21 Şubat 2010

KAYISI AĞACI



Kayısı ağacı ( Prunus armeniaca )
Seferihisar / İzmir  
Kayısı ( Prunus armeniaca ), gülgiller ( rosaceae ) familyasından, kışın yaprağını döken, 8 m. kadar boylanan bir ağacıdır. Anavatanı Orta Asya ve Çin'dir. Anadoluya Büyük İskender'in Asya seferleri sırasında gelmiş ve daha sonrada  Avrupa'ya yayılmıştır.

Kayısı, yazları sıcak ve kurak bir mevsim isterken kış soğuklarından fazla etkilenmez. Karadeniz Bölgesi dışında bütün  bölgelerimizde, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde  yetiştirilir.  Malatya ilimiz  kayısı üretiminde başı çeker.
Kayısı meyvesi fazla  dayanıklı olmadığından; kurutularak ve meyve suyu yapılarak değerlendirilir.
Çekirdeğinden elde edilen 'kayısı yağı' cilt bakımı için kullanılır. 

Kayısı aşılanarak üretilir. Anaç olarak zerdali, badem, erik ve şeftali kullanılır.Tohumdan yetişenler kalitesiz olur.
Kayısı ağacı ( Prunus armeniaca )

Kayısı ağacında oluşan reçineler. 
( Kayısı ağacı yaralarını iyileştirmek için zaman zaman reçine salgılar.) 

Çiçek açmış bir kayısı ağacı 
( Prunus armeniaca ) 

Kayısı ağacı  (  Sonbahar )

Kayısı meyvesi  ( Prunus armeniaca )
Meyve çekirdekli, sulu ve sarı, turuncu renklidir. 

Kayısı meyveleri ( Prunus armeniaca ) 

Kayısı ağacı çiçeği
Kayısı ağacı ilkbaharda yaprak açmadan önce çiçek açar. 

kayısı ağacı ve meyveleri 

1 yorum:

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.