|
Patlangaç çalısı ( Colutea cilicica ) Kapadokya ( Nevşehir ) |
Patlangaç çalısı; meyveleri bakla şeklinde, şişkin, vurunca 'pat' diye ses çıkartan eğlenceli bir bitkidir. Adına bu nedenle patlangaç denmektedir. Bazı yörelerimizde patluk, fışfış, hokurak, tavşanpatlağı, çakıldakkutru, yabani / yalancı sinameki denilmektedir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya kıtasında yayılış gösterir. Kışın yapraklarını döker, bileşik yapraklıdır. Yaz aylarında sarı renkli, gösterişli çiçekler açar. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Çok fazla kültür çeşidi vardır.
Baklagiller ( Fabaceae ) familyasının colutea cinsini oluşturan bu bitkilerin bütün dünyada 24 türü bulunmaktadır.Türkiye'de ise doğal olarak 4 türü yetişmektedir ancak en yaygın türü Colutea cilica'dır. Tür adı her ne kadar klikya ( Çukurova bölgesinin eski adı ) bölgesini işaret ediyor olsa da Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetişmektedir. Fotoğraflardaki bitkiler de bu türe ait olup Kapadokya'da çekmiştim.
|
Patlangaç çalısı ( Colutea cilicica ) |
Patlangaç ( colutea ) ılıman iklimlerde ve güneşli yerlerde yetişir. Soğuğa ( - 20 ) ve kuraklığa dayanıklıdır. Drenajı iyi, taşlı, kumlu toprakları sever. Makiliklerde, steplerde ve ormanlarda yetişir. 5 metreye kadar büyür, sık dallıdır. Çiçekler uzun bir sapın ucunda salkım oluşturur. Nisan - eylül ayları arasında açar. Meyvesi şişkin içinde çok fazla tohum bulunan bakladır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.