Orkide ağacı çiçeği ( Bauhinia variegata ) |
Orkide ağacı (Bauhinia) baklagiller (Fabaceae) familyasından, genellikle kışın yaprağını döken, bazen tam dökmeyen, ağaç ve çalılardan oluşan bir bitki cinsidir. Bütün dünyada 345 kadar türü bulunmaktadır. Hindistan ve Çin'in tropikal ve subtropikal iklim görülen yerlerinde doğal olarak yetişmektedir ancak süs bitkisi olarak dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmıştır. Bazı ülkelerde istilacı kabul edilir. Dünyanın en güzel çiçek açan ağaçlarından biri kabul edilmektedir. Çiçek ve yaprakları güzel ve dekoratiftir. Süs bitkisi olarak daha çok melez türleri ve kültürleri yetiştirilir.
Cins adı, İsviçreli botanikçiler Johann Bauhin ve Gaspard Bauhin'e izafeten verilmiştir. Tür adı 'çeşitli' demektir.
Doğal bir tür olmayan Bauhinia variegata, yurdumuzun Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kısımlarında park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Pembe ve beyaz çiçekli iki varyetesi ( çeşidi ) vardır. İri ve gösterişi çiçekleri orkideye* benzer hafif kokuludur, biri büyük beş taç yaprağı vardır. Yaprakları yeşil renkli, iki loblu, kalp şeklinde ve dekoratiftir. Bu nedenle orkide ağacı 'çatalyürek' adı ile de bilinir. Yaprağını açmadan önce, ilkbaharda çiçek açar, yazın da seyrek olarak çiçek açmaya devam eder. Çiçekler yerini fasulye şeklinde, uzun, birkaç tohumlu meyvelere bırakır.
Hint mutfağında meyve, çiçek, yaprak ve tomurcukları sebze olarak kullanılmaktadır.
Orkide ağacı çiçeği ve yaprağı ( Bauhinia variegata ) |
Orkide ağacı sıcak, güneşli - yarı gölge yerleri ve verimli, geçirimli, nemli toprakları sever. Kısa süreli donlara ve kuraklığa dayanıklıdır. Akdeniz iklimine uyumludur. Yurdumuzun Akdeniz ve Ege bölgelerinde park, bahçe ve yol boylarında yetiştirilir.Tohumla ve çelikle üretilir.
Orkide ağacı ve çiçeği ( Bauhinia variegata ) |
Orkide ağacı çiçeği ve meyvesi ( Bauhinia variegata ) |
Orkide ağacı çiçeği ( Bauhinia variegata ) |
Orkide ağacı ve çiçeği ( Bauhinia variegata ) |
Kaynaklar: Kültürpark'ın Ağaç, Ağaççık Ve Çalıları. Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik ). Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları ( Necati Güvenç Mamıkoğlu ). Ağaçlar ve Çalılar - 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ). Wikipedia
Doğa ne kadar zengin. Ne çok bitkiye kucak açmış. Orkide çiçeği çok narin olmakla birlikte yerini severse ne güzel açar.
YanıtlaSilAğacı olduğunu bilmiyorduk.
Sağlıklı, mutlu, bereketli bir yıl dileyerek...
Orkidede çiçekleri Orchdaceae familyasından, otsu ve bazı türleri yumrulu oluyor. Bu ağaca çiçekleri orkideye benzetildiği için bu ad verilmiş yani orkide türü değil. Yeni yılda sağlık ve mutluluklar dilerim.
Sil