Gülibrişim ağacı, genel görünümü ( Albizia julibrissin ) |
Bilimsel adı Albizia julibrissin olan gülibrişim, baklagiller ( Fabaceae ) ailesinden, kışın yaprağını döken, 4 -5 m boylarında küçük bir ağaçtır. Yaprak ve çiçekleri güzel olduğu için süs bitkisi olarak yetiştirilir. Anavatanı İran'dır, ancak süs bitkisi olarak dünyaya yayılmıştır. Karadeniz Bölgemiz'de doğallaşma eğilimindedir. Ilıman ve sıcak iklimlerde yetişir, ancak soğuğa ( - 15 derece ) ve kuraklığa dayanıklıdır.
Cins adı, İtalyan doğa bilimci, bitkiyi İstanbul'dan İtalya'ya götürüp tanıtan Filippo degli Albizzi'ya ithaf edilmiştir. Tür adı Farsça 'gül - ebruschin' kelimesinden gelir, çiçeklerine atıftır. Pers ipek ağacı olarak da bilinir.
Gülibrişim - çiçeği ( Albizia julibrissin ) |
Gülibrişim, bileşik yapraklıdır, eğrelti otuna benzer, koyu yeşil renklidir ve çok fazla küçük yaprakçıktan oluşur. Geceleri, kötü havalarda ve dokununca kapanır. Yaz aylarında ponpon şeklinde, hafif kokulu, tüylü, beyazımsı pembe renkli çiçek açar. Meyve, bakla / fasulye şeklindedir. Yurdumuzun kıyı bölgelerinde, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Zamanla şemsiye biçiminde geniş bir taç oluşturur.
Her türlü toprakta yetişmekle beraber geçirimli, verimli, kumlu toprakları ve güneşli, yarı gölge yerleri sever.
Yaprağı ve çiçeği zehirsizdir pişirilerek yenir, ancak tohumu toksiktir. Tanen bakımından zengindir, odunu değerlidir. Çiçekleri arı ve kelebekleri çeker. Tohumdan, kök filizinden ve çelikle üretilir.
Gülibrişim ağacı ve çiçeği |
Gülibrişim ağacı (Albizia julibrissin ) Piraziz / Giresun |
Gülibrişim ağacı, meyve ve tohumu |
Gülibrişim ağacı bileşik yapraklıdır. |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.