Genel olarak, makasotugiller ( Aizoaceae ) familyasını oluşturan bütün bitki türlerine buz çiçeği denmektedir. Eskiden, Mesembryanthemum / Mesembryanthemaceae familyasını oluşturan bu bitkilere kısaca 'mezem' denir.
Aizoaceae ( Makasotugiller ) familyası, en az 120 cins ve 1800 türden oluşmaktadır. Bunlardan bir çoğu süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bu bitkilerin bazıları farklı cinslerden olmalarına rağmen birbirlerine çok benzemektedir. Çoğu kere yaprak ve gövde yapılarına bakılarak, bu konuda uzman olanlar tarafından birbirlerinden ayırt edilebilir. Bazı türlerin yapraklar güneşte, üzerinde buz kristalleri varmış gibi parıldar. Bu nedenden Aizoaceae türlerine genel olarak 'buz çiçeği' denir.
Buz çiçeği türlerinin büyük çoğunluğunun anavatanı Güney Afrika'dır. Tropikal ve ılıman iklimlerde yetişirler.
Buz çiçekleri, deniz kıyılarında ( tuzlu toprak ) ve başka bitkilerin yetişmediği yerlerde, daha çok yer örtücü olarak yetiştirilir. Hızlı büyüyüp yayıldıkları için, saksı çiçeği olarak yetiştirmeye fazla uygun değildirler. Asma saksılarda daha çok yetiştirilir.
Buz çiçekleri sukkulent bitkilerdir, htiyaçları olan suyu gövde ve yapraklarında depo eder, kuraklığa dayanıklıdır. Bu çiçeklerin bir özelliği de, geçe ve kapalı havalarda çiçeklerini kaparlar. Çoğu öğlen vakti çiçek açar, bu nedenle 'öğle çiçeği' de denir. Yer örtücü olmalarına rağmen üzerine basılmaz, çoğu kırılgandır.
Buz çiçekleri sıcak iklimleri ve güneşli yerleri severler, kuraklığa son derece dayanıklıdırlar. Fazla suyu ve gölge yerleri sevmezler. Toprak bakımından seçici değildir, taşlı, kumlu toprakları ve deniz kıyılarını sever. Dona karşı hassastır. Hızlı büyür ve yayılıcıdır.
Buz çiçekleri fazla bakım istemez, çelikle ve tohumdan üretilir.
Gelin şimdi de; yurdumuzda daha çok yetiştirilen ve tanınan bazı buz çiçeği türlerini daha yakından tanıyalım.
- APTENYA / BUZ ÇİÇEĞİ :
( Botanik adı: Aptenia cordifolia, Mesembryanthemum cordifolium )
Aptenya ( aptenia ), yazın kırmızı - pembe renkli, yıldız şeklinde küçük çiçekler açan sürünücü ve sarkıcı bir bit bitkidir. Kalp şeklindeki yaprakları etli ve parlaktır, güneşte parıldar. Çok hızlı büyür.
 |
Buz çiçeği / Aptenya ( Aptenia cordifolia ) |
 |
Buz çiçekleri adını güneşte parıldayan yapraklarından almıştır. |
 |
Aptenya ( Aptenia cordifolia ) |
 |
Aptenya ( Aptenia cordifolia ) |
- KLERETUM / MEZEM / IŞILDAYAN MÜCEVHER / BUZ ÇİÇEĞİ / LİVİNGSTONE PAPAYTA
( Botanik adı: Cleretum bellidiforme ( Eski adları : Dorotheanthus bellidiformis / Mesembryanthemum criniflorum bellidiformis )
Kleretum ( cleretum ) cinsinin 13 türü vardır. Bunlardan en tanınmışı Livingstone papatyası ( Cleretum bellidiforme ) dır. Tek yıllık ve yer örtücü bir bitkidir. Anavatanı Güney Afrika'dır. Papatya şeklindeki çiçekleri iki renkli olup yanar dönerdir. Sarı, pembe, beyaz, kırmızı, mor ve turuncu renklerdedir.
Yeşil ve etli yapraklarının üzerinde parlak noktalar bulunur. Güneşte parlar, bu nedenle 'ışıldayan mücevher' denir. İngilizce adı ise 'Livingtone papatya' dır.
 |
Işıldıyan mücevher ya da Livingstone papatya ( Cleretum bellidiforme ya da Dorotheanthus bellidiformi ) Fotoğraf alıntıdır. |
- ACEM HALISI / DROSANTEMUM
( Botanik adı: Drosanthemum hispidum ya da Meembryanthemum hispidum )
Drosantemum hispidum, fosforlu gibi pembe renkli çiçekleri olan çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları ince ve uzundur. Soğuğa kısmen dayanıklıdırlar. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde iyi bir yer örtücüdür. Kol atarak yayılır ve başka bitkilerin yetişmesine izin vermez.
- PEMBE ACEM HALISI / BUZ ÇİÇEĞİ
( Botanik adı: Delosperma cooperi )
Çiçeklenme süresi oldukca uzun süren, soğuğa ( - 20. - 30 derece ) ve kuraklığa son derece dayanıklı, pembe çiçekli bir buz çiçeği türüdür. Anavatanı Güney Afrika'dır. Çubuk şeklindeki yeşil renkli yaprakları, bazı buz çiçeği türlerinde olduğu gibi güneş ışığını kırar ve yansıtır. Üzerinde buz kristali varmıış izlenimi verir. Papatya şeklinde, pembe renkli ve tonlarında ( melezleri ), uzun ömürlü çiçekler açar. Tohumları diğer buz çiçeği türlerden farklı olarak koruyucusuzdur, yağmurda açılır. Toprak üzerinde kök salarak yayılır, iyi bir yer örtücüdür, ancak üzerine basılmaz. Asma saksılarda da yetiştirilir. Güneşli, kuru ve geçirimli toprakları sever, toprağı kurudukca sulanır. Tohumla ve çelikle üretilir.
 |
Pembe acem halısı / Buz çiçeği ( Delosperma cooperi )
|
 |
Delosperma cooperi ( çiçek, meyve ve yaprak ) |
- LAMPRANTUS / ŞEBNEM ÇİÇEĞİ / DAMAT MENDİLİ / DAMAT BOHÇASI
( Botanik adı: Lampranthus roseus / Mesembryanthemum roseus. )
Lampranthus, latince 'parlayan çiçekler' demektir. Çok fazla türü bulunmaktadır. Papatya şeklinde pembe, mor, sarı, kırmızı, turuncu renkli çiçekleri çok gösterişli olup göz kamaştırır. Yaprakları ince ve uzundur, dikine büyür. Yılda bir kez, ilkbaharda, çok yoğun çiçek açar. Ayrı cinsten olmalarına karşı, 'delosperma' ya çok benzer. En tanınmış türü halk arasında damat mendili ya da damat bohçası da denilen 'Lampranthus roseus' tur.
 |
Damat mendili ya da damat bohçası ( Lampranthus roseus )
|
 |
Lampranthus roseus / Mesembryanthemum roseus
|
 |
Lampranthus roseus- yaprak ve gövdesi. |
- MALEPHORA / MALEFORA / BAKIRLI MESEMB
 |
Malefora ( Malephora crocea ) |
( Botanik adı: Malephora crocea / Mesembryanthemum malephora )
Malephora crocea , Makasotugiller ( Aizoaceae ) familyasından, çok yıllık, sukulent bir bitkidir. Yer örtücü olarak kullanılır. Saksı ve iç mekanlar için pek uygun değildir. Üçgen şeklinde, soluk mavi renkli yaprakları vardır, yıl boyu, papatya şeklinde, parlak turuncu, kırmızı ve sarı tonlarda çiçek açar. Anavatanı Güney Afrika'dır. Avustralya, Kaliforniya, Meksika gibi bazı ülkelerde doğallaşmıştır. Akdeniz ıklimi görülen ülkelerde, bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklıdır, ancak dondan korumak gerekir. Kök atarak etrafına yayılır. Güneşli yerleri ve kuru toprakları sever, suyu fazla sevmez. Arıları kendine çeker. Fazla bakım istemez, güneşli yerleri ve geçirimli kumlu toprakları sever. Tohumla ve çelikle üretilir.
 |
Malephora / Malefora ( Malephora crocea ) |
 |
Malephora / Malefora ( Malephora crocea ) |
 |
Malephora / Malefora ( Malephora crocea ) |
 |
Malephora / Malefora ( Malephora crocea ) Tohum kapsülü ve yaprakları |
- KARPOBROSTUS / KAZ AYAĞI / MAKAS OTU / BUZ ÇİÇEĞİ :
( Botanik adı: Carpobrotus / Eski adı; Mesembryanthemum edulis )
Anavatanı Güney Afrika olan carpobrotus cinsi bitkilerin 30 kadar türü bulunmaktadır. Bunlardan 'Carpobrotus edulis' ve Carpobrotus acinaciformis, yurdumuzda park ve bahçelerde yer örtücü ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bir adı da 'ekşi incir' dir.
Carpobrotus edulis' büyük papatya şeklinde sarı renkli çiçek açarken, C. acinaciformis pembe - mor renkli çiçek açar. Bazı botanikciler tarafından C. acinaciformis'in C. edulis'in varyetesi kabul etmektedir. Carpobrotus, yenen meyve demektir. Yaprağı, çiçeği ve ekşi incir adı verilen meyvesi yenir
Kaynaklar: Kaktüsler ve Diğer Etli ( sukulent ) Bitkiler ( Nejat Ebcioğlu ). Wikipedia
Albenili ama mütevazi çiçekler. Üçünü de çok seviyorum.
YanıtlaSilDeğerli Sarkaç,
YanıtlaSilBuz çiçekleri, kendi halinde bakım istemeyen bitkilerdir.İlginçtir,çiçek açmaları için susuz ve gübresiz kalmaları gerekir.Selamlar.
Merhabalar kaz ayağı çiçeğimi mart gibi aldm hiç açmadı neyapabilirim bbirde damat mendili çiçeğimin pembe çiçeklerinin bazıları üstünde kurudu yesil yaprak kaldı budanmalımı kuruyanlar nasıl tekrar çiçeklenir acaba
YanıtlaSilGüneşli yerleri seviyor, çok su vermiş olabilirsiniz, bunlara dikkat ediniz. Damat mendilini çiçek açtıktan sonra budaya bilirsiniz, kötü görünen kısımlarını kesebilirsiniz.
SilBenim acem halısı çiçeği çok büyüdü ama çiçek açmıyor neden sabah 3 saat güneş görüyor
YanıtlaSilÜç saat yetmez, tüm gün güneş alan bir yere dikmeniz ya da saksınızı koymanız gerekir. Selamlar.
SilBahçemin en güzel çiçekleri kaz ayağı hariç.İç anadolu soğuğuna dayanırsa mezar üstüne düşünüyorum.Teşekkürler.
YanıtlaSilYazımda pembe halı olarak tanıttığım, bilimsel adı 'Delosperma cooperi' dona dayanıklı bir tür bulabilirseniz tavsiye ederim. Selamlar.
Silözellikle görseller için teşekkürler. Her birinin yapraklarını ayrıca çekseniz çok makbule geçerdi =) elinize emeğinize sağlık bu güzel yazı için.
YanıtlaSil