|
Gerçek sakız ağacı ( Pistacia lentiscus ) Kültürpark / İzmir, Sakız Adası'dan getirilmiş |
Eski çağlardan beri bilinen ve sevilen bir madde olan sakız, tarihde farklı amaçlarla ve değişik şekillerde elde edilmiş ve kullanılmıştır. İlk defa eski Yunanlılar, damla sakızı ağacından 'mastika' adı verilen sakız elde etmişler ve bunu çiğnemişlerdir. Mayalar ise, 'sapodilla' ağacından bu günkü ciklete benzeyen bir çeşit sakız yapmışlardır.
|
Kenger bitkisi ( Gundelia tournefortii ) |
Kenger bitkisinin ( Gundelia tournefortii / dikenli ve otsu bir bitki ) köklerinden de, ( kesilen kökten çıkan süt / sıvı donunca toplanır ), Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bir tür sakız elde edilmektedir.
Çam sakızı da çok eskide beri bilinmektedir. Aslında bu sakız sadece çam ağacından ( kızıl çam ) değil, daha çok ladin ağacından elde edilmektedir. Ancak ibreli yapraklı bitkilere genel olarak çam dendiği için, bu sakıza çam sakızı denmektedir. 'Çam sakızı çoban armağanı', sözü de buradan gelmektedir.
.
|
Yöresel adı 'doruk ağacı ' olan ladin ( Picea orientalis ) ağaçları. ( Kulakkaya, Dereli / Giresun )
|
Giresun yöresinde ladin ağacına ( Picea orientalis ) doruk ağacı denir. Oldukça estetik ve kerestesi makbul bir ağaçtır. Ayrıca, yukarıda da belirttiğim gibi reçinesinden bir çeşit sakız elde edilir. Bu nedenle bu ağaca halk arasında 'sakız ağacı' da denmektedir.
|
Bir ladin ağacı ve sakız olarak kullanılan reçineleri .
( Fotoğraf için Sayın Zekeriya Karakayalı'ya teşekkür ederim. ) |
Çoçukluğumda, Giresun yaylalarında ormanlara sakız etmeye ( toplamak ) giderdik. Doruk ağaçlarının ( ladin ) sıcakta salgıladığı reçineleri / sakız, kendimizin çividen yaptığı 'tığ' dediğimiz basit bir aletle toplar ve yine bu ağacın tahtasından ( hartama ) yaptığımız küçük tahta kutular içinde biriktirirdik. Yayladan, güzün 'cenik' dediğimiz köyümüze dönünce de bu sakızların bir kısmını arkadaşlarımıza ve komşularımıza hediye olarak dağıtırdık.
Güzel kokulu ve aromalı olan bu sakız, bir süre çiğnedikten sonra pembeleşir, sertleşir ve ufanarak çiğnenmez olurdu ( kocardı ). Çocukların yutmaması için de; 'Yutarsanız karnında doruk ağacı biter' denirdi.
Ladin ağacının reçinesinin sakız olarak kullanılması aslında çok daha eskidir. Mayalar, önceleri sapodilla ağacı'ndan elde ettikleri bir maddeden, bugünkü çiklete benzeyen bir sakız yaparak bunu çiğniyorlarmış. Daha sonra ise, ladin ağacından sakız elde edilmeye başlamışlar. Avrupa'dan giden göçmenler ise, sakızı Kızılderililerden öğrenmişlerdir. 19.yüzyılın ortalarına kadar, Amerika'da pazarlarda çam sakızı satılmıştır.
Sakız, günümüzde ise kullanma alanlarının ve miktarının gittikçe artması ile beraber daha çok yapay yollardan üretilmeye başlanmıştır.
|
Anaç olarak kullanılan sakız çalısı. |
Gelelim, yurdumuzda unutulmaya yüz tutmuş olan damla sakızı ağacı'nın hikayesine!
Sakız ağacı ( Botanik adı: Pistacia lentiscus, Familyası: Anacardiaceae / sakızağacıgiller ), Akdeniz iklimine özgü bir bitkidir. Antep fıstığı, melengiç ( çitlembik ) ile aynı familyadandır. Herdem yeşil olan bu bitkinin, önce kırmızı renkli olan meyveleri daha sonra siyah bir renk alır, çiçekleri kırmızı renkli ve gösterişsizdir, yaprakları ezilince hoş bir koku salar. Çalı şeklindedir ( maki ), ancak form verilerek ağaç haline gelebilmektedir. Yangına ( Yansa da çok derine salan köklerinden yeniden filiz verir.) ve kuraklığa dayanıklıdır, erozyona karşıda toprağı korur. Ancak, yurdumuzun Akdeniz ve Ege kıyılarında doğal olarak yetişen bu bitkiden damla sakızı elde edilmemektedir.
Damla sakız, bu bitkinin yalnız Çeşme ve Yunanistan'ın Sakız ( Chios ) adasında yetişen ve endemik olduğu sanılan bir çeşidinden elde edilmektedir. Mastix ( mastika ) adı verilen damla sakızı bu ağacın gövde ve dallarının çizilmesi ile elde edilir, tamamen doğaldır. Eski Yunan'lılar damla sakızını ( mastix ), ilk önce mide rahatsızlıklarına karşı ilaç olarak kullanmışlardır. Daha sonraları ise, eşyaları korumak için cila yerine kullanılmaya başlanmışlardır.
Mübadeleden ( değişim ) önce, Çeşmede yaşayan Rumların önemli bir geçim kaynağı olan sakız ağacı, buraya yerleştirilen göçmenlerin bilgisizliği ve başka ürünlere yönelmesi nedeni ile unutulmuştur. Sakız ağaçların çoğu kesilerek yerlerine villalar yapılmıştır. Bu zamandan kalma, Çeşme'de çok az damla sakızı ağacı vardır.
1993 yılından beri, Çeşme'de tekrar sakız ağacı yetiştirilmek amacı ile çalışmalar yapılmaktadır. Ayni şekilde Urla yakınlarında ( Demircili ) Urla Orman İşletme Şefliği tarafından kurulmuş bir dikim sahası bulunmaktadır.
|
Sakız ağacı dikim sahası ( Demircili / Urla )
|
|
Yaşlı bir sakız ağacı ( Gödence / Seferihisar )
|
Ancak, bu konuda halkında istekli olması gerekmektedir. Yörede yaşıyanlar bahçelerine sakız ağacı dikerek buna destek olabilir. Sakız ağacı, Çeşme ve çevresinde yaşıyan halk için, ülkemiz için yeniden önemli bir gelir kaynağı olabilir.
Sakız ağacından elde edilen damla sakızı ve recine; İlaç, kozmetik, boya, gıda ve içki sanayinde kullanılmaktadır. Yunanistan'a özgü bir bir içi olan mastika ( rakı ) damla sakızı ile yapılmaktadır. Diş macunlarının yapımında yine damla sakızı kullanılmaktadır.
Sakız ağacı, doğadaki sakız çalılarına, menengiç ağacına yada tohumdan biten dişi sakız fidanlarına aşı yapılarak üretilmektedir. Çelikten ise zor üretildiğinden, fidan fiyatları oldukça yüksektir ve her yerde bulunmamaktadır. Satılan fidanların çoğu ise, sakız çalısı olup gerçek sakız ağacı değildir. Bu nedenle sakız ağacı yetiştirmek isteyenlerin dikkatli olmak gerekmektedir.
|
Sakız ağacı bahçesi ( Çiftlikköy - Çeşme )
|
|
Sakız ağacı ( Pistacia lentiscus )
|
|
Sakız ağacı çiçeği
|
|
Sakız ağacı ( Pistacia lentiscus )
|
|
Sakız ağacı ( Pistacia lentiscus )
Gödence / Seferihisar. |
|
Sakız ağacı ( Pistacia lentiscus ) ( Çekildiği yer: Gödence / Seferihisar. )
|
Bu yazıyı yazmama, bir süredir bahçeme dikmek için aradığım bir sakız ağacı fidanı neden oldu. Diğer ağaç fidanları gibi her yerde satılmıyor, satılanların çoğu da yukarıda da anlattığım gibi damla sakızı vermiyor. Bu sırada bu konuda edindiğim bilgileri, çam sakızı ile ilgili çocukluk anılarımı da ekliyerek sizlerle paylaşmak istedim. Umarım yararlı olmuştur.
|
Sakız ağacı ( Pistacia lentiscus ).
|
Merhaba,
YanıtlaSilİsterseniz size Alaçatı'da Sakız Fidanı yetiştiren Metin Gemici Bey'in telefonunu verebilirim.Ben Tuzla'daki bahçeme 2 tane bu kaynaktan gelmiş fidanı büyütmekteyim de...
Mine Hanım,çok memnun olurum.Selamlar.
SilMetin Gemici:0536-2745131
YanıtlaSilveya: 0532-3085686
Teşekkür ederim ederim,benim gibi damla sakızı fidanı arayanların da işine yarayacaktır.
SilBenim aşı konusunda hüsrana uğradığım ağaçtır. Memleketim Niğde'de defalarca Antep fıstığı aşılamama rağmen hiç tutturamadım. Bu ağaca Antep fıstığı aşılanıyor tutturanlarda var ben tutturamadım. Bizim memlekette bu ağaca Çerkez ağacı deniliyor. Çok ser bir ağaçtır.
YanıtlaSilAli Bey,
YanıtlaSilkiminle konuşsam aynı şeyleri söylüyor,bu nedenle buralarda da Damla sakızı fidanlar bulunmuyor ve çok pahalı.Çelikten de çok zor tutarmış.Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Selamlar.