8 Haziran 2012

NAR ÇİÇEKLERİ ( Nargül )

En güzel çiçek açan meyve ağaçlarından  biri de nardır ( Punica granatum ). Güle benzeyen nar çiçeklerine, bu yüzden 'nargül' de denir.
Nar ağacının  çiçeği gibi  meyvesi de oldukca  hoş görünüşlü ve dekoratiftir. Bu nedenle park ve bahçelere süs bitkisi olarak da dikilmektedir. Ayrıca, bazı süs nar çeşitleri saksıda da yetiştirilir  (   Punica granatum "nana" ). Bonsai  yapılır. 
Bu güzel ağacın tek kusuru,  gövdesinin dikenli olmasıdır. E...,artık narı seven de bu kadar kusuruna bakmaz herhalde.
Nar ağacı, her ne kadar  kırmızı renkli çiçekleri ile ünlü olsa da, bazı süs narı çeşitleri katmerli, beyaz, sarı ve ebruli çiçek açar. 

Ayrıca, nar ağacı ile ilgili diğer bir yazımı, burayı  tıklayarak  okuyabilirsiniz.  Aşağıda nar ağacı ile ilgili küçük bir de hikayem var, umarım beğenirsiniz.

                                                       NAR AĞACI ( Hikaye )

Bir zamanlar  nar ağacı çiçek açmayan, meyvesi olmayan  bir bitkiymiş. Bu nedenle de kimsenin ilgisini çekmezmiş. Bu duruma çok üzülen  nar ağacı güzel çiçekler  açan, meyve veren ağaçları kıskanır onlar gibi güzel çiçekleri olsun, herkesin sevdiği meyveleri olsun  istermiş. Özellikle gül gibi güzel çiçek açmak,  elma, armut gibi herkesin severek yediği meyvesi olsun istermiş.

Bir gün bitkilerin  toplantısı varmış, bu nedenle bütün ağaçlar en güzel halleri ile toplantıya katılmak için hazırlanmaya başlamışlar.  Nar ağacı gülden yardım istemiş. Gül, en güzel goncalarını kopararak ona vermiş. Ancak, nar ağacı toplantıya dallarına taktığı gül goncaları ile gelince diğer ağaçlar onunla alay etmişler.

Üzüntüsünden içine  kapanan nar ağacı aylarca hiç bir ağaçla konuşmamış.  Bahar gelince ağaçlar yine en güzel çiçeklerini açmaya başlamışlar, nar ağacı yalnız ve mutsuzmuş.

Nar ağacı  bir sabah kalktığında gözlerine inanamamış, çünkü dalları gül kadar güzel, kıpkırmızı çiçeklerle doluymuş. Bu duruma  gül de çok  sevinmiş. Bu nedenle nar çiçeklerine 'nargül' denmiş. 
Ve nar  ağacı,  o günden sonra hem çiçeği,  hem de meyvesi ile çok sevilen bir ağaç olmuş.

A Kadir Bekçi
           
                                                 NAR ÇİÇEKLERİ ( Nargül ) 

Nar ağacı ve çiçekleri
"Gülnar" da denilen nar çiçekleri
Katmerli ve ebruli nar çiçeği
Nar çiçeği
Katmerli beyaz nar çiçeği
Nar çiçekleri
Kırmızı katmerli nar çiçeği
Nar ağacı ve çiçekleri
Hem çiçek hem meyve bir arada.

( Bu yayın son olarak 03. 07. 2013 tarihinde güncellenmiştir. )

6 yorum:

  1. nar cicegi agaci ile nar agaci ayni bitki mi yoksa ayri bitkiler mi? rengi gibi oykusude cok hos:) sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Çiçeği için dikilen bir türü var,katmerli çiçekler açıyor.Benim narlarım meyve veren türden.Olunca görmeni isterdim çok güzel görünüyorlar.Geçen yıl nar ekşisi yapalım dedik beceremedik.
    Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nar eksisi of of saglik iksiri belki bu sene yapabilirsiniz. Fotograflarinizi bekliyorum. sevgilerimle

      Sil
    2. Bu yıl nar ekşisi yapabiliriz sanırım, geçen yıl önce kaynatıp suyunu çıkarmıştık halbuki kaynatmadan suyunu çıkarıp daha sonra kaynatmak gerekirmiş.Sizlere bahçemde yetiştirdiğim meyvelerimden ikram etmek isterdim.Ağaçların büyümesi ile çok meyve vermeye başladılar bunu hiç düşünmemiştim.Selamlar,sevgiler.

      Sil
  3. Ben de bir hikaye paylaşmak isterim.
    BURADA

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.