Japon kamelyası, genel görünümü Camellia japonica / Taşbaşı Parkı, Giresun |
Cins adı, doğa bitkileri üzerinde çalışmalarıyla tanınan Çek Georg Joseph Camel ( 1661 - 1706 ) atfen verilmiştir. Epitet ( tür adı ) doğal olarak yetiştiği topraklara ( Japonya ) atıfta bulunur.
Camellia japonica ( Süs kamelyası ); Yukarıda da söz ettiğim gibi bütün dünyada en çok yetiştirilen kamelya ( camellia ) türüdür. 30.000 kadar çeşidi olduğu belirtilmektedir. Kış sonuna doğru ve ilkbaharda, fincan, şakayık, anemon, gül gibi değişik şekillerde beyaz, pembe ve kırmızı renklerde muhteşem çiçekler açar. Yaprakları parlak, yeşil renkli, kalın ve meşin gibi serttir. Meyve, iri tohumlu bir kapsüldür. İstanbul ve yurdumuzun kuzey kısımları için uygundur.
Kaynaklar: Wikipedia. Süs ve Sera Bitkileri ( Atilla Odabaş ). Gardenia. net. Ağaçlar ve Çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ). Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları ( Necati Güvenç Mamıkoğlu ). Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik )
Kamelya ( camellia ) cinsine mensup bütün dünyada 350 kadar bitki türü vardır. Bunlardan başta Japon kamelyası ( Camellia japonica ) olmak üzere kış kamelyası ( Camellia sasanqua ) gibi bazı türleri, melezleri ve çeşitleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.
![]() |
Japon kamelyası çiçeği ve tomurcuğu ( Camellia japonica ) |
![]() |
Çin kamelyası / Çay kamelyası ( Camellia sinensis ) Yapraklarından çay yapılan değerli bir kamelya türüdür. |
Bazı kamelya türleri ise çay, yağ, boya ve kozmetik sanayinde kullanılır.
Çay kamelyası, Çin kamelyası ( Camellia sinensis ): Yapraklarından çay elde edilir, bu nedenle ticari öneme sahiptir. Beyaz çiçeklidir. Doğu Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir.
Yağ kamelyası ( Camellia olifera ): Tohumlarından elde edilen yağ, yemeklik olarak ve kozmetik sanayinde kullanılır. Çin, yemeklik yağ ihtiyacının büyük bir kısmını kamelya yağından karşılar.
Japon kamelyası, kışları fazla soğuk geçmeyen yerlerde asitli, organik madde bakımından zengin, iyi drene edilmiş nemli topraklarda ve yarı gölge yetişir. Kurak yerleri ve kireçli topraları sevmez. Fazla sıcak ve rüzgardan olumsuz etilenir. Yazın bol su ister, yaprağına su püskürtülmesini sever. Çiçek açtıktan sonra budanır, geç budanırsa tomurcukları kesildiği için çiçek açmaz. Daha çok bahçelerde peyzaj çalışmalarında kullanılır, büyük saksılara da dikilir.
Uzun ömürlü ve dayanıklı bir bir bitkidir. Japon'yada 500 yıllık olanlar vardır. Fazla bakım istemez. Tohumla, çelikle ve aşı ile üretilir.
Alabama ( ABD ) eyaletinin resmi çiçeğidir.
Japon kamelyası çiçeği ( Camellia japonica ) |
Japon kamelyası, çiçeği, yaprağı ve meyvesi ( Camellia japonica ) |
![]() |
Japon kamelyası ( Camellia japonica ) |
Japon kamelyası ( Camellia japonica ) |