16 Şubat 2014

ALOE BİTKİSİ

Sarısabır da denilen 'Aloe vera' bitkisi
( Tıbbi aloe türü )
Son yıllarda  yapılan bazı  araştırmalar, bitkilerin havayı temizlediğini ve büyük ölçüde  kirliliği önlediğini ortaya koymaktadır. Bu bitkilerin başında ise aloe gelmektedir. Bunlardan Aloe vere, kesin olmamakla beraber  havadaki elektromanyetik dalgaların oluşturduğu zararlı maddeleri emerek temizlediği ( absorbe ) belirtilmektedir.  Bu nedenle, her geçen gün biraz daha  artan bu tehlikeye  karşında  odamızda, ofisimizde bir aloe çiçeği bulundurmakda  yarar vardır. 
Sarısabır ( Aloe vera )
Testere bitkisi ve çiçeği  ( Aloe x delaetii )
Çiçekleri güzel olduğu için daha çok süs bitkisi olarak yetiştirilir, melez bir türdür.  
Aloe, havayı temizlemekle kalmayıp bir yerimiz yandığında, kesildiğinde ve böcek ısırmalarına karşıda iyi geldiği belirtilmektedir. Özellikle aloe vera  tıbbi bir bitkidir.
Meşale aloe / Şamdan aloe (   Aloe arborescens ) 
Meşale aloe, Şamdan aloe ( Aloe arborescens ) 
Çok yıllık ve otsu bir bitki olan Aloe vera, Çirişotugiller (  Asphodelaceae ) familyasındandır.  Çiçeğinin renginden  dolayı 'sarısabır' denmektedir. Anavatanı Afrika ve Arabistan çölleridir. Aloe türleri içinde tıbbi özellik gösteren 3 - 4 türden en etkili olandır.  Kaktüs  gibi sukkulenttir ( Gövde ve yaprağında su biriktirir.). Aloe cinsinin 300 kadar türü ve çok fazla çeşidi  vardır ( Vikipedi ). Aloe vera, aydınlık ve yarı gölge yerleri sever, dona karşı hassatır.  Yurdumuzun güney ve batı kıyılarında dışarıda da  yetişmektedir. Aloe x delaetii ( Testere Aloe )  ve Aloe arborescens ( Meşale Aloe, Şamdan Aloe, Ağaç Aloe  ) türlerinin  çiçekleri  güzel olduğu  için  süs bitkisi olarak yetiştirilirler. 
Günümüzde adından çok  fazla söz edilen Aloe vera, eski çağlardan beri değişik amaçlara  kullanılmıştır. Eski Mısırlılar bu bitkiye 'ölümsüzlük bitkisi' adını vermişlerdir. Kleopatra'nın güzelliğinin sırrının bu bitkiye  borçlu olduğu rivayet edilir. Günümüzde ise en çok Amerika'da yetiştirilen Aloe, kozmetik ve tıp alanında kullanılmaktadır.
Aloe x delaetii  ( Testere bitkisi veya Testere kaktüs )
Aloe, ayni zamanda bir süs bitkisidir, kışın ve yazın turuncu renkli, tüp şeklinde, salkım halinde  çiçekler açarlar. Dikenli gibi yeşil ve etli  yaprakları vardır, oldukça dekoratiftir.
Fazla bakım istemeyen aloe, tohumla ve yanlarından çıkan yavruları ile üretilmektedir

Aloe x delaetii
Sonuç olarak;  insanların   kirlettiği  doğa bitkiler vasıtasıyla  temizlemektedir. Asıl düşünmemiz  gereken ise; doğanın bir gün bunu yapamaz  hale gelince  ne olacağıdır. Bu nedenle doğayı ve bitkileri korumalıyız. Unutmayalım, doğanın  bize değil bizim ona ihtiyacımız vardır.  Tuzu kokutmayalım!

Aloe vera / sarısabır,  agavaceae familyasından olan agave americana / sabır)  ile karıştırılmamalıdır.  ( Bakınız;  http://kadirbekci53.blogspot.com.tr/2013/03/sabir-otu-agave.htm.)

(Not;  Bu yazı son olarak 22. 02. 2020  tarihinde güncellenmiştir. )

2 yorum:

  1. Tuz hala kokmamış mı?
    Teşekkürler, bir çok yeni bilgi ile ayrılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ali Bey,
    Et kokarsa tuzlanır,ya tuz kokarsa ne yapılır? deyimi insanların çaresizliğini ortaya koymaktadır.Bence hala eti kurtara biliriz,daha doğrusu kurtarmalıyız,başka çaremiz yok! Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.