4 Ağustos 2018

KARAKAFA BİTKİSİ ( Aeonium arboreum )

Karakafa bitkisi ( Aeonium arboreum var. atropurpureum )
Aeonium arboreum  ( Eski botanik adı: Sempervivum arboreum ), damkoruğugiller ( Crassulaceae ) familyasından, çok yıllık, otsu ( çalımsı )  ve sukulent bir bitkidir. Ülkemizde Karakafa bitkisi,Taçlı kaktüs, Ağaç aeonium, İrlanda gülü. Enginar çiçeği gibi adlarla da bilinir.  Kanarya Adaları'na özgüdür. Subtropikal iklimlerde yetişir. 
Aeonyum ( aeonium )  cinsinin 35 kadar türü vardır. Bunlardan Aeonium arboreum,  Aeonium  kiwi, Aeonium  decorum gibi  türleri ve bunlardan elde edilmiş kültivarlar  süs bitkisi olarak yetiştirilir. 

Karakafa bitkisi  ( Aeonium arboreum )  ve çiçeği
Aeonium arboreum, ağaç görünümündedir, seyrek dallıdır.  Fırıldak şeklindeki  yaprakları dalların ucunda  rozet oluşturur. Herdem yeşildir.   Rengi güneşe göre ve mevsimlere  göre değişir.  Güneşte siyaha yakın mor  renklidir, fazla güneş almazsa, gölge yerlerde  yeşile döner ve güzelliğini kaybeder. Kışın, özellikle  güneşli yerleri sever.  Yazın durgunlaşan bitki daha çok kış mevsiminde büyür. Olgun rozetler  kışın ve ilkbaharda, 20 cm. uzunluğunda çiçek sapları olan, koni görünümünde,  küçük yıldız şeklinde ve  sarı renkli  çiçekler açar. Daha sonra çiçek açan rozetler kurur  ancak bitki tamamen ölmez, çiçek açmayan rozetleri ile  yaşamaya devam eder. Yani monikarpik bir bitkidir.  ( Bir kez çiçek açıp tohum verdikten sonra ölen bitki türlerine monokarpik denir. )

Karakafa bitkisi .
Karakafa bitkisi don olmayan iklimlerde bahçelerde, kaya bahçelerinde de yetiştirilir. Kış mevsimi soğuk geçen yerlerde ise, saksı çiçeği olarak balkon ve verandalarda yetiştirilir. İç mekanlarda güneş görmesi gerekir. Güneşli yerleri ve kumlu, geçirgen hafif toprakları sever, kuraklığa dayanıklıdır. Yazın öğle güneşinden korumak gerekir. Sukulent bir bitki olduğu için toprağı kurudukça ama düzenli olarak  sulanmalıdır. Susuz kalırsa, yaprakları solar ve dökülür.  Geçirimsiz topraklar ve fazla su  bitkinin köklerinin çürümesine yol açar.  Kışın ayda bir kaç defa  sulamak yeterli olur. Soğuğa kısmen dayanıklıdır.

Karakafa çiçeği, tohumla ve çelikle üretilir, fazla bakım istemez.
Aeonium arboreum 'Zwartkop' 

Aeonium arboreum çiçeği 

Aeonium arboreum 

Bir adı da taçlı kaktüs olan aeonium arboreum.

Aeonium arboreum

Karakafa bitkisi ve rozet halindeki yaprakları.

Karakafa bitkimin artık çiçek açmasını bekliyorum. 

Aeonium arboreum

Karakafa bitkisi.
Aeonium arboreum çiçeği. 

Yararlandığım kaynaklar: Vikipedi, Sevgili Bahçem ( Nejat Ebcioğlu ).

10 yorum:

  1. Merhabalar, harika bir bloga sahipsiniz ve çok ilgi çekici paylaşımlarınız var. Mesleğinizi mi icraa ediyorsunuz yoksa sadece hobi olarak mı ilgileniyorsunuz merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben botanikci değilim, ancak bitkilere ve doğayı çok seviyorum. Bu konularda elimden geldiği kadar, karınca kaderince bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bu konularda toplumumuzun, özellikle çoçuklarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Doğayı, çiçekleri sevmeden mutlu olamayız, Kızılderililerin dediği gibi her şey para değil. Biliyorum çok yazdım, öğretmen olmanın bir özelliği. Sanırım beni anladınız, size ve sizin gibi düşünen tüm okuyucularma çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Siz bu cevabı vermeden ben sitenizde fark etmiş olduğum "cittaslow" terimini kendi blogumda anlatmaya başlamıştım. Sayfanıza yorum yaptığımı da unutunca bu siteyi bulamayacağım için çok üzülmüştüm. teşekkürler cevap verdiğiniz için. Yazımda sizden de bahsettim, sizin cevabınızı gördüğümde de edit geçtim umarım yazım hoşunuza gider, eksiğim varsa lütfen siz tamamlayın :) https://www.sogukmutluluk.com/2018/08/cittaslow-sakin-sehir-projesi.html

      Sil
    3. Tekrar teşekkür ederim, sağolunuz.

      Sil
  2. Bende de bu bitki var ve enginar çiçeği diye biliyordum. gerçeğini öğrendim çok mutlu oldum. Blogunuz Botanik ansiklopedisi gibi paylaşımlarınız için cok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halk arasında ayni bitki değişik adlarla tanınabiliyor.Bu nedenle araştırma yaparken mutlaka bilimsel adı ile aramakta yarar var. Blogumu beğendiğiniz için ayrıca memnun oldum, sağolunuz.

      Sil
  3. Merhaba, seneler önce datçada kaldığım bir otelden hediye etmişlerdi. Çiçeği istanbula getirememiştim o zamanlar. Ben de ismini enginar çiçeği olarak biliyordum. Sayenizde doğru isimlerini öğrendim. Çok teşekkürler. Ayrıca satış yapıyorsanız almak isterim.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Dolunay.
    İsminizi yazdığınız için özellikle teşekkür ederim, nedense bir çok arkadaş ismini yazmıyor da. Ben çiçek satmıyorum, kaktüscülerde bulabilirsiniz. Selamlar.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba bisey sorabilirmiyim yeni almistim bu bitkiden dalı kirildi ve hepsi kirilmis nasil onarabilirim bilginiz varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç dert etmeyin kırılan dallarını 3 - 4 gün serin bir yerde beklettikten sonra ( kırık yerinin kabuk bağlaması için ) dikin, mutlaka tutar. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.