21 Ekim 2010

MUCİZE BİTKİ / GOJİBERİ

Gojiberi, Kurt üzümü ( Lycium barbarum )

Bilimsel adı  'Lycium barbarum' olan  gojiberi  (  goji berry - ingilizce adı  ), patlıcangiller ( Solanaceae ) familyasından, kışın yaprağını döken, 3 m. kadar boylanan, dikenli bir çalıdır.  Anavatanı Çin'dir ( Himalaya Dağları ).  Meyveleri yendiği için bütün  dünyaya yayılmıştır. Yurdumuzda  doğallaşmıştır. Kurt üzümü, Atlangaç olarak da bilinir. Yılda iki kere, ilkbahar ve sonbaharda  çiçek açmakta  ve meyve vermektedir. 

Gojiberi ( goji berry ), yurdumuzun hemen hemen bütün bölgelerimizde yetiştirilebilmektedir. Güneşli yerleri sever, sıcağa ve soğuğa datanıklıdır.  Toprak konusunda fazla  seçici değildir, nemli ve humusca zengin geçirimli   toprakları  sever. Yurdumuzda  daha çok çit bitkisi olarak yetiştirilir.  Son yıllarda tarımı da yapılmaya başlanmıştır. Saksı da yetişir. 

Gojiberi, subtropikal iklime özgü bir bitkidir,  dünyada en çok Tibet, Moğolistan ve Çin'de yetişmektedir. Aynı adı taşıyan  kırmızı renkli meyveleri üzümsü, sulu ve tatlıdır. Daha çok  kurutularak tüketilir.  Yaprakları ise  sebze olarak ve çay yapılarak değerlendirilmektedir. 

Gojiberi,  içinde bulundurduğu antioksidanlar, karbonhidrat ve vitaminlerden dolayı çok değerlidir. Daha çok tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Tibet ve Çin'de çok eskiden beri ilaç olarak kullanılmıştır. Yararları saymakla bitmeyen gojiberi+ye , bu yüzden  'mucize bitki' denir.  Ancak bunların doğruluğu bilimsel olarak açıklanmamıştır.  Yaşlanmayı geciktirdiği ve ömrü uzattığına inanılır. 

Gojiberi kolay yetişir, fazla bakım istemez.   Tohumdan, kökten ayırarak  ve çelikle üretilir. Çok hızlı büyüdüğü için, dikildiği yıl  bile meyve verebilir.  Nitekim, bu yıl diktiğim gojiberi  meyve vererek bana sürpriz yaptı.

Gojiberi, Kurt üzümü ( lycium barbarum )

Gojiberi ( Goji berry )  çiçeği

Gojiberi (Goji berry), meyve ve çiçek bir arada olabiliyor.

Kurt üzümü, Gojiberi ( Goji berry )

Gojiberi / Kurt üzümü ( Lycium barbarum )

6 yorum:

  1. Bahçeniz adına yakışır şekilde tam bir botanik park olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Sarkaç Hanım,güzel sözleriniz için teşekkür ederim.Gönül isterdi ki,daha büyük bir alanda daha çok ve çeşitli bitki yetiştirmek.

    YanıtlaSil
  3. Böyle ilginç bitkileri nereden buluyorsunuz? İmrendim doğrusu. Elinize, kolunuza sağlık.

    Çöpten kurtardığınız kedicik için de sizi yürekten kutluyorum. Orada kalsaydı kesinlikle ölürdü.

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler Begonvilli Ev.Bitki bulmak kolay ama bahçede dikecek yer kalmadı.
    Hayvanları bende çok seviyorum.Toplumumuzun hayvan haklarına gereken önemi vermemesi çok üzücü.

    YanıtlaSil
  5. Kadir Bey Blogunuzu tesadüfen gördüm. Çok güzel bir uğraş edinmişsiniz. Kendimden biliyorum ki bu işler sevmeden, gönül vermeden olmaz. İzliyormusunuz bilmiyorum ama Goji Berry ve sebze meyve yetiştiriciliği hakkında ilginç ve ayrıntılı bilgileri yine sizin gibi bitki ağaç çiçek dostu olan Meyvelitepe blogunda bulabilirsiniz. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Çiçekli günler dilerim...
    Yusuf ARABACI

    YanıtlaSil
  6. Yusuf bey,Benim amacım özellikle çocuklara ve gençlere bitki sevgisi aşılamak.Sevgi olmadan hiç bir şey olmuyor.
    Meyvelitepe Blogunun izleyicisiyim.Değerli görüşleriniz ve ilginiz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.