10 Ekim 2010

SİNAMEKİ ÇİÇEĞİ ( Senna )

Sinameki bitkisinin genel görünümü
( Senna corymbosa ya da cassia corymbosa  )

Sinameki (senna ), baklagiller ( fabaceae ) familyasından, beşyüz kadar türü olan, genel olarak çalı, bazı türleri ise ağaç formunda olan bir bitki cinsinin ortak  adıdır. Anavatanı Güney Amerika'dır. 
Sinameki sıcak çöl bitkisi olmasına rağmen, bazı türleri ( Senna corymbosa ya da  cassia corymbosa ) ılıman iklimlerde,  park ve bahçelerde  süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Kışın yaprağını dökmez. Yazın ve sonbaharda parlak sarı renkli ve salkım şeklinde  çiçek açar. Birleşik yapraklıdır,  ezilince  kötü kokar.  Meyveleri bakla şeklindedir. Anavatanı Arjantin'dir. Bu nedenle 'Arjantin sinamekisi' de denir. Bir adı da 'salkım çiçekli sinameki' dir. 

Sinameki ( senna )  baklagiller( fabaceae ) familyasındandır, bu nedenle  köklerinde azot toplar, toprağı  gübreler ve  diğer bitkilere de yararlı olur.  Ayrıca tıbbi bir bitkidir, yaprakları ve meyveleri müshil ilacı olarak  kullanılır.

Sinameki, birleşik yapraklı ve sarı çiçeklidir ( Senna corymbosa )

Sinameki,  güneşli ya da yarı gölge yerleri ve  geçirimli, humusca zengin, kuru  toprakları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır, yazın düzenli sulanmalıdır. Hafif donlara dayanır. Budanmaya yatkındır. 
Sinameki, Türkçe karşılığı; 'sevimsiz, mızmız' dır. Hem şifalı, hem de güzel çiçekleri olan bu bitkiye neden böyle bir isim laik görülmüştür  bilmiyorum. 

Sinameki fazla bakım istemez, daha çok bahçelerde  peyzaj bitkisi olarak kullanılır, saksı da yetişir. 
Çelikle, kökten ayırarak  ve tohumdan üretilir.

Sinameki çiçeği ( yakın çekim )

Sinameki bitkisinin çiçek ve  bakla şeklindeki meyveleri.

Not: Yurdumuzda doğal olarak yetişen patlangaç çalılarına ( colutea ) yalancı sinameki de denir. Ancak, yurdumuzda doğal olarak 4 türü yetişen  bu bitkilerin  familyası dışında gerçek sinameki ( senna ) bitkisi ile  bir  akrabalığı yoktur.  

Yalancı sinameki de denilen patlangaç çalısı 
( Colutea cilicica ya da C. arborescens ).

( Bu yayın son olarak 03. 09. 2021 tarihinde güncellenmiştir. ) 

1 yorum:

  1. Bizim doğal ilaçlarımızdan.
    Ben de katlanamıyorum bu olumsuz isimlere ve yakıştırmalara.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.