|
Balon çiçeği tomurcuğu ( Platycodon grandiflorus ) |
Botanik adı 'Platycodon grandiflorus' olan balon çiçeği çançiçeğigiller ( Campanulaceae ) familyasına mensup, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçek tomurcuğu açmadan önce balon şeklinde şişerek ilginç bir görüntü oluşturur. Bu nedenle adına balon çiçeği denir. Cinsinin ( platycodon ) tek türüdür. Anavatanı Doğu Asya'dır ( Çin, Japonya, Kore, Rusya ). Çan çiçekleri ( campanula ) ile yakın akrabadır. Daha önce çan çiçeği türleri arasında yer almıştır, adına 'çin çan çiçeği' de denir.
Mavi renkli, yıldız ya da düz çan şeklinde gösterişli çiçekler açar. Süs bitkisi olarak yetiştirilen katmerli, pembe, mor ve beyaz çiçek açan çok fazla kültür çeşidi yetiştirilmiştir. Ucu mızrak gibi sivri, mavi renkli yapraklıdır. Kalın köklüdür ( rizomlu ).
|
Balon çiçeği - beyaz renkli ( Platycodon grandiflorus )
|
Balon çiçeğii hem saksıda hem de bahçe çiçeği olarak yetiştirilir. Soğuğa ( - 40 derece ) dayanıklı bir bitkidir. Yurdumuzun bütün bölgelerinde yetiştirilebilir. Kışın toprak üstü kısmı tamamen ölür, ilkbaharda yeniden ortaya çıkar.
Güneşli, aydınlık yerleri ve humus bakımından zengin, geçirimli, nemli toprakları sever. Kore ve Çin'de bitkinin kökü ve tomurcukları sebze olarak yenir. Kore ve Çin'de köklerinden çay, tatlı, şurup, likör yapılır. En yaygın sebzelerden biridir, pirinç yemeklerine katılır. Ayni zamanda tıbbi bir bitkidir. Geleneksel Çin tıbbında soğuk algınlığı, öksürük kesici, boğaz ağrısına karşı kullanılmaktadır. Kikyo denir, yedi sonbahar çiçeğinden biridir. Çiçeği bazı klanların armasıdır.
Fazla bakım istemez, zahmetsiz bir çiçektir. Kök parçalarından ve tohumdan üretilir.
Balon çiçeği, ülkemizde pek bilinmese de yenilebilen çiçeklerdendir, balon şeklindeki çiçek tomurcukları ise çoçukların ilgisini çeker. Unutmayalım, yetiştirdiğimiz her çiçek, her ağaç aynı zamanda çevremize ve doğaya verdiğimiz değeri gösterir. Evimizi / bahçemizi çiçeksiz, ülkemizi ağaçsız bırakmayalım. Doğa, ağaç ve çiçek varsa güzeldir. Bitkileri tanıyalım, sevelim ve koruyalım.
Yararlandığım kaynaklar: Wikipedia
. ( Bu yayın son olarak 25 09. 2022 tarihinde güncellenmiştir. )
Balon çiçeği ile bu yıl tanıştım. Daha önce görmediğim bir çiçekti. Albenisine dayanamayıp hemen beyazından aldım. Mayıs, Haziran çok güzel çiçek açtı. Şimdi keyfi yerinde görünüyor ama çiçek vermiyor. Sanırım dinlenmeye aldı kendisini, bekliyorum bakalım yeniden açacak mı?
YanıtlaSilSarmaşık olan türünü de ilk kez sizin sayfanızda görüyorum, o da çok güzelmiş.
Mavi renkliler daha baskın oluyor,tohum kapsüllerini keser ve sularsanız tekrar çiçek açmaya başlıyor.Kışın kuruduğuna üzülmeyin yumrulu olduğu için baharda dalya gibi tekrar filizlenecektir.
SilHayırlı bayramlar...
YanıtlaSilNe güzel bir çiçekmiş,
ilk defa görüyorum.
Kendi bahçenizde mi yetiştiriyorsunuz bütün bu çiçekleri...
Bu vesile ile bende sizin ve tüm ziyaretçilerimin bayramını kutlarım.
SilBen çiçek ve bitkileri çok seviyorum. Bu nedenle hayatım boyunca çok çiçek yetiştirdim,sonunda bunları tanıtıp paylaşmaya karar verdim.Amacım az da olsa doğa ve bitki sevgisine katkıda bulunmaktır.Ben bitki konusunda uzman değilim,yazdıklarım bu konuda ki bilgi ve kendi tecrübelerime dayalı,şeyler.Umarım faydalı oluyordur.
Benim ki baya dallandı budaklandı çiçek te açtı ama balon hiç açmadı nedeni nedir acaba
YanıtlaSilDoğrusu bana tuhaf geldi, çiçeğinizin balon otu olduğundan emin misiniz? Başka bir bitki olmasın? İlk defa böyle bir şey duyuyorum. Çünkü bu bitki çok fazla meyve / balon veriyor. İçerdeyse dışarı çıkarınız, belki böcek olmadığından tozlama / dölleme yapamamış olabilir.
YanıtlaSilMerhabakar bende bu yaz aldim beyaz ve mavisini ama simdi beyazinin sadece koku kaldi mavisi ise cicegi yok sade yapraklari kaldi ve sararmis bir sekilde neden acaba
YanıtlaSilNormal bir durum, bu bitkinin gövde ve yaprakları yaz aylarından sonra sararıp kurumaya başlıyor. Ançak rizom köklü bir bitki olduğu için tamamen ölmüyor, ilkbaharda tekrar kökünden filiz veriyor.Kökünü parçalıyarak çoğaltabilirsiniz.Ya da hiç oynamayınız.
SilKaç dereceye kadar soğuğa dayanıyor acaba. Ankara da bahçede yetişir mi ?
SilTeşekkürler
Değerli okuyucum, isimsiz yorumları yayınlayıp yayınlamakta tereddüt ediyorum. Umarım bundan sonra adınızı yazarsınız. Sorunuza gelince; ben iki çiçek tanıttım hangisini kastettiniz bilmiyorum. Balon sarmaşığı tropikal ve subtropikal iklimlerde çok yıllık bir bitki ama, ülkemizde tek yıllık olarak yetiştiriliyor. Yani kışın bitki ölüyor, bu nedenle her bölgemizde yetiştirilebilir. Bir tür çan çiçeği ( çin çan çiçeği ) olan balon çiçeği ise soğuğa dayanıklı, çok yıllık, otsu bir bitki. Kışın toprak üstü kısmı tamamen ölüyor ama, baharda topraktaki köklerinden tekrar yeşeriyor. Selamlar.
SilMutlu yıllar dilerim.... Acaba tohum bulmam konusunda yardımcı olabilir misiniz.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, mutlu yıllar. Göndermiyorum ama yakın bir yerde oturuyorsanız elde alabilirsiniz.
Sil