Dere otu bitkisinin genel görünümü ( Anethum graveolens ) |
Dere otu bazı yörelerimizde çörek otu, hukar, tarak otu, tarak dalı, tarhana otu ve tere otu gibi adlarla da bilinir. ( Kaynak: Türkiye'nin yabani besin bitkileri ve ot yemekleri - Prof. Dr. Ertan Tuzlacı )
Rezene / arapsaçı bitkisine ( Foeniculum vulgare ) benzer, şemsiye biçiminde sarı renkli çiçekler açar. Yaprakları eğreltiotuna benzer, çok parçalıdır. Kazık köklüdür. Çoğu zaman dökülen tohumlarından kediliğinden bitmektedir. Bu da doğada yayılmasına neden olmaktadır. Güneşli yerleri ve verimli, geçirgen, nemli toprakları sevmektedir.
Eskiden dere otu yemezdim. Pazardan yeşillik alırken dere otu almayı hep unuturdum, daha doğrusu eşime unutmuşum derdim. Bahçemiz olunca maydanoz, roka, soğan, tere, dere otu...vb. ne bulduysak ekip dikmeye başladık.
Dere otu / çiçeği ( Anet hum graveolens ) |
Mesela rejim yapanlar, yemekten önce dere otu yerse kendilerini tok hissederek daha az yemek yiyormuş. Yine süt sevmeyenler, kalsiyum ihtiyaçlarını ( kemik erimesine karşı ) dere otu yiyerek karşılayabilirmiş.
Eski çağlarda ise, kötü ruhları uzaklaştırdığına inanıldiği için bahçelere dikilirmiş.
( Bu yazı son olarak 16. 07. 2024 tarihinde güncellenmiştir.)
( Bu yazı son olarak 16. 07. 2024 tarihinde güncellenmiştir.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.