|
Roka bitkisinin ( Eruca sativa ) genel görünümü. |
Roka ( Eruca sativa ya da E. vesicaria ), turpgiller ( brassicaceae ) familyasından, tek yıllık, otsu bir bitki türüdür. Bazı yörelerde hardal, hardal otu da denmektedir. Anadolu'da yabani olarak yetiştiği gibi, kültür çeşitleri bahçelerde yetiştirilir. Ülkemizde daha çok taze olarak yenen yaprakları için yetiştirilmektedir.
Her mevsim yetişebilen roka daha çok sonbahar ve kış aylarında yenmelidir. C vitamini ve potasyum bakımından çok zengin olduğundan, kışın vücudumuzun direncini artırarak bizi soğuk algınlıklarına karşı korur.
Çok sıcak ve soğuk havalarda yetişen rokaların aroması fazla olduğundan acılaşır ve kalitesi düşer. Sonbaharda yetişen rokalar bu nedenle daha lezzetlidir.
Baharatlı bir bitki olan roka, yaprakları salata ve garnitür, tohumları ise baharat olarak değerlendirilmektedir. Bazı Akdeniz ülkelerinde roka sebze olarak, Hindistan'da ise tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilmektedir.
|
Roka bitkisi ve çiçeği |
Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerimizde daha çok yetiştirilen ve yenen bir bitki olan roka ile benim tanışmam İzmir'e geldikten sonra oldu. Karadeniz Bölgesi'nde hiç yememiştim. Salata ve garnitür olarak yemeyi çok seviyorum.
Tohumdan çok kolay yetiştirilen roka,diğer sebzelere göre çok kolay ve hızlı büyüyor. Nemli ve gübreli toprakları daha çok seviyor. Bu yıl eylül ayında ektiğim roka tohumlarının hepside bitti ve kısa bir zamanda büyüdüler. Bazıları çiçek bile açıp küçük baklalar oluşturmaya başladılar.
Roka sadece bir sebze değil, aynı zamanda şifalı bir bitkidir.Merak edip yararlarını araştırırsanız daha çok severek yiyeceğinizden eminim. Benden bu kadar, afiyet olsun.
|
Genç roka bitkisi
|
|
Roka çiçek açmadan önce boy atar, yaprak şekli değişir ve lezzeti bozulur. |
|
Roka baklaları
|
|
Roka ve çiçeği |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.