31 Temmuz 2015

KENDİNİ BİLE YİYEN BİR BİTKİ / KÜSKÜT OTU

Bir tür küsküt otu / Bağboğanotu  ( Cuscuta approximata )
 Seferihisar / İzmir.
Küsküt otu, krofilsiz  bir bitkidir. Bu nedenle besin ve enerji  üretemediğin için, başka bitkiler olmadan tek başına yaşamamaktadır.Bu yüzden  tohumdan çıktıktan sonra  bulduğu bitkilere  sarılmakta ve onların (  konakçısının )  besinlerine ortak olmaktadır. Bu durum konakçısının ölümüne dahi neden  olarak,  özellikle tarımda büyük  zararlara yol açmaktadır.
Çiftçilerin baş belası olan bu yabancı otu,  ben geçen sene  Seferihisar'da tanıdım. Domates ve çiçeklerime sarılmıştı. Bu konuda edindiğim bilgileri sizlerle de paylaşmak istedim. 
   
Küsküt otu ( cuscuta ), kahkahaçiçeğigiller ( Convolvulaceae ) familyasından, sarılıcı, klorofilsiz, parazit bir bitki cinsinin ortak adı.  Dünyada 200, Türkiye'de ise 15 civarında türü bulunmaktaymış.  Halk arasında  bostanbozan,  cinsaçı, gelinsaçı, şeytansaçı, verem otu, kızıl ot.....gibi  adlarla da tanınmaktadır. Bu bitkinin diğer bitkilere göre kök, gövde, yaprak ve çiçekleri  farklı.  
Gövdesi   sarı - pembe  renkli ve  ip şeklinde, yaprakları  renksiz ve pulsu, bu nedenle  klorofil üretememektedir.  
Küsküt otu gerçekten  ilginç ve tuhaf  bir bitki. Yerde çimlendikten  bir süre sonra toprakla ilişkisini kesmekte ve yaşamını köksüz bir şekilde başka bir bitki üzerinde  devam ettirmektedir. Öyle ki, konakçı bulamazsa kendi kendini yemeye başlamakta, buradan sağladığı besinle ölmeyen  kısmıyla  yeniden konakçı bulmak için harekete geçmektedir. Yine de konakçı bulamazsa ancak o zaman  ölmektedir. Hani yedi canlı derler ya, tam bu bitkiye göre bence bu söz. 

Küsküt otu sarı, pembe ve  mor  renklerde, yumak halinde çok fazla çiçek açmakta ve binlerce  tohum üretmektedir. Toprağa düşen  tohumların bir kısmı hemen biterken, bir kısmı ise uzun yıllar ( 5 - 15 yıl )  toprakta canlı kalabilmektedir. Bitki kopan, yere düşen  parçalardan da çoğalarak hızlı bir şekilde  yayılmaktadır. Bu nedenle bu yabancı ota karşı,  tarımla uğraşanların çok dikkatli olmak gerekmektedir.

Küsküt otu, bazı mera otlarına ( yonca ) ve kültür bitkilerine  büyük zarar vermektedir. Kültürel mücadelenin yanı sıra, bulaştığı bitkileri keserek oradan uzaklaştırmak ve yakarak yok etmek gerekmektedir.
Dikenli pıtrak ( Xanthium spinosum ) ve küsküt otu.
Bu savaşıkim  kazanır dersiniz?
Küsküt otu, çayır ve mera bitkilerinin yanı sıra şekerpancarı, domates, soğan, biber, havuç gibi kültür bitkilerine ve bağlara da  büyük zarar vermektedir.
Tarım ürünlerine büyük zarar veren küsküt otu, Çin'de eski çağlardan beri bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.  Neyse ki,  iyi bir  yanı varmış yine de!
Küsküt otu çiçeği ( Cuscuta approximata )
Küsküt otu sadece bitkinin besinlerine ortak olmakla kalmamakta
 mekanik olarak da onu boğarak zarar vermektedir
.
Domateslerime musallat olan küsküt otu.
Doğada rastladığım kırmızı gövdeli  bir tür küsküt otu
(  Göktenyağan / Cuscuta planiflora  )
 Seferihisar
Küsküt otu tam parazit bir bitki olduğundan, yarı parazit olan
ökse otunun aksine  klorofil üretememektedir.
Bir adı da cinsaçı olan küsküt otu bitkisi
Göktenyağan ( Cuscuta planiflora ).
Toprakla bağlantısı olmayan bitki, sanki gökten gelme izlenimi verdiği için adına 
 ' Göktenyağan' adı verilmiştir.
 
Yararlandığım kaynaklar: Wikipedia.

10 yorum:

  1. Bir belgeselde izlemiştim. Orada şeytan saçı olarak bahsediliyordu. Bitkilerin kokusunu alarak o yöne doğru gittiği test ediliyordu. İlginç gelmişti.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba yolcu arkadaş,
    Blogumu hoş gelmişsiniz.Cinotu ile ilgili anlattıklarınız gerçekten ilginç.Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam aleykum qardaş bunun caresi ne ne edekki bu bitki olmasin önceden teşekkürler

      Sil
    2. Öncelikle rastgele tohum kullanılmamalıdır, sertifakalı ya da temiz olduğundan emin olduğumuz tohumları kullanmamız gerekir. Hayvan gübreleri ile de bulaşıyor. Yanmış gübre kullanmakda yarar var. Görüldüğü yerlerde çevreye fazla yayılmadan ürünle beraber yakılarak ya da kimyasal ilaçlarla yok edilmelidir. Selamlar.

      Sil
  3. İzlemek isterseniz bu belgeselde:

    https://www.youtube.com/watch?v=m2uxWRpd6QY&list=PL6b1Ixcd_gW88jIu81MIU4RKYjtqVFD3f

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Bu tür konulara ilgi duyan arkadaşlar da izliyebilir.

      Sil
  4. Aman Allah'ım.!!!
    Ben de yeni tanıştım bu parazit bitkiyle. Kasımpatı çiçeğime sarılıp boğuyor. Kökünü aradım koparıp yolmak için ama bulamadım. Elle ne kadar temizlesem de bitkinin üzerinden bir türlü sonu gelmiyor. Şimdi yazınızda pek çok tohum verdiğini okuyunca, Aman Allah'ım dedim, seneye bahçemin başı epey dertte olacak anlaşılan. Bitkinin adını da bilmiyordum, tarifle de anlatamıyordum. Umarım etkin ve başarılı bir mücadele yöntemi vardır da kurtulabilirz bu asalaktan.
    Teşekkürler yine çok yararlı oldu yazınız benim için.
    Yolcu'ya çok teşekkür ederim, verdiği linki ben de izleyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce biraz sitem edeyim,yemek ilgi alanım olmadığı halde yazılarınızı zevkle okuyordum, umarım sevenlerini kırmaz arasıra da olsa yazmaya devam edersiniz.
      Özellikle tohum vermeden önce toplanarak yakılması gerekiyormuş.

      Sil
  5. öncelikle merhaba.bana ödevim için küsküt ve canavar otuna ihtiyacım var.en kısa sürede yardım ederseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İshak arkadaşım,biliyorsunuz bu bitkiler çiçek gibi yetiştirilmiyor,dolayısıyle istediğiniz zaman bulmak zor. Küsküt otuları henüz çıkmadı sanırım.Fotoğraflarımdan yararlanabilirsiniz. Başarılar diliyorum.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.