Papağan gagası çiçeği ( Lotus berthelotii ) |
Papağan gagası çiçeği, baklagiller ( fabaceae ) familyasının lotus cinsinden olup, çok yıllık, yarı çalı formunda, herdem yeşil ve otsu bir bitkidir. Bilimsel adı 'lotus berthelotii' olan bu çiçek, aynı zamanda endemiktir. Sadece, İspanya'nın Kanarya adalarında doğal olarak yetişmektedir. Ancak, bitkinin tozlaşmasını sağalan kuş türlerinin yok olması nedeni ile doğal olarak yetişmediği, neslinin tehlike altında olduğu belirtilmektedir.
Papağan gagası çiçeği, acem halısı çiçeğine benzemektedir. Yaprakları, yeşil - gri renkli ve ince iğne gibidir. Kapalı yerlerde dökülen yaprakları kirlilik yaratır, buna dikkat etmek gerekir.
Oldukça gösterişli olan çiçekleri, papağan gagasını ya da ıstakoz kıskacını andırır, kırmızı ve turuncu renklidir, üzerinde siyah bir leke bulunur. Daha çok yaz başı ve sonbahar aylarında çiçeklenir.
Bir peyzaj bitkisi olan papağan gagası, bahçelerde, kötü görünen eğimli yerler için iyi bir yer örtücüsüdür. Ayrıca çok iyi bir sarkan saksı çiçeğidir.
Ilıman iklim bitkisi olan papağan gagası, kuraklığa da dayanıklıdır. Ancak, nemli ve geçirimli toprakları daha çok sever, fazla gübre istemez. Güneşli ya da hafif gölge yerlerden hoşlanır. Kışın, don olayı görülen yerlerde korunmalıdır. İlkbaharda ve ara sıra kötü görünen, çok fazla uzayan dalları budanmalıdır.
Yayılıcı bir çiçek olan papağan gagası, gövde çeliği ile üretilir.
Papağan gagası çiçekleri
Papağan gagası ( Lotus berthelotii ) |
Papağan gagası çiçeği |
Papağan gagası çiçeği |
Papağan gagası çiçeği, nesli tehlike altındaki bitkiler arasında yer almaktadır. |
Papağan gagası, iyi bir sarkan saksı çiçeğidir. |
Yine güzel bir tanıtım, harika fotoğraflar...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Ali Bey, sağolunuz.
SilÇok güzel, kaleminize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Emre Bey. Sizlerin beğenileriniz ve yorumlarınız benim için çok değerli. Sağolunuz.
SilAdını hiç duymadığım ve görmediğim bir çiçek. Sayenizde bilinmeyenleri tanıyoruz. Teşekkürler.
YanıtlaSilDoğru çok fazla tanınan bir çiçek değil. Ben de aldığım zaman adını dahi bilmiyordum, çok sonra bulabildim. Selamlar.
SilPapağan gagası çiçeğini eşim 2 senedir alıyor bakımını nasıl yapılıyor bilmiyordum teşekkürler
YanıtlaSil