|
Ginura ( gynura ) bitkisinin çiçeği ( Gynura aurantiaca ). |
Ülkemizde 'kara sevda çiçeği', 'mor kadife çiçeği', 'mor tutku' gibi adlarla tanınan ginura( gynura ), harika bir iç mekan süs bitkisidir. Ayrıca dışarıda, asma sakıda da yetişir.
Ginura, Güney Doğu Asya'ya özgü tropik bir bitkidir. Botanik adı 'Gynura aurantiaca' dır, papatyagiller ( asteraceae ) ailesine mensup olup, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Hızlı bir şekilde, dikine olarak büyür, boyu 1 metreyi bulabilir, bu nedenle bir sopaya bağlanmalıdır. Daha çok kadife görünümündeki, yeşil renkli, mor tüylü yaprakları için yetiştirilmektedir. Karanfil şeklindeki turuncu renkli çiçekleri ise, kötü kokulu olduğu için çoğu zaman açmadan önce koparılır.
|
Bir adı da kara sevda çiçeği olan ginura aurantiaca.
Yaprakları güzel olduğu için yetiştirilen bir çiçektir. |
Ginura, bakımı kolay bir çiçektir. Bol ışık alan aydınlık ve nemli yerleri sever, direk güneşi sevmez. Gölgede ise yaprakları güzelliğini kaybeder. Humuslu, asitik, nemli ve geçirimli toprakları sever. Yazın düzenli ve bol su ister, ancak çok fazla sulamak kök çürümesine neden olduğu için dikkatli olmak gerekir. Bitkinin çok uzayan dalları ve bozulan yaprakları zaman, zaman kesilirse daha iyi görünür ve gençleşir. Kesilen dallardan ise yeni bitkiler üretilebilir ( Kesilen dallar doğrudan ya da suda köklendirilerek dikilebilir. ). Otsu olduğu için, iki yılda bir dalından yeniden yetiştirilmelidir.
Giynra çiçeği, uc sürgünleri ve yaprak çeliği ile üretilir.
|
Ginura ( gynura ), çiçek ve tohum kapsülü. |
|
Ginura çiçeği ( Gynura aurantiaca ) |
Yazımı bir çin özdeyişiyle bitiriyorum. 'Geleceğin tüm çiçekleri, bugünün tohumları içindedir.'
ne güzeel :) yıllardır hep çiçekleri yazıyosunuz demek. geçenlerde bir bitki kitabı okuyup bloga yazmıştım. çiçeklerin isimlerinin hikayelerini yazıyor. okumadıysanız eğer, bitkilerin serüveni, michel lis, troya yayınları :)
YanıtlaSilHoş geldiniz deeptone, bitkileri özellikle çiçekleri çok seviyorum ve tanıtmaya çalışıyorum. Yabani çiçek ve bitkilere özel bir ilgim var, çiçeklerle ilgili albümlerim var. Bitkilerle, doğa ile ilgili küçük hikayeler yazmaya çalışıyorum. Bitkilerin Serüveni, kitaplığımda var, güzel bir kitap. Sevgiler.
YanıtlaSilElinize sağlık hürmetli hocam. Bu yazı da diğer yazılarınız gibi bilgilendirici olmuş. Blogunuzu henüz bir ay önce keşfettim o süreden beri saatlerimi yazılarınızla harcıyorum. Her biri için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Son yıllarda lale yetiştiriyorum.Fakat maalesef internette tohumdan lale yetiştirmek hakkında yeterli bilgi bulamıyorum. Engin bilginizden yararlanmak adına, acaba bu konuda tavsiye edebileceğiniz bir website-blog, ya da kitap var mıdır? Ayrıca Türkiye'de yerli lale soğanı yetiştirilip yetiştirilmediği hakkında bilginiz varsa paylaşmanız mümkün olabilir mi? Maalesef şuana kadar yerli soğan tedarik etmem hiç mümkün olmadı. Yeni yazılarınızı heyecanla bekliyor olacağım. Esenlikler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Hüseyin bey,güzel sözlerinizle beni mutlu ettiniz.Tohumdan lale yetiştirme konusunda fazla bir bilgim yok, bu işi daha çok araştırma yapanlar ( yeni tür ve melez elde etmek için ) ve ticari kuruluşlar seralarda yapıyor, nasıl yaptıklarını bilmiyorum. İsterseniz lale hakkındaki yazıma bir göz atınız. Ayrıca facebook'ta bitkilerle ilgili paylaşımlar yapıyorum, arkadaş olarak takip edebilirsiniz. Selamlar, sevgiler.
YanıtlaSilhttps://kadirbekci53.blogspot.com/2012/03/lale-ve-turkler.html