Krassula ( crassula ), damkorugiller ( crassulaceae ) familyasından, etli yapraklı ( sukkulent ) ve otsu bir bitki cinsidir. 35 kadar türü vardır, bunlardan bir çoğu değişik renk ve şekildeki yaprakları nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bazı türlerinin çiçekleri de çok hoştur. Üretimleri ve bakımları kolaydır. Krassula türleri at, köpek ve kediler için zehirlidir.
Krassula ( crassula ), sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir. Güneşli ya da yarı gölge yerleri ve geçirimli, kumlu, humus bakımından zengin toprakları sever. Dona karşı duyarlıdır, fazla su istemez. İç mekanlarda havadar, aydınlık ve güneş gören yerleri sever. Krassula türleri tohum ve çelikle üretilir.
Gelin şimdi de bazı krassula türlerini daha yakından tanıyalım.
YURDUMUZDA EN ÇOK YETİŞTİRİLEN KRASSULA TÜRLERİ
1 - KRASSULA BAHAR ( Crassula rupestris 'Springtime' )
( Crassula rupestris ' springtime') Krassula bahar bitkisi. |
Yavaş büyüyen, melez bir türdür ( Crassula rupestris türünün bir hibrididir), bu nedenle doğada rastlanmaz. Springtime ingilizce ilkbahar demektir, bu nedenle diğer krassula türlerden ayırmak için, adına 'krassula bahar' denir. Çok yıllıktır, kolay yetişir.
Crassula rupestris 'springtime', çok güzel çiçeklidir. Kışın top gibi, güzel kokulu, merkezi kırmızı, pembemsi - beyaz renkli çiçek açar. Yaprakları yeşil renkli, etli, kalın, sert ve üçgen şeklindedir. Gövdesi kalın ve güçlü olmasına rağmen yapraklarının ağırlığı nedeniyle dik duramaz. Özellikle sukkulent sevenlerin tercih ettiği bir türdür.
Krassula bahar çiçeği ( Crassula rupestris ' springtime') |
Crassula rupestris Springtime, saksı çiçeği olarak yetiştirilir. Kompakt yapısıyla sukulent arajmanlarında kullanılır. Güneşli ve aydınlık yerleri sever, yazın haftada bir kışın ise daha az sulanır. Yazın tüm krassula türleri gibi, öğle güneşinden korunması gerekir. Kumlu, geçirgen ve humus bakımında zengin toprakları sever. Toprağın suyu akıtması( tutmaması ) için saksının dibine çakıl, kiremit parçaları, ponza, curuf ve benzeri maddeler koymakta yarar vardır. Dona kısmen dayanıklıdır, soğuk havalarda toprağın ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Yaprak ve gövde çeliği ile üretilir.
2 - YEŞİM AĞACI ya da YEŞİM BİTKİSİ ( Crassula ovata )
Yeşim ağacı ya da yeşim bitkisi ( Crassula ovata ) |
Bilimsel adı Crassula ovata olan yeşim ağacı ya da yeşim bitkisi, damkorugiller familyasından, herdem yeşil, kalın gövdeli, sukulent bir bitkidir. Anavatanı Güney Afrika'dır. En çok yetiştirilen krassula türlerinin başında gelir. Çok fazla kültür çeşidi vardır. Yapraklarının rengi nedeniyle yeşim bitkisi denir. Otsu bir bitki olmasına rağmen ağaca benzediği için yeşim ağacı da denir, boyu 3 m. bulur ancak hiç bir zaman dokuları ağaç gibi odunlaşmaz. Çok uzun ömürlüdür, 40 yıl kadar yaşıyabilir. Belli yaşa ( dört ) geldikten sonra şartların oluşması halinde; kışın, küçük beyaz veya pembe renkli, yıldız şeklinde, tatlı kokulu çiçekler açar. Bazı inanışlara göre çiçek açtığında, yetiştiren kimsenin zengin olacağına inanılır. Bu nedenle bütün dünyada halk arasındaki adı 'para ağacı' dır.
Crassula ovata ve çiçeği |
Yeşim bitkisi, özellikle bonsai öğrenenler için ideal bir bitkidir. İyi budandığında çok kolay bonsai'ye dönüşür.
Yeşim ağacı güneşli ve yarı gölge yerleri sever. Güneşte yapraklarının kenarı kırmızı bir renk alır. Daha çok saksı çiçeği olarak yetiştirilir. Dona kısmen dayanıklıdır. Geçirimli toprakları sever, ayrıca saksının devrilmemesi için dibine ağır maddeler konmasında yarar vardır. Fazla sulama yapraklarının dökülmesine ve kök çürümesine yol açar. Tohumla, dal ya da yaprak çeliği ile ürer.
Crassula ovata |
Crassula ovata |
3 - PRENSES ÇAMI ( Crassula muscosa )
Prenses çamı ( Crassula muscosa ) |
Prenses çamı ( Crasula muscosa ), adından da anlaşılacağı gibi çam türlerini andırır, görünüşü diğer krassula türllerine benzemez. 20 cm kadar büyür, yeşil renklidir, ince gövdeli ve çok küçük yapraklıdır. Yıldız şeklinde, minicik, sarı - yeşil renkli ve küf gibi kokan çiçekler açar. Dikine büyür, ancak fazla büyüyünce gövdesi sarkar ve çalı görünümü alır. Süs bitkisi olarak yetiştirilen bir çok çeşidi vardır. Anavatanı Namibya'dır. Yaygın adları arasında Prenses çamı, Fermuar çiçeği, Kertenkele kuyruğu ve Saat zinciri vardır.
Prenses çamı ( Crassula muscosa ) |
Krassula muscosa, iyi drene edilmiş, kumlu ve verimli toprakları sever. Fazla sulama kök çürümesine sebep olur. Direk güneşi istemez, bol işık alan aydınlık yerleri sever. Kökleri ile etrafa yayılır. Çelikle, kök parçaları ile üretilir.
4 - PERİ YEŞİM BİTKİSİ ( Crassula multicava )
Peri yeşim bitkisi ( Crassula multicava ) |
Bu bitkiyi daha önce yazmıştım, burayı tıklıyarak okuya bilirsiniz.
Kaynaklar: Kaktüsler ve Diğer etli ( sukulent ) Bitkiler ( Nejat Ebcioğlu ), Vikipedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.