Gardenya çiçeği ( Gardenia jasminoides ) |
Gardenya bitkisinin genel görünüşü ( Gardenia jasminoides ) |
Gardenya, adını İskoçyalı botanikci Alexander Garden ( 1730 - 1791 ) almıştır. Tür adı ( jasminoides ) her ne kadar yasemin türü anlamına gelsede, yasem türleri ile hiçbir alakası yoktur.
Gardenya, Çin'de çok eskiden beri tıbbi amaçla yetiştirilmiş ve kullanılmıştır. Çiçekleri yenilebilir, yaprakları aroma vermesi için çaya katılır. Sarı boya ve parfüm yapımında kullanılır. Kesme çiçek olarak da değerlendirilir. Bonsai bitkisi olarak da kullanılır.
Gardenya, sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştişır, kışın soğuk geçen yerlerde ( 10 derecenin altı ) seralarda ve iç mekanlarda yetiştirilir. Gardenye yazın direk güneş almayan ancak aydınlık yerleri sever. Çok fazla sıcak ( 30 dereceden fazla ) olmayan, havadar yerleri tercih eder. Toprağının nemli, mineral bakımından zengin, geçirimli ve hafif asitli olması gerekir. Yazın yapraklarına su serpilmesini sever. Kireçli suları sevmez, yapraklarını sarartır. Karadeniz ve Akdeniz iklimi görülen, yazın mutlak nem oranı yüksek kıyı kısımlarında yetiştirilmeye uygundur.
Gardenye yetiştirilmesi kolay olmayan bir çiçektir. İsteklerine dikkat edilmezse yaprakları sararır ve çiçek tomurcukları dökülür. Gardenya, çelikle, köktrn ayırma ve tohumdan üretilir. Çiçek açtıktan sonra budamak gerekir.
Arkadaşlarınıza, dostlarınıza hediye olarak canlı çiçek alalım. Bazen bir çiçek, içimizdeki sevgiyi uyandırır ve bizi mutlu eder.
Gardenya bitkisinin yaprağı ( Gardenia jasminoides ) |
Gardenya çiçeği ( Gardenia jasminoides ) |
Kaynaklar: Vikipedi
Uzun zamandır paylaşımlarınızı görmüyordum. Eski bir blog arkadaşımıza rastlayınca gerçekten mutlu oldum. Gardenya ne güzel bir çiçek.
YanıtlaSilSon iki cümlenize içtenlikle katılıyorum. Çiçekler ve kitaplar mutluluk kaynağı.
Esenlikler diliyorum.
Merhaba Makbule hanım, Ayni sorunları ben de yaşıyorum, takip ettiğim çoğu bloga artık ulaşamıyorum. Teşekkür ederim, sağolunuz.
Sil