Lobelias çiçeği ( Lobelia erinus ) |
Lobelya ya da lobelias ( lobelia ), çançiçeğigiller ( campanulaceae ) familyasından, Amerika, Asya ve Afrika kıtalarında yetişen 415 bitki türünün ortak adıdır. Yurdumuzda doğal olarak yetişmez. Çalı ve otsu olan bu bitkilerden bazıları, süs bitkisi olarak bütün dünyaya dağılmıştır.
Bunlardan 'Lobelia erinus' en populer olandır. Anavatanı Güney Afrika'dır. 10 - 25 cm kadar büyür, sarkıcı ve yer örtücü çeşitleri vardır. Çiçekler boru şeklinde, dudaklı ve beş lobludur, yelpaze şeklindeki alt dudak ise üç lobludur. Doğada yetişenler mavi ve menekşe renkli çiçek açar. Beyaz ve başka renklerde ( kırmızı - mor, pembe ve tonlarında ) çiçek açan çok fazla kültivarları ( çeşitleri ) vardır. Hem saksıda, hem de bahçede yetişirtirilir. Özellikle pendula ( sarkan ) çeşidi pencere önlerinde ve asma saksılarda çok güzel durur. Çok yıllık olmasına rağmen, çoğu zaman tek yıllık olarak yetiştirilir. İlkbahardan başlıyarak sonbahara, hatta donlara kadar çiçek açar.
Lobelya çiçeği ( Lobelia erinus ) |
Lobelya cinsinin süs bitkisi olarak yetiştirilen bir başka türü de; adına Kardinal çiçeği denilen 'Loblia cardinalis' dir. Kuzey Amerika'ya özgü olan bu bitki kırmızı çiçeklidir. Çiçeklerinin rengi, katolik kardinallerinin giysisine benzediğinden dolayı bu ad verilmiştir. Doğal olarak dere kenarlarında ve bataklıklarda yetişir. Populer bir süs bitkisidir.
Bitkiye lobelya ( lobelia ) adı, Belçikalı doktor ve bitki meraklısı Mathias de l'obel ( 1538 - 1616 )'in adından dolayı verilmiştir. Tek çenekli bitkiler ile çift çenekli bitkiler arasındaki ayrımı, ilk defa o takdir etmiştir.
Bahçe lobelyası da denilen Lobelia erinus, fazla bakım istemeyen bir çiçektir, buna karşı bol çiçek açar. Bahçelerde, teraslarda, bordürlerde, pergolalarda, asma saksılarda veya çardaklarda dekoratif olarak kullanılır.
Lobelya, ılıman iklimlerde yetişir. Güneşli ve serin yerleri sever, fazla sıcaktan ve kuraklıktan hoşlanmaz. Yazın toprağın nemli tutmak ve direk güneşten korumak gerekir. Derin, nemli ve organik madde bakımından zengin toprakları sever. Çiçeklerini açtıktan sonra, yeniden çiçek açması için budama yapmak gerekir. Tohumla ve kökten ayırarak çoğaltılır.
Lobelya çiçeği ( Lobelia erinus ) |
Lobelya çiçeği ( Lobelia erinus ) |
Lobelya çiçeği ( Lobelia erinus ) |
Kaynaklar: Vikipedi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.