29 Kasım 2014

MEKSİKA EBEGÜMECİ / MALVAVİSKUS


Meksika ebegümeci bitkisinin genel görünümü. 
(  Malvaviscus arboreus ) 

Meksika ebegümeci ya da malvaviskus ( Malvaviscus arboreus ya da malvaviscus drummondii ), ebegümecigiller ( malvaceae ) familyasından, herdem yeşil, 3 m. kadar büyüyen, çalı formunda bir bitkisidir.  Kırmızı ve açık pembe renkli çiçek açan iki çeşidi vardır. Anavatanı Meksika ve  Orta Amerika'dır. 
Sinonim tür adı ( Drummondii ) İskoçya doğumlu doğa bilimci 'Thomas Drummond' a izafeten verilmiştir. Bir adı da 'Çançin çiçeği' dir.

İngilizce adı, çiçeğini Türklerin kullandıkları başlıklara ( türban, sarık, fes ) benzettikleri için, 'Turk'ün cap' dır ( Türk şapkası ).  İspanyolca adı 'Manzanilla' dır.
( Prof.Dr. Ersin Yücel 'Ağaçlar ve Çalılar - I ' adlı kitabında, bitkiyi ( Malvaviscus arboreus )   'Uykucu gül', 'Uyuyan güzel ' adı ile tanıtmıştır.)

Meksika ebegümeci çiçeği  ( Malvaviscus arboreus )

Meksika ebegümeci ( malvaviscus )  ile japon gülü / çin gülü  ( Habiscus rosa-siensis ), yaprakları birbirine çok  benzemesine rağmen ayni cinsten değildirler. 

Meksika ebegümeci'nin taç yaprakları daima kapalı durur, tozlamak için  arı ve  böcekler içine  giremez. Bu nedenle, erkek ve dişi organları taç yapraklarının arasından dışarıya sarkmış halde bulunur.

Bazı yabancı sitelerden edindiğim bilgiye göre; 'Meksika elması ya da manzanilla  denilen fındık büyüklüğündeki  kırmızı renkli meyvesi  yeniyormuş. Ancak ben meyve ( tohum )  verdiğini görmedim.   Ayrıca çiçeklerinden çay oluyormuş.  

Meksika ebegümeci ( Malvaviscus arboreus ya da M. drummondii )

İngilizce adı Turk's cap ( Türk  şapkası ) olan Malvaviskus  arboreus

Meksika ebegümecisi çiçeğinin genel görünümü.

Meksika ebegümeci bitkisinin ilginç çiçeği.

Meksika ebegümecinin meyveleri  ( Meksika  elması; Manzanilla  ).
( Fotoğraf  alıntıdır.)
Malvaviskus, tropikal bir bitkidir, sıcak ve  ılıman iklimlerde yetişir.  Soğuğu karşı hassastır, don olan yerlerde saksıda yetiştirilmesi gerekir.  Güneşli yerleri ve nemli, humusça zengin geçirimli  toprakları sever. 
Çelikle ve tohumdan üretilir. Yetiştirilmesi kolay, güzel  bir çiçektir.

4 yorum:

  1. Aaa, tanıyorum bu bitkiyi. Komşularda var. Çiçekleri hiç açılmıyor. Hep kapalı görünüyor. Yine de zarif bir görüntüsü var. Adını bilmiyordum. Tanıttığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Yurdumuzda bu çiçek çok fazla tanınmamaktadır.Habiscus türü sanıldığı için de yanlış olarak 'japon gülü' denmektedir.

    YanıtlaSil
  3. Yanlış tanıdığımız veya yanlış adlandırdığımız ne çok bitki var çevremizde. Siz bilgilendirdikçe o konulardaki bilgisizliğimizin farkına varıyoruz.
    Mersin'de de bu çiçek Japon gülü olarak bilinir. Balkonda yetiştirmiş, saksısı dar gelince bir bahçeye vermiştik.Ama çok güzel açtığını hatırlıyorum, acaba bir başka çiçek miydi?

    YanıtlaSil
  4. Ülkemizin bitki türü bakımından çok zengin olması ile öğünürken maalesef bu konuda yeterince araştırma yaptığımız söylenemez.Nitekim ülkemizde doğal olarak yetişen bir çok bitkinin Türkce adı bile yok.
    Çiçeklerle ılgili olarak,
    Satılan her çiçek ile beraber; adı,zehirli olup olmadığı,yetiştirilme şeklini anlatan bir broşür verilebilir.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.