Sonbahar ateşi / Orpine ( Hylotelephium spectabile ) |
Tercihiniz kolay yetişen, fazla bakım gerektirmeyen çiçeklerden yana ise sedum türlerini tercih etmenizi tavsiye ederim. 600 den fazla türü bulunan sedum cinsi çiçeklerin, yetiştirilmesi çoğu çiçek türlerine göre daha kolaydır ve fazla bakım istemez. Orpine ya da Sonbahar ateşi, bu bakımdan size göre olabilir, daha önce denemediyseniz tavsiye ederim. Gelin şimdi, kısaca 'orpine' denilen bu çiçeği daha yakından tanıyalım.
Sonbahar ateşi arı ve kelebekleri çeken bir çiçektir. |
İngilizce adı, gösterişli sedum ( showy stonecrop ), parlak sedum ( sedum spectabile Brilliant ) dır. Anavatanı Çin ve Kore'dir.
Sonbahar ateşi hem bahçede, hem de saksıda yetiştişebilen, soğuğa ( - 10, 15 derece ) ve sıcağa son derece dayanıklı bir bitkidir.
Toprak konusunda secici değildir, hatta verimsiz, taşlı, killi ve kumlu toprakları gaha çok seviyor. Sukulent bir bitki olduğu için kuraklığa son derece dayanıklıdır. Yazın toprağı kurudukca sulanmalıdır. Güneşli ya da yarı gölge yerleri seviyor ( yazın öğle güneşinden korunmalıdır ), gölge yerleri sevmiyor. Kışın ölen gövdesi baharda yeniden filizlenir.
Hylotelephium spectabile, yazın ve sonbaharda şemsiye durumunda, yıldız şeklinde, uzun ömürlü küçük pembe çiçekler açar. Sonbahar mevsiminin en güzel çiçekleri arasında sayılır. Üzerinden kelebek ve arılar eksik olmaz. Dik büyüyen bir gövdesi ve parlak grimsi yeşil yaprakları vardır. Beyaz, kırmızı, mor çiçek açan ve bodur olan çeşitleri de yetiştirilmiştir. Çelikle, ayırma ile ve tohumdan üretilir.
Bir adı da "parlak sedum" olan hylotelephium spectabile |
Çok güzel!Soğuğa ve sıcağa dayanıklı bitkiler benim bahçeme çok uygun. Yaprak formunu ve çiçeklerini çok beğendim. Umarım bu bitkiyi bulabilirim.
YanıtlaSilÇok kolay ürüyor, bir dalını toprağa sokmanız yeter, eskiden köylerde çok yetiştiriliyordu.
SilFeci arsızmıs öğrenmiş oldumm. Balkonumu işgal etti. Ama çok çok güzel çiçekleri var.
YanıtlaSilYetiştirilmesi kolay, fazla emek gerektirmeyen bir çiçek. Selamlar.
SilKışın dallar çürüdüğünde sakın kökleriyle birlikte yolmayın. Bırakın saksıya dökülsün veya sadece toprak üstünde kalan dalları koparıp atın. Çünkü ilkbaharda toprak altından yeniden çıkacaklar..
YanıtlaSilMerhaba SadHunter, güzel bir bilgi teşekkür ederim. Selamlar.
Sil