Şefkat çiçeği / Afrika zambağı ( Agapanthus praecox ) |
Ülkemizde şefkat* çiçeği ya da Afrika zambağı olarak tanınan, bilimsel adı 'Agapanthus praecox', nergisgiller ( amaryllidaceae ) familyasından, çok yıllık, rizomlu ( köksaplı ) ve otsu bir bitki türüdür. Adına 'Nil zambağı' da densede, Güney Afrika'ya özgü bir bitkidir. Herdem yeşildir, yaprakları uzun ve etlidir, bazı kültivarları ise alacalı yapraklıdır. İlkbahar ve yazın, huni şeklinde, genellikle mavi renkli çiçek açar, az da olsa beyaz, kırmızı ve katmerli çiçek açanlar da görülür. Çiçek kurulu şemsiye görümündedir, uzun bir sapı vardır ve 30 - 100 çiçek taşır. Kesme çiçek olarak da kullanılır. Tohumları küçük ve siyah renklidir.
Şevkat çiçeği / Afrika zambağı ( Kurumuş tohum kapsülleri. ) |
Agapanthus, Türkce 'aşk çiçeği' anlamına gelmektedir. 12 kadar türü vardır. Bütün dünyada sevilerek yetiştirilen popüler bir süs bitkisidir. Akdeniz iklimi görülen yerlerinde doğallaşma eğilimindedir.
Şefkat çiçeği, güneşli ve sıcak yerleri sever, soğuğa kısmen dayanıklıdır ( - 12 derece ). Toprak bakımından secici olmamakla beraber drenajı iyi, humuslu, kumlu ve nemli topraklarda daha bol çiçek açar. Yazın düzenli ve bol su ister. Hem toprakta, hemde balkonlarda saksı çiçeği olarak yetiştirilir. Çiçek açan bitkiler ikiye ayrılarak büyük kümeler oluşturur, ancak ilk yıl çiçek açmazlar. Tohumla ve ayırma ile üretilir. Tohumdan üretilenler üç yıl sonra çiçek açtığından pek tavsiye edilmez.
Beyaz ve mavi renkli şefkat çiçekleri. |
Beyaz çiçekli şefkat çiçeği |
Şefkat çiçeği |
Bir adı da Afrika zambağı olan şefkat çiçekleri. |
( Not: *Bazı kaynaklarda şefkat çiçeği'nin adı 'şevkat çiçeği' olarak yazılmıştır. )
Kaynaklar: Vikipedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.