30 Mart 2024

SARI ÇALI PAPATYASI ( Euryops pectinatus )


Sarı çalı papatyası ( Europs pectinatus ) 
Sarı çalı papatyası, 1,5m. kadar büyüyen, herdem yeşil, çalımsı bir bitkidir. Anavatanı Güney Afrika'dır.  Uzun saplı, papatya şeklinde parlak sarı renkli çiçekler açar. Yaprakları eğrelti otuna benzer, mavimsi gri renklidir çiçekleri ile güzel bir uyum sağlar. Ilıman iklimlerde neredeyse yıl boyu çiçek açar. Diğer bazı adları da şöyledir: Güneş papatyası, sarı papatya, altın papatya,  öriyops ( europs ) 
Sarı çalı papatyası arıları kendine çeker. 
Sarı çalı papatyası,  papatyagiller ( Asteraceae )  familyasının  euryops  cinsini  oluşturur,  yüze yakın türü bulunmaktadır. Bunlardan Euryops pectinatus çiçekleri ve yaprakları güzel olduğu için bir çok ülkede süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Cins adı ( euryops ) latince  'iri gözlü' demektir, çiçeklerin büyük ve gösterişli  olduğunu işaret eder. Tür adı ( pectinatus ) ise taraksı demektir, yapraklarının şeklini ifade eder. 
Akdeniz iklimi görülen kıyı bölgelerimiz için uygundur. Daha çok park ve bahçelerde ve  peyzaj  bitkisi olarak yetiştirilir. Sıcağa,  kuraklığa ve kısmen soğuğa dayanıklıdır. Tam güneşli yerleri ve kumlu, drenajlı derin toprakları sever.  

Fazla bakım istemez, budanarak form verilebilir. Çelikle ve tohumla üretilir. 

Sarı çalı papatyası ( Euryops pectinatus ) 
Sarı çalı papatyası ve  çiçeği 

Sarı çalı papatyası  yaprağı 

Sarı çalı papatyası  çiçeği ( Yakın çekim )


6 yorum:

  1. Çok güzel çiçek çok severim. Bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süredir google ayarlarımdan kaynaklanan bir nedenle yorumlara cevap veremedim, özür dilerim. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Papatyanın her türü güzel. Küçük bahçemizde de yetişti. Açıklamalarınız gibi; sıcağa, kuraklığa ve çok sert olmayan soğuklara da dayandı gerçekten. Buralarda bazen Bodrum Papatyası olarak da adlandırıyorlar. Doğru mu bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihayet yorum yapabiliyorum, sorunu giderdik. Bu nedenle yorumunuza zamanında cevap veremedim kusura bakmayınız. Bodrum papatyasının bilimsel adı 'Osteospermum eclonis' ( //kadirbekci53.blogspot.com/2010/04/bodrum-papatyas.html ) Selamlar, sevgiler.

      Sil
  3. Yine güzel bir yazı ve fotoğraflar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ali bey. Selamlar, sevgiler.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.