5 Aralık 2013

AĞLATAN ÇİÇEK / HİNT GÜLÜ

Hint gülü ( Hibiscus mutabilis )

Bu sabah kalkınca,  Ayşe teyzenin verdiği  hint gülü'nün  çiçek açtığını görünce duygularıma hakim olamadım...!  Ayşe teyze, bahçesindeki bu  ağaçtan  çelik almak için gittiğimde;  çiçeklere, bitkilere  olan düşkünlüğümü bildiği için 'senim bahçene daha iyi yakışır.' diyerek, almak istememe rağmen  köklemiş, bana vermişti ( Aşağıda bu bitkiyi tanıttım ).  Bundan kısa bir süre sonra da onu kaybetmiştik.  Ayşe teyzenin  bu beklenmedik ve ani ölümü,  bizi ve  bütün  Bahçeköy'ü çok üzmüştü. 

Ayşe teyze sıradan bir kadın değildi, ilkokul üçüncü sınıfa kadar okumuş olmasına rağmen kendini her bakımdan çok iyi yetiştirmişti. Hayatı yaşayarak öğrenmişti,  örnek bir insan, vefakar bir anneydi. Okumayı, öğrenmeyi,  insanlara yardım etmeyi ve toprakla uğraşmayı çok severdi. Elinden herşey gelirdi, ondan çok şey öğrenmiştik. 
.
Kapısı herkese açıktı, evinden misafir eksik olmazdı, bir lokma ekmeğini yalnız yemezdi, insanları, çocukları çok severdi.  Bahçeköy'de ( Seferihisar ) onu  tanımayan, sevmeyen kimse yoktu. Otuz yaşlarında eşini kaybedince bir daha evlenmemiş, hayatını üç çocuğunu feda etmişti.  Çocuklarını okutmuş, evlenince de  onlara  yük olmak  için  tek başına yaşımayı tercih etmişti. 
Ben ona  'Ayşe Sultan' diye hitap ederdim. Seni hiç unutmayacağız AYŞE SULTAN, nur içinde yat.

İşte ondan  geriye kalan bazı kareler.






Ayşe teyze ( Sultan ) 

 

                                                          HİNT GÜLÜ / YOL HATMİSİ 

Hint gülü ( Hibiscus mutabilis ).
Bilimsel adı 'Hibiscus mutabilis' olan hint gülü, ebegmecigiller ( malvaceae ) familyasından,  kışın yaprağını döken, çalı veye ağaç formlu  bir bitkidir. Anavatanı Asya kıtasıdır (Çin ve Japonya ). Hibiscus mutabilis, halk arasında yol hatmisi, yanardöner, pamuk gülü, konfederasyon gülü gibi adlarla da bilinir.  
 
Ülkemizde çiçekleri çok güzel olduğu için  süs bitkisi olarak yetiştirilen Hibiscus mutabilis,  bazı ülkelerde  önemli bir endüstri ağacıdır. Hindistan'da kabukları halat ve dokumacılıkta, çiçekleri ise boya ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır.

Bir adı da yanardöner olan hint gülü

Hint gülü yılda iki kez, sonbahar ve ilkbaharda  çiçek açmaktadır. Beyaz, pembe, yalınkat ve katmerli çiçek açan çok sayıda doğal ve kültür formları bulunmaktadır. Bazı çeşitleri ayni ağaç üzerinde farklı reklerde çiçekler açar.  Gül şeklindeki iri çiçekleri uzun ömürlü olup gün içinde  renk değiştirir.  Aynı çiçek üzerinde üç farklı renk bir arada olabilmektedir ( beyaz, pembe, kırmızı ). Bu  nedenle bir adı da  'yanardöner' dir. Yaprakları uzun saplı ve köşelidir. Sonbaharda dökülmeden önce, sarı bir renk alarak bitkiye ayrı bir güzellik verir.   
Hint gülü, sıcak ve ılıman iklimlerde  yetişmektedir, Çok hızlı büyür. Akdeniz iklimi görülen kıyı bölgelerimizde yol boylarına, park ve bahçelere dikilir.  Güneşli yerleri ve  humus bakımından zengin,  nemli toprakları sever. Kısmen soğuğa ve kuraklığa dayanıklıdır.Yaprakları zaman zaman  sararıp döküldüğü için,  dikilirken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Budamayı sever. 
Hint gülü, çelikten ve tohumdan üretilir. Yetiştirilmesi çok  kolaydır, fazla bakım istemez.

Hint gülü, Yanardöner ya da yol hatmisi 
( Hibuscus mutabilis )
Hint gülü, Yanardöner ya da yol hatmisi 
( Hibuscus mutabilis )

Hint gülü, Yanardöner ya da yol hatmisi 
( Hibuscus mutabilis )

Hint gülü / Yol hatmisi  bitkisinin yaprağı 

9 yorum:

  1. Hüzünlü ve buruk bir tat bırakan, hoş resimlerle daha da güzelleşen HİNT GÜLÜ, için kocaman teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Ayşe Sultan hint gülünün yanısıra sevgiyle anılmayı bırakmış geride, ne mutlu ona. mekanı cennet olsun.
    Hint güllerimiz aynı zamanlarda açmış. Çok şaşırdım ve sevindim benimkini gördüğümde. Kışı renklendiren ağaçları çiçekleri görmek mutluluk veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağolun Sarkaç Hanım.Kışın azda olsa bazı bitkilerin çiçek açması çok hoş.Selamlar,sevgiler.

      Sil
    2. Kendisine Allah'tan rahmet dilerim. Yanardöner ayrı bir çiçeğin adı değil miydi?

      Sil
    3. Önemli olan bitkilerin botanik adı, yoksa ayni adlı bir çok çiçek var. Bir tür peygamber çiçeği olan ve sadece Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yetişen sevgi çiçeği ( Centaurea tchihatcheffii ) de, yanar döner çiçeği olarak da tanınıyor. Selamlar Fuzuli Şair bey.

      Sil
  3. Şahane bir çiçek ağacı Hint gülü yıllardır evimin önünde var fakat adını bilmiyordum, bugün öğrendim çok mutluyum muhteşem görüntüsü var.

    YanıtlaSil
  4. Çiçeklerinin bir şifası var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hibuskus / hatmi ( Hibuscus ), 300 kadar türü olan bir bitki cinsidir. Bu bitkiler C vitamini bakımından çok zengindir. Bu nedenle gida ve ilaç yapımında kullanılmaktadır. Çiçek ve tomurcuklarından kurutularak çay yapılır. Antioksidandır, yüksek tansiyonu ve kan şekerini dengeler. Ancak tüm bitki çayları gibi, günde bir fincandan fazla içmemek gerekir.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.