21 Mayıs 2014

BİR ANNELER GÜNÜ HİKAYESİ ( DİLEK YARIMADASIN'DA BEŞ SAAT )

Bu yıl  eşimi ( 11. 05. 2014 )  Anneler Günü   dolayısıyle,  kızımla beraber Kuşadası'nda bulunan Dilek Yarımadasına  götürmeye karar veriyoruz.   20 yıl önce bir  okul gezisi ile  gittiğimizde  eşim burayı  çok  beğenmişti. Kızım ise o zaman  ilkokula gidiyordu. Sabahleyin akşamdan  hazırladığımız yiyeceklerimizi alarak, Seferihisr'a yaklaşık 105 km. mesafede olan  Kuşadası'na hareket ediyoruz. 

Eski adı 'Kalamaki' olan olan olan Dilek Yarımadası, Aydın ilimizin Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içinde bulunmaktadır ( Güzelçamlı Beldesi ). 1966 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınmış. Yurdumuzun en önemli doğal alanlarından biri.  Daha sonra Büyük Menderes Deltası'nın da katılması ile ( 1994 ), Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Milli Parkı adını almıştır.

Dilek Yarımadası, 6 km. genişliğinde, 20 km.uzunluğunda ve 27675 hektar büyüklüğündedir. Yurdumuzun yedinci büyük milli parkıdır.

Milli Park'ın güneyinde, eski adı Domatia olan Doğanbey Köyü var. Adeta açık hava müzesi durumunda olan burada,  Rumlardan kalan evler,  şapel, kilise ...v.s  bulunuyor. 

K.Menderes ve B. Menderes deltaları arasında bulunan ve Aydın Dağlarının bir uzantısı olan Dilek Yarımadası oldukça engebeli bir arazi yapısına sahip, derin vadiler ve kanyonlarla yarılmıştır. En yüksek yeri olan  Dilek Tepe ( Eski adı Mykae )  1237 m. dir. Milli Park adını buradan almıştır.

Akdeniz ikliminin hakim olduğu yarımada çok zengin bir bitki örtüsüne sahiptir, bu durum yaban hayatını da olumlu etkilemiştir.Yurdumuzda yetişen bitkilerinden oluşmuş doğal bir  botanik bahçesi gibidir. Kıyıboyunca bir çok plaj bulunmaktadır. 
Dilek Yarımadası Milli Parkı, çok sayıda yaban hayvanına, kuş türlerine ve deniz canlılarına da  ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenlerle,  uluslararası öneme de sahip olan Dilek Yarımadası Milli Parkı'nı  korumamız büyük önem taşımaktadır.  

Beş saat kadar süren DilekYarımadası'ndaki bu  gezimiz  çok çabuk geçti,  insan burada zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. Bütün doğa severlerin, özellikle bitkilere merakı olanların ve doğa fotoğrafı çekmek isteyenlerin mutlaka gezip  görmesi gereken bir yer.

Bu yıl ilkbahar  yağışlı geçtiği için, Ege bölgesinde bahar devam ediyor.  Her  yer yeşil ve kır çiçekleri ile kaplı. Bu nedenle gezimiz çok daha güzel geçti. Bu arada bütün annelerin  'Anneler Günü' kutlu olsun. Sizi çok seviyoruz. .

İşte anneler günü dolayısıyla Dilek Yarımadası'na  yaptığımız, 5 saatlik  bu doğa  gezisinin fotoğraflarla hikayesi.

Özdere ve Carpe Diem Claros ( Otel )
Özdere'yi  ( Menderes ) geçince, manzarayı seyretmek için yol kenarında kısa bir mola veriyoruz. 
Özdere sahilleri
Bozlanotu ( Ptilostemon chamaepeuce )
İki saatlik bir yolculuktan sonra Kuşadası'nın Güzelçamlı Beldesi'nde bulunan  Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkına varıyoruz. Görevlilerden  Milli  Park'la ilgili broşür ve gerekli  bilgileri aldıktan sonra içeri giriyoruz.

Burada bizi  harika bir manzara karşılıyor,  deniz ve kara  iki sevgili gibi birbirini kucaklamışlar. Her yerde  çiçekler açmış, botanik bahçesi gibi.  Hepsinin de  fotoğrafını çekmek için açele ediyorum. Söz aramızda, bu gezi eşimden çok beni mutlu ediyor.  

Kuşadası
Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası  Milli  Parkı
  Kuşadası'na  28 km. mesafededir. 
Dilek Yarımadası Milli Parkı 1966 yılında kurulmuştur.
                             
Mürcüotu ( Teucrium divaricatum ). Kısamahmut türü. 

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Park'ı  alanı içerisinde 804 bitki türü tespit edilmiştir, bunlardan 6'sı dünyada sadece burada bulunmaktadır,18 bitki türü ise yurdumuzda sadece burada bulunmakta olup endemiktir.

Türkiye'nin bitki ve hayvan türleri bakımından en zengin parkı olan Dilek Yarımadası: 28 çeşit memeli, 42 çeşit sürüngen, 29 kuş türü ve çok sayıda deniz canlısına da ev sahipliği yapmaktadır.

Acı elmaotu ( Salvia pomifera ). Bir tür adaçayı. 

Sandal ağacı ( Arbutur andrachne )
Pembe  üçgül ( Trifolium purpureum )
Bozlanotu ( Ptilostemon chamaepeuce )
Dilek Yarımadası kıyıları
Eşim ve ben. 

Kızım ve annesi 

Dilek Yarımadası,  Güzelçamlı / Kuşadası 
Dilek yarımadası kıyıları
Cep telefonu ile  ( selfie )  bu anı ölümsüzleştiriyoruz.

Toplumda, doğa severlerin teknolojiye karşıymış gibi yanlış  bir düşünce oluşturulmaya çalışıldığını üzülerek görüyoruz.Doğa severlerin bilimin bir ürünü olan teknolojiye karşı olması düşünülemez. Ancak teknolojinin doğadaki dengeleri bozduğu da bir başka sorundur.

Bir tür kantaron, Çobanyaprağı ( Hypericum empetrifolium )
Aydın Ölmez Çiçeği ( Helichrysum heywwodionum )
Milli Parktaki panolardan Aydın Ölmez Çiçeği'nin endemik olduğunu ve Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin ( IUCN ) Kırmızı Listesi'nde, 'Kritik Düzeyde Tehlikeli' bitkiler arasın da yer aldığını öğreniyoruz.

Bir tür yabani orkide. Püren salebi ( Orchis sancta  )
Mavi köpekdili ( Cyneglossum creticum )
Saparna ve henüz olgunlaşmamış  meyvesi
  ( Smilax excel )
Olgunlaşmış saparna meyveleri.
Karadeniz bölgesinde  merulcan denilen  saparna   ( Giresun'da  merulcan / melucan denir ) burada da karşımıza çıkıyor.  Sarmaşık formunda, çok yıllık ve dikenli bir bitki olan    saparnanın  taze filizleri yenir. 

Zivircik ya da kokan çalı ( Anagyris foetida )
Çakşır otu / Asa otu  ( Ferula communis )
Dilek Yarımadası çok zengin bir floraya sahip. Yol kenarlarında yer alan bu devasa  bitkilerin  adı çakşır  otu. Özellikle Akdeniz bölgemizde yaygın olan bu bitkiye  bazı  yörelerde  asa otu, şeytan otu, manguta gibi adlar verilmektedir.
Maydanozgiller ailesinden olan çakşır otu eskiden sebze olarak yenirmiş. Bir başka özelliği ise  afrodizyak olmasıymış. Ayrıca gövdesi baston olarak kullanıldığı için, asa otu deniyormuş.  

Çakşır otunun ne kadar büyük bir bitki olduğunu  göstermek için
yanında  fotoğraf  çektiriyorum.
Dilek Yarımadası Milli Parkı / Güzelçamlı
Milli Park içindeki panolarda detaylı bilgiler  verilmiş. 
Milli Park içinde en çok gezilen  yerlerin başında  Olukdere Kanyonu yer alıyor.   Burası flora ve fauna bakımından çok zengin.  Ancak tehlikeli olduğu için,  kanyonun 3 km.lik bölümü izin alınmadan gezilebiliyor. Taşıtla gezmek ise yasak, oldukça derin ve ürkütücü bir görüntüsü var.

Olukdere Kanyonu'nun giriş kapısı
Dilek Yarımadası Milli Parkı
İlginç bir ağaç
Çalı ve sarmaşıklardan oluşan  bir yabani hayvan yuvası. Kızım fotoğraf  çektirmek için
içine giriyor.
Bir tür eğrelti otu
Yosun tutmuş taş ve ağaçlar.
Eğrelti otları ve yosunlar  Karadeniz Bölgesi'ni  hatırlatıyor.
Erozyona direnen bir ağaç 
Bir tür çan çiçeği ( Campanula sp. )
Kanyon içindeki  bazı ağaçlar kayaların üzerinde büyümüş.
Kökleri kayaların arasına sıkışmış bir başka ağaç. Taşların biyolojik parçalanmasının
nasıl olduğunu açıklayan güzel bir fotoğraf.

Erozyon sonunda kökleri toprak yüzeyine çıkmış bir başka ağaç
Olukdere Kanyonu / Dilek Yarımadası
Dişbudak yapraklı akcaağaç ( Acer negundo )
Kadınaynası çiçeği ( Legousia pentagonia )
Yaban sarımsağı. Tüylü körmen ( Allium subhirsutum )
Kanyon çok derin, buradan sadece gökyüzün ve bulutlar  görülebiliyor.

Olukdere Kanyonu, Dilek Yarımadası.

Bahçemden tanıdığım asalak bir bitki.
Canavar otu / orobanş ( Orobanche sp. ).
Ayı fındığı / Tespih ağacı ( Styrax officinalis ). Bu bitkinin meyvelerinin
 çekirdeklerinden tespih ve süs eşyaları yapılmaktadır.
Olukdere Kanyonu, Dilek Yarımadası / Aydın

Yabani Lahana. Karalahanaya çok benziyor.
Doğada ilk defa görüyorum. 
Dekoratif görünümlü  bir çınar ağacı
Yabani fesleğen ( Clinopodium vulgare )

Olukdere Kanyonu / Dilekyarımadası / Kuşadası 
Kanyon içindeki  yapı kalıntıları  
Yavşan otu ( Veronika sp. )

Milli Park çıkışında, buraya çok yakın olan  Zeos Mağarası'nı da geziyoruz.
Burası aslında,  yer altı sularının kireç taşlarını  eriterek oluşturduğu  bir obruk gölü. Tavanından sular damlıyor. Bir efsaneye göre Afrodit  güzelliğini bu gölde yüzmesine  borçluymuş.  Başka efsaneye görede, Meryem Ana'nın da burada yıkandığı şeklindi. Bu nedenle kapısındaki çalılara dilek bezleri bağlanmış.  Gölde yüzülebiliyor, suyunun tadı iyi değil.
Zeos Mağarası'na giden yol.
Zeos Mağarası'nın girişindeki dilek bezleri
Zeos Mağarası, Dilek Yarımadası 
Zeos Mağarası / Dilek yarımadası / Kuşadası
Zeos Mağarası'nın girişi. 
Zeos Mağarası / Dilek yarımadası

Beş saat süren Dilek Yarımadası'ndaki bu Anneler Günü dolayısıyle yaptığımız  gezimiz burada bitirirken,  bütün annelerin bu mutlu gününü kutlarım.

Yararlandığım Kaynaklar. Dilek Yarımadası Milli Park Müdürlüğü Tanıtım Broşürü,Vikipedi

4 yorum:

  1. Güzel anlarınızın çoğalmasını dilerim!

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Ali Bey,
    Önemli olan herkesin mutlu olması,insan gibi yaşaması,güzel günler hepimizin olsun.

    YanıtlaSil
  3. Dilek Milli Parkına hep yaz ortasında gittiğimiz için genelde deniz kenarında koylarda geçiriyorduk zamanımızı. Kanyonun yarısına kadar gidebilmiştik, güneşten nisbeten korunaklı olmasına rağmen. Yine de ağaçlar, bitkiler, doğa tümüyle muhteşem oluyor yaz ortasında bile. Ama şimdi, resimlerinize bakarken Zeos mağrasını görmemenin ne büyük eksiklik olduğunu anladım. Dilek yarımadasına bir kez de sizin yazdıklarınız rehber alarak dolaşmak şart oldu.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Sarkaç,
    Bütün doğa severlerin görmesi gereken bir yer.Umarız yapılaşmaya izin verilmez.Bende sizin gibi burayı daha detaylı olarak ( rehberle ) gezmek istiyorum.Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.