Sülün ağacı - çiçeği ( Parkinsonia aculeata ) ( Yakın çekim ) |
Türkçe literatürde adı sülün ağacı olan 'Parkinsonia aculeata', baklagiller ( Fabaceae ) familyasından, kışın ve sıcak havalarda yaprağını döken, dikenli bir ağaç veya çalıdır. Tropikal ve subtropikal ıklimlerde yetişir. Anavatanı Orta ve Kuzey Amerika'nın yarı çölleridir. Ancak süs bitkisi olarak yetiştirildiği çoğu ülkede doğallaşmıştır, istilacıdır. Süs bitkisi olarak getirildiği Avustralya'da geniş alanlara yayılarak meraları tehdit eden zararlı bir bitki kabul edilir. Dalları yeşil renkli ve sert dikenlidir, yaprakları dökülünce gövdesi ile fotosentez yapar. Şerit şeklinde, 30 - 50 cm boyundaki bileşik yaprakları, çok sayıda minik yaprakçıktan oluşur.
Sülün ağacı ve yaprakları |
Sülün ağacı yaz aylarından sonbahara kadar salkım halinde, üzerinde turuncu lekeler olan sarı renkli ve gösterişli çiçekler açar. Erkek ve dişi organlar ayni çiçek üzerinde bulunur ( erselik ), arı, kelebek ve kuşları çeker, güzel kokuludur. Fasulye benzeri, 3 - 5 cm boyundaki meyveleri çok tohumludur.
Parkinsonia aculeata dünyada şu adlarla bilinir: Palu verde ( yeşil çubuk ), Parkinsonya ( parkinsonia ), Sülün ağacı, Sülün akasya, İbrişim akasya, Kudüs diken, İsa dikeni, Duvak ağacı, Narin yaprak, Jöle fasulye ağacı v.s.
Cins ismi olan Parkinsonia İngiliz botanikçi John Parkinson'a ( 1567 - 1650 ) itahafen verilmiştir. Tür adı olan aculeata ise 'dikenli' anlamına gelir.
Sülün ağacı güneşli, sıcak yerlerde yetişir. Toprak bakımından seçici olmamak beraber geçirimli, verimli toprakları tercih eder. Kuraklığa dayanıklıdır, soğuğa karşı duyarlıdır. Ege ve Akdeniz kıyılarımızda park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Bazı kültürleri dikensizdir. Tohumdan, çelikle ve kök filizlerinden üretilir.
Sülün ağacı - çiçeği ( Parkinsonia aculeata ) ( Yakın çekim ) |
Sülün ağacı sert dikenlidir. |
Sülün ağacının dalları yeşil renklidir. Fotosentez yapmasına yarar. |
Sülün ağacı / Parkisonya ( Parkinsonia aculeata ) |
Kaynaklar: Ağaçlar ve Çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ). Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları ( Necati Güvenç Mamıkoğlu ). Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik ). Wikipedia