12 Nisan 2025

MAYIS PAPATYASI ( Matricaria Chamomilla )


Mayıs papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs papatyası,  papatyagiller  ( Asteraceae ) ailesinin 'matricari' cinsine mensup otsu  bitki türüdür.  Tek yıllık, uçucu yağ taşıyan, hoş kokulu ve beyaz çiçeklidir. Botanik adı 'Matricaria chamomilla' dır.  Halk arasında en yaygın şifalı bitkiler arasında yer alır. Eski çağlardan beri çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır ( Baş ağrısı, karaciğer, böbrek, göz hastalıkları, kadın hastalıkları, sarılık, yüksek ateş, yara ve iltihap tedavisi, soğuk algınlığı, mide rahatsızlığı .... gibi ). Araştırmalar mayıs papatyasının  bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve enfeksiyon hastalıklarına iyi geldiği göstermiştir.  Kurutulmuş  çiçeklerinden  papatya çayı yapılır. Çayı diğer papatya türleri gibi acı değildir. Bir Slovak Atasözü, 'Papatya çayının tedavi gücü karşında herkes boyun eğmeli' der. 
Yapraklarından mavi renkli bir yağ elde elde edilir, bu nedenle 'mavi papatya' olarak da bilinir.  Alman papatyası, Yabani papatya, Babuçça, Tıbbi papatya, Mayıs papatyası, Mavi papatya gibi adlarlarla da  bilinir. 
Gövdesi tüysüz, dik ve dallıdır, yarım metre kadar boylanır. Anavatanı Avrasya ve Afrika'dır.  Yurdumuzda  yaygın   bir bitkidir,  Marmara, Ege, Batı Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yayılış gösterir. Tarlalarda, kırlarda ve yol kenarlarında  yetişir. Tıbbi bir bitki  olduğu için bütün dünyaya ( Amerika, Avustralya )  yayılmıştır. Mısır, Arjantin, Bulgaristan, Macaristan gibi bir çok ülkede tarımı yapılmaktadır. 
 
Cins adı ( matricaria )  Latince 'rahim' anlamına gelir, çiçek tablası rahime benzer. Bitki, jinekolojik hastalıkların tedavisinde  kullanılmıştır.  Epitet ( tür adı ) yerdeki  -  elma  demektir. Bitkinin yapraklarının  elma gibi güzel  kokulu olduğunu işaret eder. 
Mayıs  papatyası - çiçek başı  ( Matricaria chamomilla )
Genellikle mart  ve temmuz aylarında çiçek açar. Çiçek başları tek veya yarı yalancı şemsiye formundadır.  Yapraklar kısa saplı  ya da sapsızdır,  üç parçalı ve iğne  şeklindedir. Çiçek tablası koni şeklinde ( olgunlaşınca )  olup içi boştur. Bu durum bitkinin diğer papatya türlerinden ayırmada önemli bir özelliktir.  Dilsi yaprakları, önce yukarıya doğru iken daha sonra geriye sarkar, bu özelliği  ile Anthemis cotula'dan ayrılır. Anthemis türlerinin çiçek kısmının içi doludur. Yine Anthemis cotula kötü kokarken, mayıs papatyası elmaya benzeyen aromatik bir kokusu vardır, kozmetik sanayinde kullanılır. Kuru beybunik ( Tripleurospermum inodorum ) kokusuzdur, bu özelliği ile mayıs  papatyasından ayrılır.
Tıbbi bir bitki olan mayıs papatyası çiçekleri idrar artırıcı, yatıştırıcı,  iştah açıcı, ağrı kesici ve antiseptiktir, haricen yara iyileştirici olarak kullanılır. Kurutulmuş çiçek başlarından çay yapilır. Yaprakları ve dalları  banyo suyuna katılır, baharat olarak kullanılır.
Mayıs papatyası çiçekleri, günş ışığının dik geldiği   öğle vakti
toplandıktan sonra  gölge bir yere serilerek  kurutulur. 
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla ). Tüpsü çiçekleri olgunlaşınca 
koni şeklini alır ve  içi boştur. 
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla ) 
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla ). Yaprakları parçalı ve tüysü
görünümünde olup ezilince elma gibi güzel kokar. 
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Mayıs  papatyası ( Matricaria chamomilla )
Bahçeköy / Seferihisar 
Kaynaklar: Türkiye'nin Yabani Besin Bitkileri ve Ot Yemekleri ( Prof. Dr. Ertan Tuzlacı ). Türkçe Bitki Adları Sözlüğü ( Turhan Baytop ). Bitkilerin Gizli Dünyası ( H. Kemal Çağın ). Kabalcı Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi ( Oktay Mete ). Doğanın Şifalı Eli ( Dr. Ender Saraç ).  Wikipedia 

12 Mart 2025

BAHAR SARMAŞIĞI ( Klematis )

Bahar sarmaşığı  ( Ceematis cirrhosa )
Ülkemizde bahar sarmaşığı adı ile bilinen 'Clematis cirrhosa', düğünçiçeğigiller ( Ranunculaceae )  familyasının akasma ( clematis )  cinsine mensup, çok yıllık,  sarılıcı,  tırmanıcı ve odunsu gövdeli  bir bitkidir.  Akasma / Clematis   cinsin dünyada 376 türü ve çok daha fazla kültür çeşidi ve melezi vardır.  Türkiye'de   doğal olarak  6 türü  yetişir.  
Cinsin Türkçe adı olan akasma, çiçek rengini ve cinsin tırmancı olduğunu işaret eder. Türk adının akksine;  sarmaşık  değildir ve yurdumuzda  daha çok baharda değil  kış aylarında çiçek açarlar.  

Clematis cirrhosa, Akdeniz havzasına özgüdür. Subtropikal ıklimlerde yetişir.  Yurdumuzun Akdeniz, Marmara  ve Ege bölgesinde  yayılış gösterir.   Herdem yeşil veya  yarı - herdem yeşil bir asmadır,  4 m kadar boylanır, çalılıklarda ve ormanlarda yetişir.  Yaprakları basit veya  1 - 2 parçalı veya  üç lopludur.   Aralık ve şubat ayları arasında tek veya demet halinde, çan şeklinde,  bej renkli ve bal kokulu çiçek  açar,  arıları çeker.  Meyve, ipeksi, tüylü, kuyruğu olan, bol tohumlu  kuru küçük bir kapçıktır. Çiçekleri ve yaprakları güzel olduğu için, park ve bahçelerde,  süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Akasma, Yaşlı adamın sakalı, Klematis, Kış sarmaşığı, Yaban sarmaşığı, Sarımşılık, Bahar, Hamilmiskin ...   gibi adlarla da bilinir.  

Cins adı, Antik Yunanca 'Kırık dallar' anlamna gelir. Dallarının kırılgan olduğunu işaret eder. Tür adı ( epitet ), 'sarmaşık gibi' demektir. Bitkinin sarmaşığı andırdığını belirtir.  Üzüm asması  gibi yaprak saplarını ( sülük )  dolayarak tırmanır. Destek olmayan yerlerde  yere yığılır.  

Güneşli yerlerde  ve ılıman  ıklimlerde yetişir.  Ancak dikildiği yerin mutlaka gölge olması ve tırmanacağı bir  destek bulunması gerekir.  Daha sıcak yerlerde  kök kısmı  kiremit parçası ile kapatılarak serin tutulur. Toprak bakımından seçici değildir, organik madde bakımından zengin,  drenajı iyi,  kumlu, tınlı ( alüvyonlu ), killi ve  nemli  toprakları sever. Kışın fazla  soğuk  yerlerde saksıda yetiştirilerek içeri alınır. Daha çok çardak, balkon, teras,  pergola ve  duvar diblerine dikilir.  Bir sene önce gelişen dallarında  çiçek yaptığı için,  budama yapılırken  bu durum  gözönünde  bulundurulur.  Çiçeklenme bittikten hemen sonra,  ilkbaharda budama yapılır.  Çoğu zaman  ölü ve çok uzamış dallar kesilir ya da  budanmaz. 

Süs bitkisi olarak yetiştirilen;  kırmızı - kahverengi benekli, taç yaprakları beyaz, sarı, alacalı renkli  çok fazla kültür çeşidi vardır. Tohumla, çelikle ve daldırma - katmanlama  ile üretilir.

Fotoğraflar,  Seferihisar kırsalından çekilmiştir. İyi seyirler, sevgili doğa severler. Doğayı, bitkileri tanıyalım, sevelim ve koruyalım. 

Bahar sarmaşığı  ( Ceematis cirrhosa )

Bahar sarmaşığı  ( Ceematis cirrhosa )

Bahar sarmaşığı  ( Ceematis cirrhosa )
Bahar sarmaşığı  ( Ceematis cirrhosa 

Bahar sarmaşığı  ( Ceematis cirrhosa )

Bahar sarmaşığı ( Clematis cirrhosa )

Yaşlı adamın sakalı 
Ceematis cirrhosa'nın meyveleri 
 
Bahar sarmaşığı - çiçeği  ( Clematis cirrhosa )
Sığacık / Seferihisar  

Bahar sarmaşığı  ( Ceematis cirrhosa )
Bahar sarmaşığı - gövde ve yaprağı 
( Ceematis cirrhosa )
Bahar sarmaşığı  ( Ceematis cirrhosa )
Bahar sarmaşığı ( C. cirrhosa ), üzüm asması  ( vitis )  gibi. sülükleri / tendriller
  ile diğer bitkilere  tutunarak  tırmanır.
Bahar sarmaşığı - meyvesi ( Ceematis cirrhosa )

Bahar sarmaşığı -  yaprakları  ( Ceematis cirrhosa ) 
Bahar sarmaşığı -  yaprakları  ( Ceematis cirrhosa )
Bahar sarmaşığı - meyveleri   ( Ceematis cirrhosa )
Kaynaklar : Bahçem ve Ben ( Gülnar Önay ). Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof Dr. Ünal Akkemik ). Ağaçlar ve Çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ). Türkiye Bitkileri Sözlüğü ( Prof. Dr. Ertan Tuzlacı ).  Wikipedia 

26 Şubat 2025

MÜRVER ( Sambucus )

Mürver ağacı ( Sambucus nigra )
Mürver ya da bilimsel adı ile 'sambucus', ağaç / çalı ve otsu bitkilerden oluşan bir bitki  cinsinin  ortak adıdır.  Daha önce hanımeligiller ( Caprifoliaceae )  familyasına bağlıyken,  genetik tetkikler sonucunda yeni bir familya olan mürvergiller ( Adoxaceae ) familyasına dahil edilmiştir. Bütün dünyada 22 türü, yurdumuzda ise  biri ağaç   iki türü  yetişir.  Süs bitkisi  olarak da yetiştirilir, çok fazla kültür formu vardır. Bunlardan bazıları alaca yapraklı ve pembe çiçeklidir. 
Gelin şimdi de, yurdumuzda  yetişen  mürver türlerini tanıyayalım. 

                                  AĞAÇ MÜRVER / KARA MÜRVER  ( Sambucus nigra )

Mürver ağacı çiçeği ( Sambucus nigra ) 
Kara mürver de ağaç mürver,  kışın yaprağını döken, 4 -10 m. boyunda  küçük bir ağaçtır. Yurdumuzun Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde  yetişir.  Nisan ve temmuz ayları arasında  beyaz - krem  renkli, şemsiye biçiminde, toplu halde ve keskin kokulu  çiçekler açar.  Bunları parlak, siyah renkli meyveler takip eder. Yaprak, bileşik, 5 - 9 yaprakcıktan oluşur, kenarı dişlidir. Bitkinin çiçek ve meyveleri eskiden beri çeşitli amaçlarla kullanılmıştır, minarel bakımından  zengindir. Olgunlaşan meyveler yenir, reçel, şurup ve likör yapılır, çiçeklerinden  bir çeşit  çay olur ( bazı hastalıklar için ).. Boya ve mürekkep yapımında  kullanılır. Mürver likörüne sambuka ( sambuca ) denir.  
Mürver ağacı ve çiçeği ( Sambucus nigra ) 
Bitkinin sürgünlerinin  içinde  süngerimsi, yumuşak bir öz ( öd ) vardır. Bu nedenle,  ateşe hava üflemek için körük olarak kullanılmıştır. Eskiden beri kaval,  flüt gibi müzik aletleri ve oyuncak  yapımında kullanılmaktadır. Çoçukluğumda, 'düdüklük' dediğimiz mürver ağacından  kaval ve  patlak adında bir oyuncak yapardık. Sambucus, mürver ağacından yapılan üflemeli bir çalgıdır ( bir tür flüt ).   
Mürver ağacı meyvesi ve yaprağı 

                                                         MÜRVER OTU ( Sambucus ebulus )
Mürver otu ( Sabucus ebulus ) 
1 - 2 m  kadar boylanan, çok  yıllık, kök saplı ( rizomlu ), otsu bir bitkidir.  Avrupa ve Asya'ya özgüdür, Amerika'da da doğallaşmıştır. Yurdumuzda çok yaygın bir bitkidir, dere kıyılarında, ormanlarda, yol kenarlarında yetişir,  halk arasında farklı adlarla bilinir (  60 kadar farklı adla bilindiği belirtilmektedir ).  Temmuz ve ağostos aylarında toplu halde,  beyaz ya da pembe renkli  çiçekler  açar. Çiçek kurulu ( 10 - 15 cm. çapında ) olup şemsiye şeklindedir. Olgunlşan meyveler sıkılınca mor renkli suyu çıkar. 
Cüce mürver, hekimana, sultanotu, şahmelek, şahmelik, telli gelin, yabani mürver, yer mürveri, yivdin gibi çok çeşitli isimlerle tanınmaktadır.
Eski çağlardan beri bilinir, halk tıbbında çeşitli hastalıkların tedavisinde  kullanılmıştırır. Meyvesi ve  köksapları ağrı kesici olarak kullanılır. Kurutulmuş çiçekleri terletici ve balgam söktürücüdür, bronşit tedavisinde kullanılır.  Bazı yörelerde meyvelerinden reçel yapılmaktadır. Çekirdekleri, böcek kovucu, boya ve mürekkep yapımında kullanılır. Ancak bitki zehirlidir, besin olarak tüketmemek gerekir. Yaprakları ezilince çok kötü kokar.   

Mürver otu, güneşli ve yarı gölge yerleri ve nemli toprakları sever,  istilacıdır. Kök sapları ( rizom )  ile yayılır.  Bitkinin yaprak ve gövdesi sonbaharda kırmızı döner.  

Mürver otu ( Sambucus ebulus ) 
Mürver otu meyvesi ( Sambucus ebulus ) 

Mürver otu çiçeği ( Sambucus ebulus ) 
Kaynaklar: Türkiye'nin Yabani Besin Bitkileri ve Ot Yemekleri ( Prof. Dr. Ertan Tuzlacı ). Türkçe Bitki Adları Sözlüğü ( Turhan Baytop ). Peyzaj Bitkileri ve Özellikleri ( Erdi Ekren ). Ağaçlar ve Çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ). Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik ). Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları ( Necati Güvenç Mamıkoğlu ). Wikipedia 

25 Şubat 2025

LAVANTA TARAĞI ÇİÇEĞİ ( Kalanchoe )

Lavanta tarağı çiçeği genel görünümü
( Kalanchoe fedtschenkoi) 
Lavanta tarağı ya da lavanta tarakları, kalanşo ( kalanchoe ) türüdür. Yaprakları ve çiçekleri güzel olduğu için, bütün dünyada yetiştirilen  popüler bir  süs bitkisidir.  Adına, yapraklarının şekli ve renginden dolayı 'Lavanta tarağı' denir. Bir adı da Güney Amerika hava bitkisidir. Bilimsel adı Kalanchoe fedtschenkoi'dır. Damkoruğugiller ( Cressulaceae ) familyasından, etli yapraklı ( sukulent ), çok yıllık, hava köklü ve yarı çalımsı  bir bitkidir. Tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişir. Madagaskar adasına özgüdür. Güney Amerika'da doğal yayılış gösterir. Yaprakları yuvarlakca, metalik yeşil remnklidir, fazla güneşte ve soğukta pembe veya kırmızıya döner, kenarı dişli / taraklıdır, bazı kültür çeşitleri alaca yapraklıdır.  Çiçeler. turuncu / mercan  renkli,  sarkık ve  çan / tüp  şeklindedir. Kışın ve ilkbaharda gövdenin ucunda kümeler halinde  açar, uzun ömürlüdür.  Meyve, urudur,  içinde çok fazla küçük tohum bulunur. 

Cins adı ( kalanchoe ), Çince 'düşüp yeşeren' demektir, kırılan dal ve yapraklarının düştüğü yerde kolayca filizlendiğini işaret eder. Tür adı ise,  Botanikci Boris Fedtschenko'ya ( 1873 - 1947 ) izafethen verilmiştir.

Dış mekanlarda balkon, teras ve kaya  bahçelerde daha çok yetiştirilir. Hava kökleri ile etrafına  yayıldığı için, saksı çiçeği olarak yetiştirilmeye pek uygun değildir. Ağzı geniş saksılarda yetiştirilir.  
Lavanta tarağı çiçeği 
( Kalanchoe fedtschenkoi) 
Gövde, yuvarlak, silindiriktir,  yere yakın kısımlarından  hava kökleri oluşturarak yeni bitkiler oluşturur.  Bazen kırılmış ve yere düşmüş  yaprakları ile,  yeni  bitkiler oluşturarak yayılır.   

Tropikal ve ılıman iklimlerde yetişir, güneşli, yarı gölge ve havadar yerlerde sever. Yazın öğle güneşinden korumak gerekir. Kuru, geçirimli, kumlu  toprakları sever, kuraklığa dayanıklıdır, dondan korumak gerekir.  Fazla sulanırsa  kökleri  çürür, toprağı kurudukca sulamak gerekir. İç mekanlarda havadar, güneşli ve  aydınlık   yerleri sever. 
Tohumla, gövde ve yaprak çeliği  ile de üretilir.  Bütün kalanşo türleri toksiktir.  
Lavanta tarağı çiçeği
 ( Kalanchoe fedtschenkoi) 
Lavanta tarağı - yaprağı  ( Kalanchoe fedtschenkoi)
( Normal rengi )  
Lavanta tarağı - yaprağı  ( Kalanchoe fedtschenkoi)
( Kışın )  
Lavanta tarağı - çiçeği  ( Kalanchoe fedtschenkoi)
( Makro çekim ) 
Lavanta tarağı ve hava kokleri
 ( Kalanchoe fedtschenkoi) 

Lavanta tarağı çiçeği - normal yaprağı  
( Kalanchoe fedtschenkoi) 

Lavanta tarağı çiçeği 
( Kalanchoe fedtschenkoi) 

Lavanta tarağı çiçeği 
( Kalanchoe fedtschenkoi) 
Kaynaklar: Wikipedia, Kaktsler  ve Diğer Etli Bitkiler ( Nejat Ebcioğlu ). Süs ve Sera Bitkileri ( Atilla Odabaş ). llifle.