Yeşil ve alacayapraklı kauçuk ( Ficus elastica ) |
Bu bitkiye Kızılderililer ağlayan ağaç ( kauçi ) adını vermişlerdir. Daha önce sadece Brezilya!da yetiştirilen ve yurt dışına çıkarılması yasak olan bu ağacın, sonradan Asya ve Afrika'nın tropikal bölgelerinde de yetiştirilmeye başladığı da söylenir.
Kauçuğun yapay olarak daha ucuza üretilmeye başlaması ile, kauçuk ağacının ekonomik değeri azalmıştır.
Kauçuk ağacı sıcak ve ılıman iklimleri yetişmektedir, dona karşı hassastır. Yurdumuzda daha çok iç mekanlarda, saksıda yetiştirilir. Akdeniz iklimi görülen kıyı bölgelerimizde park ve bahçelerde de yetişmektedir. Humus bakımından zengin, gübreli, gevşek, nemli toprakları ve güneşli ya da yarı gölge yerleri sever.Sık sık yer değiştirme, suyunun dengesiz verilmesi yaprak dökülmesine neden olur.
Kauçuk ağacı, daha çok yaprakları nediyle süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir, çiçek ve meyvesi dikkat çekmez incire benzer. Alaca yapraklı formu ( F. elastica 'Tricolor' ) soğa karşı daha hassastır. Ayrıca süs bitkisi olarak yetiştirilen başka varyeteleri de vardır ( F. elastica var. decora: İri ve geniş yapraklı, F. elastica var. doescheri; Yaprakları beyaz ve kırmızı lekelidir ). Tohumla, çelikle ve daldırma yöntemiyle üretilir.
ÇŞok güzel bir bitki. Şimdi pek göremiyorum, sanki eskiden daha fazla yetiştirilirdi.
YanıtlaSilHer evin salonunda bulunurdu bir zamanlar. Şimdilerde gerçekten çok görünmüyor. Yeşil yapraklının ağaç olmuş halini çok gördüm ama yaprağı alacalı olan sanırım daha nazlı.
YanıtlaSilAbdülkadir Bey sizden nacizane bir istekte bulunabilir miyim? Bitkisever olarak sitenizden gerçekten çok yararlanıyorum. Arşiviniz var ama etiketler listesi de ekleyebilir misiniz. Belki blog formatınıza uygun bulmamış olabilirsiniz ancak benim gibi dönüp dönüp okumak isteyenler için çok kolaylık olacak.
Sevgi ve saygılarımla