6 Temmuz 2010

OYA AĞACI ( Lagerstroemia )

Oya ağacı  ( Lagerstroemia indica ).
Bilimsel adı Lagerstroemia indica olan oya ağacı, kınagiller ( Lythraceae ) familyasıdan, kışın yaprağını döken, 6 - 7  m. kadar boylanan, yuvarlak tepeli, ağaç yada çalı formlu egzotik bir süs  bitkisidir. Hint leylağı, İspanyol leylağı olarak da tanınır. Doğu ve Güney Asya ülkelerinde ( Çim, Japonya, Kore ) doğal olarak yetişmektedir. Ülkemizde ve tropikal - subtropikal iklim görülen ülkelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. 
Yaz aylarında başak / salkım  şeklinde, taç yapraklarının kenarı oya gibi kıvrımlı, parlak, pembe, kırmızı, beyazı ve leylak renklerde yoğun bir şekilde çiçekler açar. Meyve küreseldir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen çok fazla kültür formu vardır. Çiçek açan dallar hafif bir şekilde budanırsa yeniden çiçek açar. Oval şekildeki yaprakları önceleri pembe - kırmızı renkte iken, olgunlaşınca yeşil olur. Sonbaharda ise, yaprakları dökülmeden önce kırmızı bir renk alır. Gövdesi oldukca dekoratifdir, olgunlaşınca plakalar halinde soyulur. Yurdumuzda  Akdeniz iklimi görülen  yerlerlerde  park, bahçe ve yol kenarlarına dikilmektedir.  
Oya ağacı meyvesi ( Tohum kapsülü )
Oya ağacı güneşli ve aydınlık yerleri sever,  kuraklığa kısmen dayanıklıdır, dona karşı hassatır. Fazla sıcaklarda yaprakları zarar görür, ancak gölge yerleri sevmez külleme yapar. Toprak bakımından pek secici olmamakla beraber drenajı iyi, kumlu ve gübreli topraklarda daha bol çiçek açar. Çiçeklerini yeni süren filizlerde  açtığı için, budama yapılırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Yaprak açmadan önce budama yapılmalıdır. 
Olgunlaşmış tohum kapsülleri
Oya ağacı fazla bakım istemez, peyzajda düzenlemelerinde kullanılır. Çelikle ve tohumdan üretilir. 

                                                    Oya ağaçları ( Lagerstroemia ): 

Oya ağacı ( Lagerstroemia indica ). 

Oya ağacı ve çiçekleri ( Lagerstroemia indica ).

Oya ağacı ve yaprakları ( Sonbahar )

Oya ağacı çiçeği ( makro çekim )

Oya ağacı ( Langerstroemia indica )

Pembe çiçekli oya ağacı 

Mor çiçekli oya ağacı

Beyaz çiçekli oya ağacı

Kırmızı çiçekli oya ağacı


5 yorum:

  1. Oya Ağacınıza yeni yerinde uzun ve sağlıklı ömür diliyorum. Acaba yanındaki çiçek dalya mı?

    YanıtlaSil
  2. Oya ağacının sağındaki dalya solundaki ise solanum.Bitkilerle ilgilendiğiniz için memnun oldum.
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Soldaki çiçeğin adını bilmiyordum. Sayenizde öğrendim. Şimdiye kadar dalya yetiştirme denemelerim oldu. Soğanlarını satın alıp diktim ama başarılı olamadım. Sizinki gibi bir Dalya için dikim ve bakım önerilerinizi yazarsanız sevinirim.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Dalya yarı gölge yerleri seviyor,toprağını sürekli nemli tutmak lazım.İzmir'de havaların serinlemesi ile sonbaharda daha güzel çiçekler açıyor.Çiçeğinin iriliği katmerli olması cinsi ile ilgili.Gelecek yıl için soğan ayırabilirim.(Blogumda Dalya'Yıldız çiçeği'var bakınız.)
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  5. Verdiğiniz bilgilere göre sanırım biz haftasonundan hafta sonuna ilgilenebildiğimiz için yeterli nemi sağlayamadık. İçinde sürekli oturabileceğimiz bahçeli bir evimiz olana kadar dalya yetiştirme isteğimi ertelemeli daha mütevazi çiçeklerle yetinmeliyim.
    Blogunuzun her sayfası ayrı güzel. İlk günden itibaren okumaya başladım.
    Selamlar, sevgiler

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.