12 Ağustos 2012

KENEVİR YETİŞTİRMEK NİÇİN YASAKTIR ?

Kenevir ya da kendir bitkisi ( Cannabis sativa )

Kenevir veya kendir ( Cannabis sativa ), bitkisinin  adını sık, sık  duymamıza rağmen çok  iyi tanıdığığımız söylenemez.  Hatta yetiştirilmesi yasak olduğu için korktuğumuz bir  bitkidir. Ancak,  bitkiyi biraz araştırınca,  kötü  amaçla kullanılmaması halinde bitkinin  çok yararlı olduğu anlaşılıyor. 

Keten / Deli keten ( Linum bienne )

Kenevir kelimesi çoğu kez keten ( linum) ile birlikte söylenmektedir ( keten / kenevir şeklinde ). Bu nedenle bu  bitkiler birbirine karıştırılır, hatta aynı olduğu sanılır. Halbuki, bu bitkiler farklı familyalardan olup birbirleri ile uzaktan yakından akra değildirler. Bu bitkilerin adlarının çoğu zaman  birlikte anılmasının  nedeni; ikisinin de liflerinden ve tohumlarından yararlanılmakta olmasından kaynaklanmaktadır.

Keten ve kenevirin kültür bitkisi olarak yetiştirilmesi, insanlık tarihi kadar eskidir. Ancak, günümüzde çok değerli olan  bu   bitkilerin  eski önemi kalmamıştır.  Kenevirden  esrar elde edildiği gerekce gösterilerek; bir çok  ülkelerde  yasaklanmış ya da yetiştirilmesi  azaltılmıştır. 
Bunun esas nedeninin  ise; araştırıldığında  hiç de böyle olmadığı kolayca anlaşılmaktadır.

Kenevir, Cannabaceae / kenevirgiller  familyasından, tek yıllık, otsu bir bitki cinsinin  ortak adıdır. Bir çok türü vardır, eski çağlardan beri kültürü yapılmaktadır.   Daha çok  yağ ve lif elde etmek için yetiştirilmektedir, tohumları ( çedene ) çerez olarak yenir, kuş yemi olarak kullanılır. Uyuşturucu bir madde olan esrar ( marijuana ya da marihuana ); bitkinin  'cannabis sativa' ve 'cannabis indica' (Hint keneviri) türlerinin dişisinin uc yapraklarından ve  çiçekli kısmından elde edilmektedir. Ayrıca tıbbi amaçla kullanılır ( ilaç sanayinde ).  

20.ci yüzyılda dokuma sanayinde petrole dayalı sentetik elyaf kullanılmasını isteyen bazı sanayi grupları, esrar elde ediliyor gerekçesi ile kenevir üretimine  global yasaklamalar getirtmişlerdir.
Bunu yaparken insan sağlığını ileri süren bu çıkar çevreleri, aynı şekilde zararlı olan tütün konusunda sesiz kalmışlardır.
Organik olarak yetişebilen keten ve kenevir dışlanarak, yetiştirilirken  en çok kimyasal maddelerin  kullanıldığı pamuk tarımı desteklenmiştir.  

Doğanın sigortası olan olan ormanlar bütün dünyada hızla azalmaktadır. Bunun dünyamıza getireceği felaketler sanılandan çok daha  korkunç olabilir.
Kenevir, kağıdın hammaddesi olan selüloz bakımından çok zengindir. Bu nedenle; dünyada kenevir üretimi teşvik edilerek ormanların  bu amaçla kesilmesi önlenebilir.  Nitekim, bir dönüm alandan elde edilecek kenevir dört dönümlük bir ormandan elde edilecek kağıdı karşılayabilmektedir.
Üstelik kenevir, ağaç  gibi uzun bir sürede değil  4-5 ay gibi kısa bir zamanda  yetişebilmektedir.

Doğaya büyük zarar veren ve doğaya tekrar dönüşümü çok  uzun süren  petrokimya  ürünlerin ( plastik, kumaş, deterjan vs. ) bir kısmı kenevirden üretilebilir.
Tohumlarından elde edilecek yağ  ise, enerji sorununa önemli katkılar sağlayabilir.

Sonuç olarak; çok sayıda yararı olan kenevir  bitkinin  sadece uyuşturucu özelliği öne çıkarılarak yasaklanması ( bazı ülkelerde yetiştirilmesi izine bağlı ), öcü gibi gösterilmesi, hiç de  akıllı ve doğru değildir. Hemen her yerde yetişebilen, kimyasal ilaç istemeyen bu bitkiden dünya  daha çok yararlanmalıdır. 

Kenevir bitkisine kendir de  denir.

Kaynaklar. Vikipedi


8 yorum:

  1. Düşünmemi sağlayan güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,
      Altenatif ürünler arayan ülkemiz için keten ve kenevir tarımının yeniden gözden geçirilmesinin yararlı olacağına inanıyorum.Selamlar,sevgiler.

      Sil
  2. Ülkemizde bir çok yasak, olayın ehli olmayanları tarafından konulmuştur yada başka ülkeler tarafından dayatılmıştır. Pancar, fındık gibi bitkilere yasak getirilirken mısırdan üretilen glikoz her ürüne katlamalı olarak girmeye devam ediyor. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ali Bey,
      Maalesef bende sizin gibi düşünüyorum.Değerli yorumunuz ve ziyaretiniz için teşekkür ederim.Sevgiler,selamlar.

      Sil
  3. bloğunuzu ilgi ile takip ediyorum
    arıcı olduğum için çiçeklar ilgimi çekti
    başarılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Taşkın Bey,
      Bloğumu beğenmenize sevindim.Görüş ve yorumlarınızı beklerim.Sağlıcakla kalın.

      Sil
  4. http://balpetek08.blogspot.com/2009/08/beklenen-cicek.html

    hakkında bilginiz olabilrimi acaba bu çiçeğin ismi nedir
    eylülde açıyor
    selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resim net olmadığı için bir şey söylemek zor.Yalancı akasya olamaz çünkü bu ağaç ilkbaharda çiçek açıyor ve çok yaygın olduğu için tanırsınız..Kral ağacı olarak yurdumuzda tanınan bitkinin esas adı paulownia ( Çin kavağı) arıcıların aradığı bir bitki.Ancak bu bitkide erken çiçek açıyor.Yinede netten bu maddeye bir bakın.Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.