6 Ağustos 2012

MORSALKIM ÇİÇEĞİ ( Wisteria sinensis )

Morsalkım çiçeği ( Wisteria sinensis )
Morsalkım ( Wisteria sinensis), baklagiller ( fabaceae ) familyasından, çok yıllık, kışın yaprağını döken,  sarılıcı, tırmanıcı ve odunsu gövdeli  bir bitkidir. Anavatanı Çin olduğu için  'Çin morsalkımı' da denir. Beyaz renkli kültivarı da vardır. 
Beyaz ve mor renkli morsalkım ( Wisteria sinensis )
( Çekildiği yer: Karaca Arboretum / Ağaç Parkı, Yalova )

Morsalkım, yurdumuzda eskiden beri yetiştirilen sevilen bir süs bitkisidir.  Budanarak form vermeye  elverişlidir.
Adı her ne kadar  morsalkım olsada  pembe, mavi, beyaz renklerde çiçek açan çeşitleri ve kültivarları da vardır.
İlkbaharda, yapraklarını  açmadan önce salkım halinde çiçek açar. Bazen yazın ve sonbaharda da çiçek açar. Çiçekler güzel kokulu  olup  zehirsizdir.

Morsalkım çiçeği ( Wisteria sinensis )

Morsalkım, çardak, kamelya, duvar, pergola ve balkonlarda kullanılır. Yaprakları yoğun olduğundan gölgelik olarak da dikilir.
İlıman iklimlerde yetişir, güneşli yerleri ve humusça zengin geçirimli toprakları  sever, soğuğa dayanıklıdır. Yazın normel olarak, düzenli  sulanması gerekir.  Yetiştirilmesi kolaydır, fazla bakım istemez. Çelikle, daldırma ile  ve tohumla üretilir. 

Morsalkım ilk çiçeklerini  yaprak açmadan önce açar.
Morsalkım ya da çin morsalkımı çiçeği
Morsalkım ( wisteria sinensis )
Morsalkım çiçeği ve bakla şeklindeki meyvesi

( Not: Bu yayan son olarak 05. 05. 2022 tarihinde güncellenmiştir. )

2 yorum:

  1. rüzgarlı yerlerde tutunabilir mi acaba..?kışın çok ayaz oluyor burası..:( ancak çok da güzel bir bitki bahçemde olsun çok isterim..küçükken bunun mor çiçeklerini koparıp yediğimizi hatırlıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Mor salkım bahçelere dikilmeyi hak eden bir bitki,özellikle kokulu olanlar.Soğuk bitkinin gövdesine değil çiçek tomurcuklarına zarar veriyor bu yüzden çiçek açamıyor.Yinede şansınızı bir deneyin derim.Sevgiyle kalınız.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.