Beyaz çiçekli ispirya / Beyaz çiçekli ispirya ( Spiraea x vanhouttei ) |
İspirya ( spiraea ), Gülgiller ( Rosaceae ) familyasının 'spiraea' cinsini oluşturan bitki türlerine verilen ortak bir addır. Ilıman iklimlerde yetişir. Türkçe adı ( ispirya ), Latince adından esinlenerek verilmiştir. Keçi sakalı olarak da bilinir, İngilizce adı 'gelin çelengi' dir. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yetişen 127 türü vardır. Bunlardan birçoğu süs bitkisi olarak dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde doğal olarak üç türü yetişir ( S. hypericifolia, S. cudidaghense, S. crenata ). İlkbahar ve yaz aylarında bileşik salkım şeklinde ya da yalancı şemsiye şeklinde kurullarda salkım halinde beyaz, pembe ve kırmızı renkli çiçekler açarlar. Bazı kültür formlarının çiçekleri katmerli ve güzel kokuludur, Yaprakları dökülmeden önce bronz bir renk alır.
İspirya ( spiraea ), çiçekleri ve yapraklaı güzel olduğu ve yetiştirilmesi kolay olduğu için, dünyaya süs bitkisi olarak yayılmıştır. Park ve bahçelere dikildiği gibi saksıda da yetiştirilir. Daha çok peyzaj bitkisi olarak kullanılır. Süs bitkisi olarak yetiştirilen çok fazla melez ve kültür çeşitleri üretilmiştir. Ülkemizde, süs bitkisi olarak daha çok aşağıdaki türleri yetiştirilmektedir.
1- Beyaz çiçekli ispirya / Beyaz çiçekli keçisakalı, Gelin taçı ( Spiraea x vanhouttei ):
Melez bir türdür ( Spiraea cantoniensis ile Spiraea trilobata arasında meydana gelmiş bir melezdir ). Kışın yapraklarını döker, 2 metre kadar boylanır, çok gövdeli ve sık dallıdır. Dalların ucu yay gibi yere doğru eğilir. Salkım halindedir ya da yalancı şemsiye halinde kurullarda yoğun bir şekilde, beyaz renkli ve güzel kokulu çiçekler açar. Yapraklar, basit, yumurta şeklinde, yeşi renkli olup kenarı tırtıllı ve lobludur. Meyve, içinde küçük tohumlar bulunan kapsüldür. Çiçek açınca çok güzel durur. Güneşli ve yarı gölge yerlerde yetişir. Soğuğa dayanıklıdır. Toprak bakımından seçici değildir.
Beyaz çiçekli keçisakalı / Beyaz çiçekli ispirya çiçeği ( Spiraea x vanhouttei ) |
Beyaz çiçekli keçisakalı / Beyaz çiçekli ispirya çiçeği - yaprağı ( Spiraea x vanhouttei ) |
Beyaz ispirya çiçeği ( Spiraea x vanhouttei ) |
Bir adı da keçi sakalı olan ispirya çiçeği ( Spiraea x vanhouttei ) |
Beyas ispirya / Gelin çelengi ( Spiraea x vanhouttei ) |
2 - Japon ispiryası, Japon keçisakalı ( Spiraea japonica ):
Kışın yaprağını döken, 1 - 2 metre kadar boylanan, dikine olarak büyüyen, geniş tepeli bir çalıdır. İlkbahar ve yaz aylarında, dalların uclarında yalancı şemsiye halinde kurullarda pembemsi - kırmızı renkli çiçekler açar. Anavatanı Çin, Kore ve Japonya'dır. Kuzey Amerika'da doğallaşmıştır. Güneşli - yarı gölge yerleri ve nemli, kumlu toprakları sever. Park ve bahçelerde yetiştirilir, populer bir süs bitkisidir. Değişik renklerde çiçek açan çok fazla kültür çeşidi yetiştirilmiştir.
Japon ispiryası, Pembe çiçekli ispirya ( Spiraea japonica ) |
Spiraea japonica |
Japon ispiryası / Japon keçisakalı ( Spiraea japonica ) |
Japon ispiryası, Japon keçisakalı ( Spiraea japonica ) |
Genel olarak ispirya, ılıman iklimlerde ve güneşli - yarı gölge yerlerde yetişir. Toprak bakımından secici olmamakla beraber geçirgen, nemli ve verimli toprakları sever. Türüne göre değişmekle birlikte, soğuğa oldukça dayanıklıdır, bu nedenle iç bölgelerimizde de yetiştirilir.
Çiçekleri geçtikten sonra derin budanma yapılır, gec budanırsa çiçek tomurcukları kesileceğinden çiçek açmaz. Tohumla, çelikle ve kökten ayırma ile üretilir.
Gönlünüz sevgisiz, bahçeniz çiçeksiz kalmasın.
Çiçekleri geçtikten sonra derin budanma yapılır, gec budanırsa çiçek tomurcukları kesileceğinden çiçek açmaz. Tohumla, çelikle ve kökten ayırma ile üretilir.
Gönlünüz sevgisiz, bahçeniz çiçeksiz kalmasın.
Kaynaklar: Ağaçlar ve çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ). Türkiye'nin Bütün Ağaçları ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkemik ). Wikipedia
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.