29 Haziran 2016

BEŞİZ ÇİÇEĞİ ( Pentas )


Beşiz çiçeği ( Pentas lanceolata )
Beşiz çiçeği, hem bahçede, hemde saksıda yetişen, fazla bakım istemeyen, buna karşı bol çiçek açan otsu bir süs bitkisidir.  Hediyelik olarak da saksılarda yetiştirilir.

Daha çok bahçelerde yetiştirilen beşiz çiçeği, çok yıllık bir bitki olmasına rağmen çoğu zaman mevsim çiçeği olarak yetiştirilmektedir. Hemen  hemen yıl boyu çiçek açar.

Bilimsel adı 'pentas lanceolata'  olan beşiz çiçeği kökboyasıgiller ( rubiaceae ) familyasına mensup olup  otsu bir bitkidir.  Anavatanı Afrika ve Madagaskar adasıdır.  Dünyada daha çok  Mısır yıldız kümesi ( Egyptian star ) adı ile tanınmaktadır.  Yurdumuzda, latince adınından dolayı 'pentas' ya da beşiz çiçeği  ( pentas: beş demektir. ) denmektedir.

Beşiz çiçeği,  zamanla  çalısı bir özellik kazanmaktadır, herdem yeşildir,  yapraklarını çoğu zaman dökmez. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde,  bahçe çiçeği olarak yetiştirilmeye daha  uygundur. Kelebekleri ve arıları  kendine çeker.

Beşiz çiçeği,  şemsiye görünümünde, dallaın uc kısmında, küçük yıldız şeklinde pembe, kırmızı, beyaz, eflatun ve ebruli  renklerde bol  çiçek açar.  Yaprakları hafif tüylü olup  ucu  mızrak şeklindedir. Daha çok  çiçek vermesi için,  solan  çiçek salkımları koparılmalıdır.

İsteklerine gelince; pentas, güneşli  ve aydınlık yerleri sevmektedir, fazla gölgeden hoşlanmaz.  Ancak, yazın çok sıcak geçen yerlerde direk öğle güneşinde bırakılmamalıdır. Ayrıca  yazın  düzenli bir şekilde ve bol  su  ister.  Toprak konusunda secici olmamakla beraber, humusça zengin, nemli ve  geçirimli toprakları sevmektedir.
Soğuğa karşı kısmen dayanıklıdır, dondan korunmalıdır. Kışın kuruyan gövdenin yerine,  çoğu zaman baharda, kökünden tekrar  filiz vermektedir.  Ancak, soğuk yerlerde daha çok tek yıllık  bitki olarak yetiştirilir.
Beşiz çiçeği,  tohumdan ya da yazın gövde çeliği ile  üretilmektedir.

Çiçek sevgidir. Dostlarınıza, sevdiklerinize çiçek hediye ediniz!

Beşiz çiçekleri (  Pentas )

Beyaz çiçekli beşiz çiçeği ( Pentas lanceolata )

Kırmızı çiçekli beşiz çiçeği ( Pentas lanceolata )
Beşiz çiçeği ( Pentas lanceolata  )
Pentas çiçekleri yıldız şeklinde olup beş taç yapraklıdır.
'Mısır yıldız kümesi - Egyptian star' olarak ta tanınan  beşiz çiçeği / pentas.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.