9 Mayıs 2018

GREVİLYA ÇİÇEKLERİ ( Grevillea )

Grevilya çalısı ( Grevillea juniperina )

Grevilya ( grevillea ), proteacgiller ( proteaceae ) familyasıdan 200 kadar türü olan, herdem yeşil, çalı ve ağaçlardan oluşan bir bitki cinsidir. Anavatanı Avustralya ve Yeni Zelanda'dır. Yurdumuzda doğal olarak yetişmez. Bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.  

Grevilya ( grevillea ) ılıman iklimlerde ve  güneşli yerlerlerde yetişir.  Kuraklığa dayanıklıdır, soğuğa ise  kısmen dayanıklıdır. Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı kısımlarında, daha çok  park, bahçe ve yol kenarlarında  yetiştirilir. Kış sonundan başlayarak ilkbahar ve yazın çiçek açar. Kırmızı, sarı, turuncu çiçek açan türleri vardır.  Bazılarının  çiçekleri kokuludur. 
Nemli, asitli ve geçirimli toprakları sever. Tuzlu sudan  etkilenmez, bu nedenle deniz kıyıları  için  ideal bir süs bitkisidir. Çiçekleri nektar bakımından zengindir, arı ve  kuşları çeker. Yaprakları türüne göre değişmekle beraber genellikle  geniş veya iğne yapraklıdır.  
Tohumla ya çelikle üretilir.

Süs bitkisi olarak yetiştirilen bazı grevilya  türleri şunlardır:

- Bodur ve sarkıcı grevilya  ( Grevillea lanigera ):  Yumuşak yapraklı, sarkıcı ve bodur bir türdür. Yer örtücü ve saksı çiçeği olarak  olarak  yetiştirilmeye uygundur.  Çiçekleri pembe -  krem rengindedir. Hafif donlara ve kuraklığa dayanıklıdır.  En sevilen grevilla türlerinden biridir.


Bodur ve sarkıcı grevilya ( Grevillea lanigera )

Grevillea  lanigera 

- Grevilya çalısı, Ardıç yapraklı grevilya ( Grevillea juniperina  ): İki metreye kadar boylanabilen, herdem yeşil, sert, iğne yapraklı  bir çalıdır. Grevillea rosmarinifolia ve Grevillea arenaria gibi, süs bitkisi olarak yetiştirilen alt türleri vardır.  Yaprakları ardıç yaprağına benzer, bu nedenle 'ardıç yapraklı grevillea' da denir. Bir adı da 'dikenli örümcek çiçeği' dir. Kış ayarından başlıyarak yaz aylarına kadar kırmızı renkli ve gösterişli  çiçekler açar. Soğuğa kısmen  dayanıklıdır, Akdeniz ve Ege bölgelerimizde bahçelerde yetişir.  

Örümcek şeklindeki  grevilya çiçeği

Grevilya çalısı ( Grevillea juniperina )

Grevillea  juniperina

-  Grevilya / İpek meşesi /  Fırça ağacı  ( Grevillea robusta ): Proteaceae familyasından, 50 m. kadar büyüyen, herdem yeşil, dekoratif bir ağaçtır. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. ( Bu bitkiyi daha önce   burada tanıtmıştım. )

Grevilya / İpek meşesi ağacı ve çiçeği
( Grevillea robusta )

İpek meşesi ağacı çiçeği  ( Grevillea robusta. )
( Bu sayfa en son 23. 02. 2021 tarihinde güncellenmiştir. )

Gravilya çiçekleri  ( Grevillea  ):


Grevillea juniperina 

Grevilya çalısı

Kedimiz volvo  ve grevilya çalısı.

4 yorum:

  1. Farklı bir çiçek. Emek verilmiş bir çalışma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Makbule hanım. İğne yapraklı olduğu için çoğu kimse çam türü sanıyor.Bahçesi olanlar için güzel bir bitki, fazla bakımda istemiyor.

      Sil
  2. Dıktım ben super, adını yeni ogrendım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güle güle büyütün sevgili bitki dostum. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.