3 Ekim 2012

SU KABAĞI

Tek yıllık ve otsu bir bitki olan kabak ( cucurbita )   çok fazla  türü olan bir bitkidir.  Ancak bütün kabaklar ayni cinsten  değildirler.
Kabak türlerinin çoğu yemek için yetiştirilir. Bazı kabak türleri ise, daha değişik amaçlarla yetiştirilmektedir.

Su kabağı, kabakgiller ( cucurbitaceae ) familyasının  'lagenaria' cinsinin  'iceraria' ya da 'vulgaris' türündendir. Şişe kabağı, asma kabağı, testi kabağı, susak   da denir. Çiçekleri beyaz renklidir.
Çok farklı  form, renk ve büyüklükte olan çeşitleri vardır.  Genel olarak sap kısımları dar, alt kısmı şişmandır.

Su kabakları taze iken  yenebilir.  Eskiden aha çok  eşya olarak kullanmak amacı ile yetiştirilirmiş.  Testi ( susak ), saklama kabı olarak kullanılırmış.  Günümüzde ise  daha çok çeşitli süs eşyalarıı  yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle lamba, heykel, müzik aletleri  yapımında kullanılmaktadır. Kabak kemane, su kabağından yapılan bir sazdır.

Süs kabaklarının çoğu,  balkabağı türlerinin  ( curcubita maschata ya da c. maxima ) melez ve varyeteleridir.

Çocukluğumda su kabağını  daha çok pınarlardan su içmek ya da doldurmak   için,  maşrapa olarak kullanırdık. Şişman kısmından büyük  bir  delik açılan bu kabaklara  "susak" derdik.  Daha eskiden ise,  ölü yıkamada kullanılırmış. Adına bu yüzden su kabağı denmiştir.
Otuz yıl kadar  önce,  Alanya Kalesi'nden aldığımız, üzerine kedi motifi olan su kabağı hala vitrinimizi süslüyor, hiç bozulmadı.

Bu yıl ektiğimiz  tohumların içinden  bir de su kabağı karışmış, çiçek açınca farkettik.  Şimdiden beş tane su kabağı  verdi,  çiçek açmaya devam ediyor.

Su kabağı ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir husus da şudur.   Su kabağını koparmak için, bitkinin tamamen kurumasını beklemek gerekmektedir. Aksi halde, erken toplanan su kabakları çürümektedir, bilginiz olsun.

                                        KABAK TADI VERDİ

Konu  kabak olunca, aklıma sıkça kullandığımız 'kabak tadı verdi ' deyim geldi. Hoşumuza gitmeyen, bıktıran, bir kaç kez tekrarlanan konuşmalar için kullandığımız bu deyim bakın nasıl ortaya çıkmış.

Su kabaklarının yiyecek kabı olarak kullanıldığı eski zamanlarda, kabağın tadı içine konan besine karışır ve  tadını bozarmış. Bu nedenle insanlar sevmeden kabak tadı olan bu yiyecekleri yemek zorunda kalırmış. Daha sonraları ise  bu söz sevilmeyen, tekrarlanan konuşmalar için de kullanılmaya başlanmıştır.

Neyse, ben de konuyu daha fazla uzatarak  kabak tadı vermeden sizleri değişik su kabağı fotoğrafları ile  baş başa bırakıyorum. İyi seyirler.

Alacalı su kabağı
Uzun su kabağı
Su kabağı
Su kabağı çiçeği.
Su kabakları
Beyaz su kabakları
Bunlarda yeşil su kabakları
Su kabağı ( lagenaria siceraria )
Su kabaklarından yapılmış süs eşyaları.
Su kabaklarından yapılmış süs eşyaları satan bir dükkan / Bursa

6 yorum:

  1. Çocukluğumu anımsadım Öğretmenim ;köylerde tuz ,kırmızı biber koyulurdu bu kabaklara.Çamaşır suyu için kocaman kazanlarda su kaynatılırdı tas yerine de bu kabaklar kullanılırdı.Yanılmıyorsam cenaze yıkama suyu da bunlardan dökülürdü...Çok güzel fotoğraflar,teşekkürler,selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Arzu Hanım,
      Ziyaretiniz ve güzel anılarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.Zaman bazı şeyleri nasılda değiştiriyor değil mi? Selamlar,sevgiler.

      Sil
  2. SUSAK, aynen Arzu hanım ın dediği gibi beni de çocukluğuma götürdü. Hoş çağrışımlar yaptıran bu tanıtım ve resimler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Ali Bey,
    Nedendir bilmiyorum ama yaşlandıkça çocukluk anılarımız bizi daha çok heyecanlandırıyor.Belkide çocukluğumuzu özlüyoruz.Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  4. yetiştirmek istediğim ama bir türlü tohumu bulamadığım bitki. Çevremden bakınıyorum, satış sitelerinden aldıklarım pek tutmuyor nedense.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakınız sanırım, benden alabilirsiniz.

      Sil