23 Kasım 2013

YUKKA'MIN CEZASI

Yukka çiçeği ( Yucca gloriosa )
Blogumda daha çok, bahçemde yetiştirdiğim çiçek ve bitkileri tanıtmaya çalışıyorum. Yani, yetiştirirken edindiğim tecrübelerimi  sizlerle paylaşıyorum. Belki size saçma gelecek ama, ben bu şekilde onları ödüllendirdiğimi düşünüyorum. 

Bilimsel olarak ispat edilmemekle beraber, müziğin bitkilerin büyümesine olumlu  etki ettiği söylenmektedir. Yine,  meyve vermeyen bitkilerin kesme tehdidi karşısında meyve verdiği, halk arasında hep anlatıla gelmektedir.
S. Freud, ' İlgi görmeyen  her şey ölür.  Duygular, ilişkiler hatta  çiçekler  bile.' diyor. 

Yukka çiçeği ve  meyvesi ( Tohum kapsülü )

Bir kaç yıldır tanıtmak için bahçemdeki yukka'nın  ( yuka olarak ta söyleniyor )  çiçek açmasını bekliyorum.  Ancak onun çiçek açmaya hiç mi hiç  niyeti yok, habire uzuyur, tabanından yeni  filizler kaldırıyor. Gerçi bu hali ile de güzel ama, ben onu çiçek açıca tanıtmak istediğim için, çiçek açana kadar  cezalandırdım. 
Yukka çiçeğini  onun yerine  başka yerlerden  çektiğim fotoğraflarla tanıtacağım.  Hani çoban dağa küsmüşte dağın haberi olmamış, benimki de o misal. Bakalım yukka  bu cezaya nasıl bir tepki verecek.
Tabi çiçek açınca affetip fotoğraflarını burada sizlerle paylaşacağım.  

Gelelim yukka çiçeği  ile ilgili edindiğim  bilgi ve izlenimlerime.
Yukka ( yucca ),kuşkonmazgiller ( asparagaceae ) familyasına mensup bir cins bitkinin ortak adı. Anavatanı Orta ve Kuzey Amerika olan yukka'nın yaklaşık kırk  kadar türü bulunmaktadır. Çok yıllık olup yaz- kış yapraklıdır, ağaçsı bir yapısı olsa da aslında otsu bir bitkidir.  Kaktüsler gibi aynı zamanda sukkulenttir, yani gövdesinde su ve besin depo eder, bu nedenle kuraklığa dayanıklı bir bitkidir.

Yukkanın yaprakları sert ve sivri uçludur, bu nedenle 'hançer çiçeği' de denir, oldukça tehlikelidir. Eğer bitkinizin yapraklarının ucu yumuşaksa yukka değildir. Yukkaya  çok benzeyen bir çiçek olan  drasena ( dracaena ) türüdür. 

Yucca gloriosa,  mayıs -kasım ayları arasında  uzun bir sap üzerinde ( salkım )  yumurta şeklinde, genel olarak bej renkli çiçekler açar, bazen  mor ve kırmızı renkli de çiçek açar. Bu şekliyle büyük bir  avizeyi andırdığı için, 'avize çiçeği' ya da avize ağacı da denir. Yurdumuzda doğallaşmıştır. Çiçekleri gece kokar ve yenebilir. 

Yukka, geçirimli ve humusça zengini nemli  toprakları sever. Susuzluğa dayanıklı bir bitkidir, ancak suyu çok  sever, özellikle yazın yapraklarına ara sıra su serpilmesinden hoşlanır. 
Yukka için en önemli husus ise; bulunduğu yerin aydınlık ve  güneş alması gerekir, aksi halde çiçek açmaz ve gelişemez.  İç mekanlarda kullanılacaksa, yerin  güneş alması ve aydınlık olmasına dikkat etmek  gerekmektedir.
Yuka  her ne kadar sıcak iklimlere özgü bir bitki olsa da soğuğa karşıda dayanıklıdır ( - 15 ).  Park ve bahçelerde çok güzel görünür, değerli bir peyzaj bitkisidir.
Yukka, dal ve gövdesinden kesilen çelikle, ayırma ile ve tohumla  üretilmektedir. Ancak kesilen parça dikmeden önce; bir kaç gün serin bir yerde  bekletilerek  kesilen yer kabuk bağlatıldıktan sonra dikilmelidir.
Sonuç olarak; yukka ışığı, suyu  ve güneşi seven bir bitkidir.


Yuka ( avize ) çiçekleri

Bir adı da avize çiçeği olan yukka çiçekleri
( Yucca gloriosa )
Yukka çiçeği ( yakın çekim )
Yukka çiçeği ( Yucca gloriosa )

     Yukkam nihayet çiçek açtı, işte fotoğrafları ( 01. 9. 2022 ) 

2010 yılında diktiğim yukka çiçeği 12 yıl sonra çiçek açtı. 

Yukka ya avize çiçeğim 

Yararlandığım kaynaklar: Vikipedi 
( Bu yayın  son olarak 01. 09. 2022  tarihinde güncellenmiştir. )

7 yorum:

  1. Yazı ve resimlerinizin çok sayıda insana ulaşması, toplumda gittikçe artan sertliğe karşı bir etki yaratabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklılıklarımızın yarattığı sinerjiyi iyi değerlendirmeliyiz.Her kes bu konuda elinden geleni yapmalıdır.Selamlar Ali Bey.

      Sil
  2. İki tane de bizim bahçede var. Hem de kocamanlar. Altın Sağnak denilen türden. Biz taşınalı bir buçuk yıl oluyor. Geçen yıl açmamışlardı ama iki ay kadar önce Bir de baktım ki tepeleri aynı sizin fotoğraflarda olduğu gibi beyaz çiçeklerle dolu. Nasıl sevindim anlatamam. Umarım sizinkiler de açar. Ne yazık ki çiçekler fazla kalmıyor.
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımda da belirttiğim gibi bu bitkiyi dikerken iyi güneş alan bir yere dikmek gerekirmiş, benimki biraz az güneş gören bir yerde olduğu için çiçek açmıyor sanırım.Neyse bunu öğrendim hiç olmazsa.Selamlar.

      Sil
  3. http://bricoyunu.blogspot.com/2013/11/sevgi.html
    Fotoğraf için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler Abdülkadir Bey. Blogunuz ile sürdürüyorsunuz öğretmenlik görevinizi, ben de öğrenciniz olmaktan çok mutluyum.

    Benim saksı çiçeği olarak aldığım bir yuka bitkisi vardı. Çok büyüdü, saksıya sığamaz oldu. Onu yazlığın bahçesine diktim. Yaklaşık 6 yıldır toprakta ama hiç çiçek açtığını görmedim. Parklarda çiçek açan yukalara göre yaprakları daha koyu yeşil olduğu için farklı bir cins olduğunu düşünüp çiçek açmamasını buna yormuştum. Şimdi düşünüyorum da benim yukam zeytin ve erik ağacının gölgesinde kalıyordu. Belki o nedenle açmamıştı. Malesef erik ağacımızı kaybettik ve yuka biraz güneş görür hale geldi. Belki bu yıl çiçek verir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sarkaç Hanım,
      Ne derece yararlı oluyor bilmiyorum ama bildiklerimi paylaşmaktan mutlu oluyorum,umarım sizin gibi düşünen başka arkadaşlarda vardır.
      Yukanın yeni durumunda çiçek açacağını sanıyorum.Selamlar,sevgiler.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.