2 Haziran 2020

KARİDES ÇİÇEĞİ ( Justicia Brandegeeana )

Karides çiçeği ( Justicia brandegeeana ) 

Karides çiçeği, her dem yeşil, uzun ömürlü,  çalımsı bir bitkidir.Tropikal ve subtropikal  iklimlerde yetişir. Çiçekleri karidese benzediği için, bütün dünyada halk arasında karides çiçeği denmektedir. Anavatanı Brezilya'dır. Bitkiye esas güzelliğini veren, çatı kiremitini andıran, renkleri güneş alma durumuna göre değişen ( sarı, pembe, kahverengi ),  çiçek sapı yaprakcıklarıdır ( bırakte / bracteole ).  Esas çiçeği beyaz renkli olup gösterişsizdir. Hem bahcede, hemde saksıda  yetiştirilir. Yıl boyu çiçek açar.

Bitkinin fazla dikkat çekmeyen çiçekleri 

Karides çiçeği Ayıpençesigiller ( Acanthaceae )  ailesinin justicia cinsindendir. Justicia cinsine mensup 600  kadar bitki türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları süs bitkisi olarak yetiştirilir.  Botanik adı 'Justicia brandegeeana' dır. Bu cinsin saksıda yetişen tek türdür. Tür adını Amerikan botanikci Tawnshend Stith Brandegee'den almıştır.

Çiçek sapı yaprakcıkları ( bırakte / bracteole )

Karides çiçeği en fazla bir metre kadar boylanır, yaprakları ve gövdesi tüylüdür. Yazın direk güneşten korunması gerekir. Yarı gölge yerleri ve geçirimli, kumlu toprakları sever. Dona karşı hassatır.  Zaman zaman solan çiçekleri temizlenirse, gürleşerek bol çiçek açar. Yazın bol, kışın ise toprağı kurudukca sulanmalıdır. Yaprağına su serpilmesini sever. Saksıda yetiştiriliyorsa aydınlık, güneş gören  pencere önlerine konulmalıdır. 

Bitkinin gerçek yaprakları.

Karides çiçeği fazla bakın istemez çelikle, köten ayırma ile ve daldırma ile üretilir.

Bitkinin genel görünümü.

Kaynaklar: Vikipedi. 
( Not: Bir adı da Sarı karides çiçeği olan kandil çiçeği  (  Pachystachys lutea ) ayrı cinsten bir bitkdir. )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.