5 Mart 2015

ALİSYUM ÇİÇEĞİ ( Kraliyet Halısı )


Kraliyet halısı  ya da  Alisyum çiçeği 
( Labularia maritima )  

Alisyum ya da kraliyet halısı ( Lobularia maritima, eski adı Alyssum maritima ), turpgiller ( brassicaceae ) familyasından beyaz ve mor çiçekli, populer bir süs bitkidir.  Eski cins adından dolayı adına alisyum ( alyssum ) denir, bir adı da  'kraliyet halısı' dır. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir.  Akdeniz havzasına özgüdür. Bordür ve kaya bahçelerinde yer örtücü olarak  yetiştirilir. .   
Tatlı alisyum, Ak kuduzotu, Ballıca da denir.  
Top halinde sık çiçek açar. bazı hibritleri pembe, kırmızı ve sarı çiçek açar. Ancak bunlar tohum vermez. Özellikle beyaz çiçekli çeşidi  bal kokuludur. Sık dallı ve şerit şeklinde yapraklıdır. 

Yurdumuzda  yetişen alisyum ( alyssum ) türleri, eskiden kuduz köpek ısırmalarının tedavisinde kullanılmıştır. Bu nedenle,  halk arasında  alisyum ( alyssum ) türlerine 'kuduz otu', 'deli otu' denir. Ancak alisyum çiçeği artık 'lobulari' cinsinden kabul edilmektedir.  

Daha çok bahçelerde, bordürlerde, duvar diplerinde  yer örtücü olarak yetiştirilen alisyum, askılı saksılarda ve pencere önlerinde de çok güzel durur. Yaprak ve çiçekleri yenir, salatara katılır.  

Alisyum, ılıman iklimlerde yetişir, güneşli ya da yarı gölge yerleri ve kireçli, kuru toprakları sever. Fazla soğuktan ve  aşırı sıçaklardan olumsuz etkilenir.  Normal sulama ister. 
Yetiştirilmesi çok kolaydır, fazla bakım istemez. Solan çiçekleri kesilince yeniden çiçeklenir. Bazı yerlerde yıl boyu çiçek açabilir. Soğuk yerlerde tek yıllık olarak yetiştirilir.  
Alisyum, tohumdan ve kökten ayırma ile üretilir. Çoğu zaman dökülen tohumlarından kendiliğinden yetişir.  Yurdumuzda doğallaşma  eğilimindedir.
 
Kraliyet halısı çiçeği ve tohum kapsülleri 
( Lobularia maritima )

Beyaz çiçekli kraliyet halısı ( Lobularia maritima )

Mor çiçekli  kraliyet halısı
( Lobularia maritima )

Bal kokulu beyaz alisyum çiçeği
(Lobularia maritima )

Bir adı da "kraliyet halısı" olan alisyum çiçeği
( Lobularia maritima )
Mor renkli alisyum çiçeği / Tatlı alisyum
Beyaz alisyum çiçeği ( makro çekim ) 
Pembe çiçekli kuduz otu çiçeği ( Lobularia maritima ) 

( Bu yayın son olarak 13. 03. 2022 tarihinde güncellenmiştir. )

4 yorum:

  1. Çiçeklerin Latince adlarının dışında halkımız isim bulmada ne kadar ustadır. "Kraliyet halısı" nasıl da uymuş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayni bitkiye,çiçeğe her yörede farklı isimler verilmiş olması bazı karışıklıklara yol açsada halkımızın duygu ve düşüncelerini dile getirmesi açısından güzel bir şey.Bu arada adı ilginç ve tuhaf olan bitkilerden oluşan bir albüm hazırlıyorum yakında yayınlayacağım.

      Sil
  2. Çiçek isimleri hep güzel çağrışımlar yapıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoçuklarımıza çiçek adları vermemiz de bunu gösteriyor.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.