21 Kasım 2018

KARA GÜL - HALFETİ - SEFERİHİSAR.


Seferihisar'da yetiştirim  kara gül. 

Hiç şüpesiz en güzel çiçeklerden biri olan gül, kokusu kadar  hemen, hemen her  renkte açtığı çiçekleriyle de tanınmaktadır. Ancak bunlardan siyah gül,  doğal olarak yurdumuzun sadece Şanlıurfa iline bağlı Halfeti ilçesinde yetişmekedir. Piyasada satılan siyah renkli  güller ise Hollanda'dan getirilmektedir, doğal değildir. Halfeti dışında yetiştirilen bu gül koyu kırmızı olmaktadır. 

Şanlıurfa ilimize bağlı bulunan Halfeti, günümüzde Fırat Nehri üzerinde yapılan Birecik Barajı nedeniyle, yüzde sekseni sular altında kalmıştır. Eski adı Şitamrat olan Halfeti, ilk defa M.Ö.885 yılında Asur kralı Salmanasar tarafından kurulmuştur. Siya gül'ün ise buraya nasıl geldiği bilinmemektedir. 

Kara gülü ile adını dünyaya duyuran
 Eski Halfeti ilçe merkezi ve Birecik Barajı

Bu yıl mayıs ayında Halfeti'den getirdiğim meşhur siyah gül fidanını, İzmir'in Seferihisar ilçesindeki bahçeme dikmiştim. Bu arada saksıda ( topraklı )  olduğu için  uçağa  almadıklarından, çıplak olarak getirmek zorunda kaldığımdan tutup tutmayacağı konusunda  endişeliydim. Ama korktuğum olmadı ve temmuz ayı içinde  koyu kırmızı renkli bir de  gül açtı.  Aslında bu  benim için sürpriz olmadı, denemek istemiştim.  Nasrettin Hoca'nın  göle maya çalması gibi, ya tutarsa! Sonbaharda ise daha koyu renkli açtı, Yarı katmerli ve kokulu bir gül. 

Kara gül Seferihisar'a gelince kırmızı  gül oldu.  

Halfeti gülü olarak da  bilinen kara gül, Prof. Dr. Turhan Baytop'un yaptığı araştırma sonuçlarına  göre;   ilk defa Fransa'da, ünlü gül üreticisi J. B. A. Guillot tarafından 1859 yılında Lyon kentinde yetiştirilmiştir.  Halfeti'ye ise,  bu gülün kim tarafından ve  nasıl getirildiği bilinmemektedir.

Büyük kısmı Birecik Barajı suları altında kalmış olan tarihi Halfeti şehri. 
Kara gül yeni bir umut oluşturmaktadır. 

Bu gülün dünyada sadece  Fırat nehrinin oluşturduğu mikroklima nedeniyle, Halfeti'de yetişmesi büyük bir şanstır. Hollanda  adını bütün dünyaya nasıl  bizden aldığı lale  soğanları ile  duyurmuşsa,  Halfeti'de adını, başka  yerlerde  doğal olarak yetişmeyen  siyah gül sayesinde duyurabilir!


Arı ve kara gülü  

Kara gül goncası 

Kara gül  ( Seferihisar )

Kara gül  ( Seferihisar )

2 yorum:

  1. Yine de çok güzel bir gül ve goncası çıkmış ortaya. Elinize sağlık.
    Blogumda bu konuyla ilgili bir yazıya Halfetili bir doktor bey yorum bırakmıştı. Eski Halfeti'nin yüksek kanyonların dibinde yeşil bir vadi olduğunu, gün ışığı geliş açılarının ve oradaki iklimin başka hiçbir coğrafyada bulunmadığını, dolayısıyla siyah gülün 10 km ileride bile yetişmediğini söylemiş,Yeni Halfeti'de de öyle simsiyah gül yetişmediğini koyu bordo renkli güller açtığını eklemişti.
    Benim de aklımdan geçmiş ilginç bir deneyimde bulunup sonuca ulaşmışsınız. Büyük bir ilgiyle okudum. Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeugma,
      Bu yorumu paylaşman iyi oldu, bazıları bunun bir efsane olduğunu düşünüyor ve inanmıyor. Bu arada dün Giresun'la ilgili yazınızı zevkle okudum, iki yıldır gidemedim. Çok teşekkür ediyorum, selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.