7 Ocak 2013

FADİK İLE MOR MENEKŞE


Mor Menekşe
Zamanın birinde ormanlarla kaplı şirin mi şirin bir dağda Fadik adlı küçük bir kız ve yaşlı annesi yaşıyormuş.Fadik her gün köpekleri Horhor'la beraber keçileri Zıpzıp'ı otlatmaya gider,annesi ise onlara kulübelerinde ormandan topladığı  otlardan,mantarlardan  yemek yaparmış.

Çok fakir olmalarına rağmen küçük kız ve annesi ormanda yaşamaktan çok mutluymuşlar.Ancak bir gün Fadik'in hastalanması ile bu mutlulukları bozulmuş.Annesi ne yaptıysa Fadik'in hastalığına bir çare bulamamış,küçük kız gün geçtikçe sararıp solmaya başlamış.

Fadik, bir gün  rüyasında mor renkli çok güzel kokan bir çiçek görmüş. Annesine rüyasında gördüğü bu çiçeği koklarsa  iyileşeceğini söyleyerek bulmasını istemiş.

Mevsim kış olduğu için  çiçek açmış çok az bitki varmış,olanlarda mavi renkli değilmiş.
Küçük kızın annesi her gün dağlarda kızının istediği çiçeği arıyor eve dönerken de yemek yapmak için  karların altından ot topluyormuş.

Yine bir gün eve dönerken çalıların arasında bulduğu  menekşelerin yapraklarından  toplamış, o zamanlar bu bitki çiçek açmıyor, sebze olarak yeniyormuş.
Menekşe, küçük kızın hikayesini duyunca; ilk defa çiçek açmadığına çok üzülmüş. Keşke benimde mor renkli çiçeklerim olsaydı diye hayıflanmış.

Sabah olunca Fadik'in annesi Horhor'la tekrar  dağların yolunu tutmuş, ama yine aradığı  çiçeği bulamamış.Yemek yapmak için daha önce topladığı menekşelerin olduğu yere geldiğinde; burnuna çok güzel  kokular gelmeye başlamış. Çalıların altına eğilince, menekşelerin karların altından  mor çiçekler açtığını, bu güzel  kokularında onlardan geldiğini anlamış.

Sevinçle çiçekleri toplayarak kulübeye,kızına koşmuş. Mor menekşeleri koklayan Fadik, tekrar eskisi gibi koşup oynamaya başlamış. Horhor ve Zıpzıp'ta ona katılmışlar.

Yaşlı kadın kızının sağlığına kavuşmasına çok sevinmiş. Fadik'e, topladığı  mor menekşelerden küpe ve kolye yapmış.
Eskisi gibi ormandaki kulübelerinde hep beraber daha nice yıllar mutlu bir şekilde yaşamışlar.

6 yorum:

  1. İlk kez okuyorum bu masalı ,çok sevdiğim mor menekşenin ne güzel masalı varmış.Teşekkürler Abdülkadir Öğretmenim.Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba arzu Hanım,
      Hayellerimizin bir ürünü olan masallar çoğu kez olmasını istediğimiz arzu ve dileklerimizin anlatırlar onun için inanmasakta hep sever ve çocuklarımıza anlatırız.Masalı ben yazdım,beğenmenize sevindim.
      selamlar,sevgiler.

      Sil
  2. ne guzel bir hikaye bu harika kokulu mor menekse ne iyi kalpli ustelik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Beste,
      Duygularımıza tercüman olan çiçekleri ne kadar çok sevsek azdır.Selamlar,sevgiler.

      Sil
  3. Nie znałam jeszcze takiej uroczej opowieści o tych ślicznych, malutkich i pachnących kwiatkach. Dziękuję za to i pozdrawiam.
    Oysa ben bu sevimli, küçük, güzel kokulu çiçekler hakkında böyle büyüleyici bir hikaye bilmiyordum. Bunun için teşekkür ediyorum ve selamlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Giga,
      Ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.Türkiye'den selamlar,sevgiler.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.