25 Eylül 2024

MERSİN ( Myretus )


Mersin / Murt  ( Myrtus communis )
Akdeniz ikliminin tanıtıcı bitkilerinden olan mersin,  maki formasyonu  içinde yer almaktadır. Mersingiller ( Myrtaceae )  familyasının örnek bitkisidir. Bütün dünyada yüz kadar türü bulunmaktadır. Yurdumuzda  doğal olarak sadece  Myrtus communis  türü  yetişmektedir. Kültür olarak da yetiştirilmektedir.  Çalı formunda olup 2 - 4 m kadar boylanabilir, herdem  yeşildir.  Yurdumuzun Akdeniz, Eğe, Marmara ve Karadeniz  bölgelerinde doğal olarak yetişmektedir. Bazı yörelerde 'murt',  'hambeles' ve elduran gibi yerel adlarla da  bilinir.  Üzümsü, beyaz ya da siyah renkli meyveleri aromatiktir.  Beyaz  çeşitlerinin üzerinde, olgunlaştığında mor lekeler oluşur.  Yumurta şeklindeki yaprakları çelenklerin süslenmesinde kullanılır, güzel kokuludur.
Mersin ve çiçeği ( Myrtus communis )
Çok eski çağlardan beri bilinen ve değişik amaçlarla  kullanılan mersin bitkisinden,  din kitaplarda da söz edilmektedir. Adem peygamberin cennetten kovulunca yanına aldığı üç meyve tohumundan ( buğday, hurma, mersin )  birinin de mersin olduğu söylenir.
Mersin bitkisinin meyveleri kurutularak çerez olarak yenir, reçel yapılır. Yaprakları baharat olarak kullanılır.   Ayrıca şifalı olup bazı hastalıklara karşı ilaç olarak da kullanılmaktadır.
Kökleriyle toprağı erozyondan korumaktadır.  Son yıllarda makiliklerin tahrip edilerek  azalmasıyla, yok olma tehlikesi altındaki bitkilerimiz arasına girmiştir. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. 
Tohumla ve çelikle üretilir. 

Unutmayalım; 10 binin üzerinde bitki türü ile övündüğümüz ülkemizin bu zenginliğini korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin ortak  görevidir.

Bir adı da 'murt' olan  mersin bitkisinin olgunlaşan meyveleri.
Bahçeme bu yıl diktiğim beyaz meyveli mersin ağacı  
Mersin bitkisinin genel görünümü
( Myrtus communis )
 Mersin  ( Myrtus communis )
Mersin ( beyaz meyveli )  / Seferihisar
( Myrtus communis )
Mersin ( siyah meyveli )  / Seferihisar
( Myrtus communis )
Mersin  ( Myrtus communis )
Mersin / çiçek  ( Myrtus communis ) .

Kaynaklar: Vikipedi, Türkiye'nin Bütün ağaçları Ve Çalıları ( Prof. Dr. Ünal Akkem,k ) 

4 yorum:

  1. Doğada rastladığımız, gördüğümüz pek çok bitkiyi, açıklamalarınız sayesinde çok daha detaylı olarak, tüm özellikleriyle çok yönlü tanıyor ve öğreniyoruz.
    Akdeniz Bölgesinde de mersin ya da murt olarak bilinen meyve bu mevsimde Kadın Üretici Pazarlarında satılır ve ok rağbet görür. İçinde minik çekirdekleri vardır. Genellikle sarı- turuncu- kırmızı olur. Fındık büyüklüğündedir. Yutarken sanki biraz zorlar insanı. Kalp hastalıklarına çok iyi geldiği söylenir.
    Mersin Yöresinde hambelesi murttan daha yeşil bir meyve olarak hatırlıyorum. Birbirlerine çok benzerler.
    Emeklerinize sağlık. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Makbule hanım. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bu bitkiye doğada yetiştiği için halk arasında yaban mersin de deniyor, ancak gerçek yaban mersini ayıüzümü de denilen, bilimsel adı vaccinium olan kışın yapraklarını döken bir çalı. Yani ayrı familyalardanlar, merak ederseniz linkini veriyorum. Sevgiyle kalınız. https://kadirbekci53.blogspot.com/2012/12/yaban-mersini-ve-mersin.html

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.