18 Ocak 2011

BİTKİLER VE ÇİÇEKLERİ ( 6 )



Jakaranda çiçeği
- Jakaranda ( Jacaranda mmosifolia ): Jakarada,  acemborusugiller ( bignoniaceae ) familyasından güzel çiçekli bir ağaçtır. Bu nedenle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.  Anavatanı Güney Amerika'dır. Yılda iki kez, ilkbahar ve sonbaharda çiçek açar.  Menekşe rengindeki çiçekleri çan şeklinde olup piramit halinde  dik salkımlar halinde durur. Çiçekleri gibi, bileşik  yaprakları da  çok güzeldir, kışın dökülür.

Jakaranda ağacı ( Jacaranda mimosifolia )

Sıcak ve güneşli yerleri seven jakaranda, toprak bakımından seçici değildir. Geçirimli ve organik madde bakımından zengin nemli  toprakları daha çok sever. Soğuğa karşı hassastır, yazın bol sulama ister. 

Jakaranda meyveleri ilginç şekli nedeni ile süs eşyası olarak ta kullanılmaktadır. Yurdumuzun Akdeniz iklimi görülen kıyı kısımlarında yetiştirilmektedir.Tohumla ve çelikle üretilir.

Jakaranda çiçeği

Jakaranda meyvesi


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.
Sarı çalı papatyası / Öriyops  ( Euryops  pectinatus )

-  Sarı çalı papatyası, Öriyops ( Europs pectinatus / Asteraceae ) :  Adından da anlaşılacağı gibi çalı formlu, çok yıllık, papatya şeklinde sarı çiçekleri olan bir bitkidir. Çiçekleri uzun saplıolup parlaktır.  Gri renkli yaprakları ile çok güzel bir uyum gösterir.  Öriyops ( europs ), güneş papatyası ve sarı papatya  da denir.

Sarı çalı papatyası ( Europs pectinatus )
Öriyops ( europs ), Afrika'nın tropikal iklim görülen yerlerinde  yetişmektedir. Kışın yapraklarını dökmez, herdem yeşildir.  Yurdumuzun Akdeniz iklimi görüldüğü kıyı bölgelerinde bahçelerde  yetiştirilir.
kuraklığa ve kısmen soğuğa  dayanıklıdır,  fakir toprakları ve güneşli yerleri sever.
Fazla bakım istemez, budanarak istenilen şekil verilebilir. Çelikle ve tohumdan üretilir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2 yorum:

  1. Fındık ağacı, ceviz püsküllerinin devlerini veriyormuş meğerse. Daha önce hiç görmemiştim, çiçeklerini de merak ettim.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Sarkaç;Fındığın erkek ve dişi çiçeklerini aynı zamanda açmaması bazen (iklim şartları yüzünden)tozlaşmada sorunlar oluşturur.Dişi çiçeklerin açtığında meydana gelen don çok tehlikelidir. .Selamlar.

    Sevgili Hocam; '2011 Ağaç Yılı'olması hepimize sorumluluklar yüklemektedir.Konu ile ilgili yazımı'Bloglardan seçmelerde'yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Selamlar.

    YanıtlaSil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.