25 Ocak 2018

İNCİ ÇALISI ÇİÇEĞİ ( Symphoricarpos )

Beyaz inci çalısı ve meyveleri ( symphoricarpos albus )

İnci çalısı ( symphbricarpes ), hanımeligiller ( caprifoliaceae ) familyasından,kışın yaprağını döken, çalı formlu  bir bitki cinsidir.  Onaltı  kadar türü bulunmaktadır, bunlardan biri hariç  ( Symphoricarpos sinensis / Çin ) diğerleri Kuzey Amerika ve Meksika'ya  özgüdür. Çiçekleri küçük, çan şeklinde, pembemsi beyaz renkli  olup gösterişsizdir. Bazı türleri ve melezleri, meyveleri gösterişli  olduğu için süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.   

Beyaz inci çalısı (Symphoricarpos albus ).

 - Beyaz inci çalısı / Kar taneleri  ( symphoricarpos albus ): Kar taneleri de denilen  beyaz inci çalısı,  bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.  İyi bir çit bitkisidir. Yaz ve sonbahar aylarında açan  pembemsi, küçük, çan şeklinde ve kokulu olan çiçekleri fazla dikkat çekmez.  Daha çok, kümeler  halinde  bulunan inci şeklindeki üzümsü meyveleri için yetiştirilir. Sonbaharda olgunlaşan meyveleri  beyaz renklidir.  Yaprakları döküldükten sonra da, uzun bir  süre dalında kalır. Yaban hayvanları açısından önemli bir besin kaynağıdır. Ancak, zehirli olduğundan insanların yememesi gerekir.  Amerikalı yerliler sabun, ilaç ve yiyecek olarak kullanmıştır. 

Melez bir tür olan pembe inci çalısı
( symphoricarpos x  doorenbosii )

- Pembe  inci çalısı, Mercan üzümü ( Symphoricarpos x doorenbos  ): Melez bir türdür. ( Symphoricarpos albus ile Symphoricarpos chenaultii türlerinden elde edilmiştir.). Olgunlaşan meyveleri pembemsi beyaz renklidir. 

Pembe inci çalısı çiçeği ( Symphoricarpos x  doorenbos )

İnci çalısı, güneşli ya da  yarı gölge yerleri seven, soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Toprak bakımından fazla  secici olmamakla beraber humuslu, geçirimli, killi ve kuru toprakları daha çok  sever. Ayrıca toprağı erozyona karşı korur, çit bitkisi olarak da  yetiştirilir. Sonbahar ya da ilkbaharda budamak gerekir. 

İnci çalısı çiçeği  tohumla, çelikle ve kökten ayrılarak üretilir. Fazla bakım istemez.

Beyaz inci çalısı, çiçek ve meyve bir aradalar. 

Pembe inci çalısı meyvesi / Mercan üzümü ( Symphoricarpos x  doorenbos ). 

Beyaz inci çalısı

Pembe meyveli inci çalısı ( Symphoricarpos x  doorenbos ).

Yararlandığım Kaynaklar: Vikipedi, Ağaçlar ve Çalılar I - Prof. Dr. Ersin Yücel

( Bu yayın son olarak 02. 11. 2020 tarihinde güncellenmiştir. ).

2 yorum:

  1. Merhabalar tohumunu üretebilir miyiz? yani çiçeğininin içindeki çekirdekler tohum sayılır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tohumla, çelikle ve kökünden ayırarak üretebilirsiniz. Kırmızı ve beyaz şeyler bitkinin çiçeği değil meyvesidir, asıl meyve ise ( tohum ) bunların içinde bulunur. Selamlar.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.