27 Ekim 2014

MELEKLERİN TROMPETİ (BRUGMANSİA )

Meleklerin borazanı ( Brugmansia suaveolens )
Meleklerin trompeti ya da meleklerin borazanı, patlıcangiller / solanaceae  familyasının brugmansia  cinsinden,  kışın  yapraklarını dökmeyen, yarı ağaçsı bir bitkidir.  Anavatanı Güney Amerika'nın yağmur ormanlarıdır. Boru çiçeği, Patlıcan çiçeği de denir.
Bilimsel adı 'Brugmansia suaveolens'  dir. Eskiden   datura cinsinden  kabul edildiğinden, botanik adı bazı kaynaklarda 'Datura suaveolens' olarak belirtilmektedir.

Pembe çiçekli meleklerin trompeti
( Brugmansia suaveolens )
Meleklerin borazanı yılda bir kaç kez, özellikle sonbaharda  trompet ya da boru  şeklinde iri ve oldukça uzun ( 30 cm.) çiçekler açar. Çiçekleri sarı, beyaz ve pembe renklidir, geceleri ve kapalı havalarda etrafa güzel kokular salar. Çok hızlı bir şekilde büyür ve dikildiği yıl çiçek açar.

Daha önce ayni cinse mensup olan olan ve birbiriyle karıştırılan 'brugmansia' ile  'datura'  türları arasında, aşağıda yazdığım gibi önemli farklar vardır. Ortak özellikleri ise, çiçeklerinin şekli ve her ikisinin de zehirli olmasıdır.  Her iki cinsin de, süs bitkisi olarak yetiştirilen çok sayıda hibrit  ve varyeteleri  üretilmiştir.
Brugmansia çiçeği
Bu iki bitkiyi karşılaştırırsak;
- Datura ( tatula  ) cinsi bitkiler otsu olup tek yıllıktır. Brugmansya ( brugmansia ) türleri ise çok yıllık olup, yarı ağaç formundadır.
- Datura çiçeklerinin ağzı yukarı dönüktür ve yaprakları kötü kokar.  Brugmansia türlerinin çiçekleri ise  uzun, sarkık ve güzel  kokuludur.
- Datura meyveleri dikenli olur. Brugmansya  meyvelerinin kapsülleri ise dikensizdir.

Daha çok bahçelerde yetiştirilen meleklerin trompeti, soğuk yerlerde saksıda, iç mekanlarda yetiştirilir. Güneşli yerleri ve humus bakımından zengin, süzek toprakları sever. Yazın düzenli olarak, bol sulanması gerekir. Susuz kaldığında ani tepki verir,  yaprakları solar.

Brugmansya ( brugmansia ),  fazla bakım istemeyen buna karşı  oldukça gösterişli  bir çiçektir.  Çelikle, kökten ayırma ile  ve tohumdan üretilir.
Meleklerin borazanı ( Brugmansia suaveolens ) bitkisi ve meyveleri 
Önemli;
Brugmansia türleri çok  zehirli bitkiler olduğu için,  çıplak elle tutulmaması ve çiçeklerinin doğrudan koklanmaması gerekir.
Bu yazı son olarak 07. 11. 2018 tarihinde güncellenmiştir.

Bu yazımı;  Bu  çiçeği tanımama ve dolayısıyla  tanıtmama vesile olan, sevgili öğretmenim ve ağabeyim Veyis SAYGİ'ya armağan ediyorum. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.
08. 10.  2014  Cittaslow  Seferihisar.

Brugmansia Çiçekleri:

Meleklerin borazanı ( Brugmansia suaveolens )

Meleklerin borazanı  ( Boyabağ  / Karaburun. )
Brugmansia suaveolens 

Çelikten yetiştirdiğim meleklerin trompeti ve ilk çiçeği.

Meleklerin trompeti / çiçek tomurcuğu 
Brugmansia suaveolens 

Pembe çiçekli meleklerin borazanı. ( Kaleiçi / Sığacık )
Brugmansia suaveolens 

Brugmansia suaveolens 

6 yorum:

  1. brugmansia lar için çok koklamanın bile zehirleyici etkisi olduğu söylenmekte bu konuda bilgilendirebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bütün kaynaklarda bu güzel kokan çiçeğin direk koklanmaması aksi takdirde insanların halüsinasyon görmesine neden olduğu belirtilmiş.

      Sil
  2. Merhabalar ben bu cicein sapini elledim.su an parmaklarim.sizliyo tam 3 gun oldu cok zehirli nasil gececek bu aci

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzun yeni farkına vardım, geç yayınladığım için özür diliyorum. Umarım sağlığınız kavuşmuştursunuz. Çiçekleri alırken aslında bu konuda insanların uyarılması lazım. Sevgiyle kalınız Ali Bey.

      Sil
  3. Merhabalar, ben izmir, karşıyaka da oturuyorum.
    Balkonumda dört adet Brugmansia çiçeklerim vaeçr her biri bir kaç çiçek açmış durumda ve Sizinde ifade ettiğiniz gibi kokuları muhteşem.
    Ancak bu çiçekler ile alakalı başka kaynakları da okuduğumda eşim artık o çiçekleri balkondan uzaklaştırmamı istedi.
    Sizce çok etkileri olurmu, balkonumda tutarsam .

    Şimdiden verebileceğiniz cevabınız için teşekkürler

    İbrahim Şen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İbrahim bey,
      Direk gül gibi koklamayınca bir etkisi olacağını sanmıyorum.

      Sil

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.