23 Nisan 2010

LİMON SERVİ ( Limon Çamı )

Limon servi / Limon çamı  ( x Cupressocyparis  leylandii )

Limon servi ( Serviye selvi de denir. )  veya limon çamı, servigiller ( cupressaceae ) familyasının cupressus cinsine mensup, her zaman yeşil, 10 - 15 m. boylarında  melez bir bitkidir. Leylandi,  Melez selvi de denir.  Oldukca dekoratif bir ağaçtır, bu nedenle bütün dünyada süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Botanik adı 'x Cupressocyparis leylandii' dir.  Kaliforniya ( K.Amerika ) kıyılarında yetişen endemik Nutka Servisi ( Chamaecyparis nootkatensis ) ile Monterey Servisi'nin ( Cupressus  macrocarpa )doğal bir melezidir. Erkek ve dişi çiçekler ayni ağaç üzerinde bulunur. Kozalaklar yuvarlak olup  8 pulludur. Her pulun altında 5 tohum bulunur. Pul yapraklıdır, bazı formlarının yapraklarının ucu sarı veya beyaz renklidir. 

Park ve bahçelerde kullanılan çeşitli kültür formları vardır. Saksı da  ve iç mekanlarda da yetiştirilir.   

Yaprakları şamfıstığı rengindedir ( altuni ), ovulduğunda limon kokusu geldiğinden 'limon servisi' veya ' limon çamı' adını almıştır. Çok hızlı büyür ve istenilen form verilebilir. Piramit şeklindedir, budanarak ilginç formlara sokulabilir.
Güneşli yerleri, nemli, geçirimli, derin toprakları sever, soğuğa, tuzlu topraklara  ve rüzgara karşı dayanıklıdır. Kıyı bölgelerimiz için uygundur.  Çelikle ve tohumla  üretilir. 


Bahçemden bir köşe ( limon servisi ya da Limon çamı )

Limon servisi veya çamı  - spiral  / Torbalı / İzmir.

Limon servisi  - top, Torbalı / İzmir.

Değişik formlar verilmiş limon  servileri / çamları, Torbalı / İzmir.  

Alaca yapraklı altuni leylandi ( x cupressocyparis leylandii )

Yararlandığım kaynaklar: Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları ( Necati Güvenç Namıkoğlu ). Ağaçlar ve Çalılar 1 ( Prof. Dr. Ersin Yücel ).

Bu sayfa son olarak 24. 10. 2020 tarihinde güncellenmiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.