19 Nisan 2010

GAZANYA ÇİÇEĞİ / KOYUNGÖZÜ

Gazanya çiçeği ( gazania )

Gazanya ( gazania ), papatyagiller (asteraceae ) familyasından tek ya da  çok yıllık,  otsu bir bitki  cinsidir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen bir çok türü ve bunlardan üretilmiş kültür çeşitleri bulunmaktadır.  Anavatanı Güney Afrika'dır.
Gazanya, adını Yunanlı botanikçi Gazan'dan almıştır. Koyungözü, Hazine çiçeği ve Battaniye çiçeği de denir.
Gazania splendens ( ya da gazania hybrida ),  süs bitkisi olarak yetiştirilen en önemli türüdür.

Gazanya, kış aylarına kadar papatya şeklinde, değişik renklerde,  iri ve gösterişli çiçek açar. Gövdesi yoktur. rozet oluşturur.   Daha çok bahçe çiçeği olarak, yer örtücü olarak yetiştirilir.

Gazanya,  tam bir güneş çiçeğidir. Çiçeklerini sabah açar akşam kapar.  Kapalı ve yağmurlu havalarda çiçekleri  kapalı olur. Kumlu, geçirimli toprakları ve güneşli,  havadar  yerleri sever. Yazın toprağının nemli tutulması ve öğle güneşinden korunması  gerekir. Soğuğa kısmen dayanıklıdır.  Açan çiçek sapları kesilirse daha bol çiçek verir.
Gazanya, kolay yetişen, fazla bakım istemeyen bir çiçektir. Tohumdan, çelikten  ve kökten ayrılarak çoğaltılır. Çoğu zaman dökülen tohumlarından kendiliğinden de biter.

En güzel gazanya çiçekleri:

Gazanya çiçeği ( gazania )
Bir adı da  'Battaniye çiçeği'  olan gazania  
Gazanya çiçeğinin bir adı da koyun gözü çiçeğidir.
Gazanya ya da hazine çiçeği
Gazanya çiçekleri güneşli ve havadar yerleri sever.
Gazanya çiçeği ( gazania )
Gazanya çiçeği ( gazania )
Sarı gazanya çiçeği
Gazanya çiçekleri
Ebruli gazanya çiçeği
Katmerli gazanya çiçeği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.