Kiraz ağacı ve çiçeği ( Cerasus avium ) |
Giresun, kirazın anavatanı olmasına rağmen üretimde ki payı çok azdır. Dalbastı kirazı meşhurdur.
Giresun'un ünlü dalbastı kirazı. |
Kirazın anavatanı kabul edilen Giresun. |
Kiraz, taze olarak tüketilen bir meyvedir. Giresun'da turşusu ( tuzlama ) ve reçeli de yapılır. Kiraz ağacı kabuğu ateş düşürücü, yaprakları müshil ve çiçekleri göğüs yumuşatıcı olarak kullnılır. Kerestesi değerlidir.
Kiraz fazla sıcak ve soğuk yerleri sevmez, ılıman iklimlerde yetişir. Genel olarak kendi kendini döllemez, farklı birkaç çeşidin birlikte dikilmesi gerekir. Bu nedenle kiraz bahçelerine tozlayıcı olarak beyaz kiraz da dikilir.
Yabani kiraz / kuş kirazı ( Cerasus avium ), ormanlarda doğal olarak yetişir. Meyveleri küçük ve tadı acı olur. |
Japon kirazı / Sakura ( Cerasus serrulata ), çiçekleri için yetiştirilir, meyve vermez. |
Japonca bir kelime olan 'sakura' kiraz çiçeği demektir. Japonya ve Amerika, kiraz çiçeği festivalleri ile baharın gelmesini kutlar.
Kirazın Türk kültüründe de önemli bir yeri vardır.
Kiraz / kültür ( Cerasus avium ) |
Beyaz kiraz. Beyaz kiraz ayrıca iyi bir tozlayıcıdır. ( Çekildiği yer: Demirci / Manisa ) |
Mahlep ağacı / İdris ağacı ( Cerasus mahaleb / Prunus avium). Kirazla ayni cinsten olup daha çok kiraz aşılamak için anaç olarak kullanılmaktadır. ( Çekildiği yer: Seferihisar / İzmir ) |
Yaban kirazı ya dağ kirazı ( Cerasus microcarpa ). Kurak yerlerde doğal olarak yetişen bir çalıdır. ( Çekildiği yer: Atatürk Barajı / Şanlıurfa ) |
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil