7 Ağustos 2013

KOREOPSİS ( Sarı Kızgözü Çiçeği )

Bir adı da ' Sarı kızgözü çiçeği' olan Coreopsis grandiflora
Bilimsel adı 'Coreopsis grandiflora' ya da  'Coreopsis lanceolata' olan sarı kızgözu  çiçeği ya da kısaca  koreopsis, papatyagiller ( Asteraceae ) familyasından,  çok yıllık, rizomlu ve  otsu bir bitkidir.  İngilizce adı ise 'Early sunrise' dir.  Süs bitkisi olarak yetiştirilen 'Coreopsis tinctoria'*  ve 'Coreopsis verticilata' ile de  çok yakın akrabadır.  Anavatanı Kuzey Amerika'dır, ancak süs bitkisi olarak dünyaya yayılmıştır. 

Sarı kız çiçeği kolay yetişen, fazla bakım istemeyen, sevilen bir bahçe çiçeğidir. İlkbahar mevsiminde toplu olarak altın sarısı renginde, papatya şeklinde, iri, uzun saplı çiçekler açar. Sulanırsa yaz boyu  çiçek açmaya devam eder.  Yaprakları ince uzun ve  mızrak şeklindedir.

Coreopsis grandiflora  ya da Coreopsis lanceolata 
Koreopsis, kuraklığa, sıcağa ve soğuğa dayanıklı bir bitkidir.  Bu nedenle yurdumuzun bütün bölgelerinde yetişebilir. Bir çok kültivarları vardır. Sıcak, güneşli  yerleri ve  drenajı iyi, humusça zengin,  kumlu toprakları tercih eder. İyi bakıldığında rizomları ile çoğalır. Bu nedenle bir kaç yılda bir sökülerek dağıtılmalıdır. 

Sarı kızgözü çiçeği, akşam sefası, kalendula ( aynı sefa ) gibi, dökülen tohumlarından da biter. Bahçesine ayıracak çok fazla zamanı olmayanlar  için ideal bir çiçektir diyebilirim. Tohumları kuşlar tarafından sevilir. 
Koreopsis, tohumdan ya da kökten ayırma ile çoğaltılmaktadır.


Gönlünüz sevgisiz, bahçeniz çiçeksiz kalmasın, sevgili bitki dostlarım.

Sarı kızgözü çiçekleri ( Koreopsis ):

Koreopsis / Sarı kızgözü çiçeği

Koreopsis grandiflora kelebek ve böceklerinde çok sevdiği bir çiçektir.
Koreopsis gandiflora ya da  'Early sunrise'
Sarı kızgözü çiçeği ( Coreopsis grandiflora )


Coreopsis; Okunuşu, Koreopsis ya da korapsis

 *Bir başka koreopsis türü süs bitkisi  olan,  Corapsis Tinctoria ( Kızgözü çiçeği ) için tıkla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum yapılmamasınını rica ederim. Bitki ve çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.