Çilek guavası ( Psidium littorale ) |
Türkiye'de artık daha önce adını dahi duymadığımız bir çok tropikal meyve ve bitki yetişmektedir. Özellikle, yarıtropikal bir iklime sahip olan Akdeniz ve Ege bölgelerimiz bunun için oldukça elverişlidir. Nitekim, Akdeniz Bölgemiz'de her yıl, anavatanı tropikal iklimler olan ve bir çoğunun adını dahi duymadığımız çok fazla yeni meyve ve bitki yetiştirilmeye başlanmıştır.
Ağaç, çiçek, bitki yetiştirmek oldukça zevkli bir şey, çocuk büyütmek gibi, insana mutluluk ve huzur veriyor. Hele bilmediğiniz bir bitkiyi yetiştiriyorsanız çiçek açması, meyve vermesi adeta bir olay oluyor. Herkese tavsiye ederim.
Bugün size geçen yıl baçeme diktiğim, egzotik bir bitki olan kırmızı çilek guavası'nı tanıtmak istiyorum.
Anavatanı Meksika ve Güney Amerika olan guava ( psidium ), mersingiller ( myrtaceae ) familyasına mensup bir bitki cinsidir. Bütün dünyada yüz kadar türü vardır, ağaç ya da çalı formludurlar. Bu bitkilerden en tanınmış olanları: İri meyveleri olan elma guavası ( Psidium guajava ), daha küçük meyveleri olan kırmızı çilek guavası ( Psidium littorale ) ve yeşil meyveli olan limon guavası ( Psidium littorale var.littorale ) dır.
Kırmızı çilek guavası'nın dünyadaki adı 'Cattley guavası' dır ( Gezgin, Sir William Cattley'in adına ithafen verilmiş.).
Çilek guavası çalı formunda bir bitki, bu nedenle saksıda da yetiştirilmeye uygun. Soğuğa en dayanıklı guava türü kabul ediliyormuş (-5 ).
Geçen yıl Seferihisar'da begonvil çiçeklerim kışın soğuktan kuruduğu halde çilek guava ölmedi, sadece yaprakları biraz bozuldu.
Geçen yıl haziran ayında diktiğim çilek guavası sonbaharda çiçek açınca şaşırdım. Meger guava yılda iki kez çiçek açabiliyormuş. Ancak, kışın soğuktan meyveleri büyüyemeden döküldü. İlkbaharda açan çiçeklerin çoğu ise meyveye dönüştü, şu anda oldukça sağlıklı görünüyorlar. Bu kadar erken meyve vereceğini doğrusu beklemiyordum, hoş bir sürpriz oldu.
Çilek guavası fazla bakım istemiyor, her türlü toprakta yetişebiliyor, yazın diğer tropik bitkiler gibi bol su istiyor.
Çilek guavası kendine verimli bir bitki ( erkek ve dişi çiçek ayni ağaçta bulunuyor ), bu nedenle tek olarak dikilmesi sorun yaratmıyor. Şu anda koyu yeşil renkli olan meyveleri olgunlaşmaya başlayınca kırmızılaşıyormuş. Bu nedenle çilek guavası, 'kırmızı çilek guavası' olarak ( red guava ) da biliniyormuş. Tadını doğrusu bende merak ediyorum, olunca yazarım.
Bu arada, guava ( psidium ) ile ayni familyadan ( myrtaceae / mersingiller ) olan mersin bitkisinin ( Myrtus communis ) çiçeklerinin çok benzediğini fark ettim.
Geçen yıl Seferihisar'da begonvil çiçeklerim kışın soğuktan kuruduğu halde çilek guava ölmedi, sadece yaprakları biraz bozuldu.
Geçen yıl haziran ayında diktiğim çilek guavası sonbaharda çiçek açınca şaşırdım. Meger guava yılda iki kez çiçek açabiliyormuş. Ancak, kışın soğuktan meyveleri büyüyemeden döküldü. İlkbaharda açan çiçeklerin çoğu ise meyveye dönüştü, şu anda oldukça sağlıklı görünüyorlar. Bu kadar erken meyve vereceğini doğrusu beklemiyordum, hoş bir sürpriz oldu.
Guava çiçeği |
Sonbaharda guavanız çiçek açarsa şaşırmayın.. |
Çilek guavası kendine verimli bir bitki ( erkek ve dişi çiçek ayni ağaçta bulunuyor ), bu nedenle tek olarak dikilmesi sorun yaratmıyor. Şu anda koyu yeşil renkli olan meyveleri olgunlaşmaya başlayınca kırmızılaşıyormuş. Bu nedenle çilek guavası, 'kırmızı çilek guavası' olarak ( red guava ) da biliniyormuş. Tadını doğrusu bende merak ediyorum, olunca yazarım.
Henüz olgunlaşmamış çilek guavası ( Red guava ) |
Mersin ( Myrtus communis ) Ayni familyadan olan çilek guava ve mersin bitkilerinin çiçekleri birbirine çok benzemektedir. |
Guavanın, bir meyve olmanın ötesinde süper yararlı bir bitki olduğu anlaşılıyor. Zira, bitkinin yaprakları çay ve sebze olarak, tohumları kahve olarak da kulanılabiliyormuş. Guava, çiğ olarak, pişirilerek, kurutularak yendiği gibi salatası, reçeli, turşusu ve meyve suyu da yapılıyormuş.
Antioksidan özelliği yüksek olan çilek guava A, C vitaminleri ve likopen bakımından da çok zenginmiş. Kalp, şeker ve kilo sorunu olanlar için çok yararlı olan çilek guavası cildi de diri tutuyormuş.
Çilek guavası, tohumdan, dip filizlerinden ve çelikle üretilmektedir.
Yararlandığım kaynaklar: Vikipedi
ÇİLEK GUAVASI OLDU ( Güncelleme tarihi. 27. 08,2013 )
Bu yazıyı yayınladıktan kısa bir süre sonra, çilek guavasının meyveleri olgunlaşmaya başladılar. Yere düşen meyveler olgunlaştığını gösteriyor. Çileği andıran güzel bir tadı var. Herkese tavsiye ederim.
Olgunlaşmış çilek guavası meyveleri. |
Olgunlaşmış çilek guavası meyvesi |
Kırmızı çilek guavası |
Kesilmiş kırmızı çilek guavası ve tohumları |
Değişik bir tadı var demişsiniz. Tam olarak yorumunuz nedir? çok güzel-güzel-idare eder... ve tatlimi?
YanıtlaSilKesinlikle kötü bir tadı yok,sulu ve biraz çileği andırıyor,kabuğunu soymadan yiyorsunuz.
YanıtlaSilYetiştiriyorum,süper tadı var. Duramıyorsanız yerken
YanıtlaSilSevgili izleyicim yorumunuz için teşekkür ederim,isminizi yazsaydınız daha iyi olurdu. Gerçekten hoş bir meyve, herkese tavsiye ederim.
SilYorum yazan izleyicilerim lütfen adınızı yazınız, yayınlamakta teredüt ediyorum.
Bende gecen sene aldim bu sene cicek acacak hemde cok acacak gibi insallah meyveye donusur meyvesini yemek nasip olur
YanıtlaSilNerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama, kışın soğuğa karşı dikkatli olmak gerekiyor. Selamlar.
Sil